Kippenbouillon, of om precies te zijn: soep getrokken van de botten van een (liefst biologische) kip is erg gezond. Kippensoep is een natuurlijke bron van gelatine, mineralen en aminozuren die makkelijk door ons lichaam worden opgenomen. Ik heb eerder geschreven over de gezondheidsvoordelen van gelatine en je vindt een heerlijk recept voor kippensoep hier.
Het collageen dat van nature voorkomt in kippenbouillon ondersteunt een gezonde nagel- en haargroei en helpt de elasticiteit van de huid te verbeteren. Ook helpt dat collageen in de darmen. Het ondersteunt namelijk het natuurlijke proces van herstel in de darmwand. Dus voor degenen met darmklachten, is het een heel goed idee om door middel van kippenbouillon regelmatig een portie collageen binnen te krijgen.
Kippenbouillon is ook een ‘ouderwetse’ manier om verkoudheid en griep tegen te gaan. Om aan te sterken en het genezen te bespoedigen, is het drinken van kippenbouillon erg goed. Het wordt ook wel Joods Penicilline genoemd 🙂
Maar in het algemeen is kippenbouillon een erg lekkere aanvulling op je maaltijd. Ik serveer het wel eens tijdens het ontbijt als soep, of gebruik het als basis voor het maken van stoofschotels of sauzen. Als ik nog een beetje bouillon over heb, meestal op maandagmiddag als we zondag’s kip hebben gegeten, schenk ik dat door de roerbak die ik dan meestal maak. Extra voedingswaarde en smaak!
Kippenbouillon uit een Zakje!?
Tegenwoordig is er ook kippenbouillon in poedervorm te krijgen. En nee, dan heb ik het niet over de vieze bouillonblokjes of -poeder van bekende A-merken. Ik heb het dan over Broth of Life. Dit bedrijf heeft zich tot doel gesteld om kippenbouillon in gedroogde vorm aan te bieden om het zo voor meer mensen en in meer situaties bruikbaar te maken. Een pan met zacht kokende kippenbouillon is natuurlijk erg lekker, maar niet altijd mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan vakantie, als je veel buitenshuis bent of gewoon als je het niet prettig vindt om heel regelmatig zo’n pan op het vuur te hebben.
Daar komt bij dat verse kippenbouillon lastiger te bewaren is. Zelf vries ik het in verschillende porties in, maar dat betekent dat ik de bouillon alleen maar kan verwerken in warme gerechten. En dat is niet altijd mogelijk. Deze gedroogde kippenbouillon kun je bijvoorbeeld ook over je salade strooien of over je groenten om ze te verrijken (vergeet de boter niet!). Je kunt het eigenlijk gebruiken zoals je elke gedroogde smaakmaker gebruikt: over je maaltijd, over je gekookte eitje, door een groene smoothie of gewoon als ‘instantbouillon’ om een saus mee te maken.
In vergelijking met andere bouillonpoeders is de bouillon van Broth of Life hoogwaardig te noemen. De bouillon is getrokken van biologisch gehouden kippen, bevat geen onnodige toevoegingen als suiker(s), smaakversterkers of vulmiddelen. Alleen ingrediënten die je zelf ook in je kippenbouillon zou doen. De botten bouillon van kip bevat niet alleen gelatine, maar ook essentiële glycosaminoglycanen zoals glucosamine, hyaluronan en chondroïtinesulfaat.
Voordelen van Bouillon uit Elandgewei
Iets anders bijzonders zijn de supplementen van het Canadese VIGR. Zij verwerken duurzaam verkregen elandgeweien tot een supplement dat rijk is aan Omega-3 vetzuren en verschillende aminozuren zoals choline, glucosamine en chondroïtine. Deze geweien vallen af, worden verzameld en verwerkt zonder enige impact op het dier zelf.
Voordelen van Elk Velvet Antler
- Rijk aan aminozuren; waaronder BCAA’s
- Bevat omega-vetzuren
- Aangetoonde aanwezigheid van stamcellen
- Rijk aan choline, glucosamine en chondroïtine
- Volgens GMP-richtlijnen geproduceerd
- 100% zuiver Canadees natuurproduct
- Non GMO-gecertificeerd
Conclusie
De voordelen van bottenbouillon zijn legio en het is de moeite waard om te zorgen dat je het in je dagelijkse voedingspatroon opneemt. Maar elke dag bouillon maken of drinken lukt niet altijd. Zowel Broth of Life als VIGR springen daar op in met hun producten en kunnen uitkomst bieden voor degenen die toch graag profiteren van die gezondheidsvoordelen.
rita zegt
Lijkt me wel wat.
maar ide prijs…. heb je geen kortingscode?
Pas paar kilo karkassen gekocht om kippebouillon te trekken,
wel goed nu met het virus.
maar met groot gezin, is de pan in 1 keer leeg, terwijl je er best wat werk aan hebt.
Heleen Quantrill zegt
Hey Rita,
Ja dat merk ik hier ook. Iedereen is thuis, dus het gaat allemaal een stuk sneller met het eten. En ik zal even voor je vragen, wie weet maken ze er wel eentje aan 🙂
Groetjes!