Vrijdag begon officieel de lente en dus is het traditioneel tijd voor een grote schoonmaak. Nu ben ik daar normaliter nooit zo van, maar door alle drukte ben ik de afgelopen maanden nooit veel verder gekomen dan hier en daar snel ergens even een stofzuiger doorheen te halen of snel even iets afnemen met een vochtig doekje. Er is dus veel blijven liggen en er zijn zaken die een grondiger aanpak nodig hebben.
De keuken op de foto is dus niet mijn keuken, dat je het even weet, mijn keuken is niet zo fotogeniek en vele malen kleiner, helaas….
Baby Steps
Omdat ik er in geloof dat de dingen met kleine stapjes te doen, baby steps, dus en ik ook geen tijd zou hebben alles in 1 keer grondig onderhanden te nemen, zal ik nu een aantal weken lang iedere week 1 aspect kiezen van de keuken om aan te pakken. De rest van het huis moet maar even wachten. De keuken is waar het immers allemaal gebeurt, het hart van het huis, helemaal als je daar ook nog de eettafel hebt staan en je een heuse woonkeuken bezit (lucky you!)…
Uiteraard ga ik aan de slag met schoonmaakmiddelen die zowel je gezondheid, als het milieu niet belasten en niet met agressieve, synthetische rommel. En het leuke is, deze middelen zijn ook nog eens vaak super goedkoop zelf te maken!
Van Boven naar Beneden
Hoog beginnen, zo heb ik het altijd geleerd en dat is natuurlijk ook logisch, want vuil en stof dat dan naar beneden valt, valt dan niet op je net schoongemaakte oppervlakken. Dus dat doen we dan ook maar.
We beginnen met het plafond, de verlichting en de ventilatieroosters te ontdoen van spinnenrag en ander vuil. Ik weet niet hoe jouw plafond eruit ziet, maar dat van mij bestaat uit geschilderde schrootjes (tja, is ook niet mijn keuze, huurhuis hè…) en kan wel een ontvettend sopje gebruiken.
In mijn keuken heb ik geen ruimte boven mijn keukenkastjes waar spullen kunnen staan, maar wel een hoge koelkast en vriezer waar spullen bovenop staan. Dit soort plekken bovenop de keukenkastjes worden gauw vettig.
Liever zet je daar dus niet te veel (kleine) spullen die daar enkel staan te verstoffen en vettig te worden, omdat je ze zelden gebruikt. Daar heb je alleen maar veel werk aan!
Bovenop de kastjes kun je oude kranten leggen die vet opnemen. Niemand die dat ziet en dan hoef je dat deel niet steeds weer te soppen, gewoon 1 of 2 keer per jaar de kranten vervangen.
Nu we toch aan het ontvetten zijn, nemen we ook de afzuigkap mee, die kan vast ook wel een sopje gebruiken, bij mij in ieder geval wel! Vergeet dan ook niet het filter te vervangen.
Ontvettend Schoonmaakmiddel
Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat (baking soda) is een prima ontvettingsmiddel en natuurlijk spotgoedkoop. Het nadeel kan zijn dat het soms een wittige waas kan achterlaten en je het daarna dus nog eens moet afnemen op sommige oppervlakken. Op mijn kastjes, die ooit wit moeten zijn geweest, is dat niet zo’n punt natuurlijk, maar dat kan bij jou wel heel anders zijn!
Sinaasappelazijn
Azijn is ook enigszins vet oplossend en dit kun je nog versterken door er een sinaasappelazijn mee te maken. De limoneen die de sinaasappels bevatten werkt extra ontvettend. Spotgoedkoop en het ruikt ook nog eens lekker, wat je van pure azijn niet echt kunt zeggen…
Behalve sinaasappelschillen, zijn ook de schillen van andere citrusvruchten goed bruikbaar overigens.
Benodigdheden
- Witte natuurazijn of schoonmaakazijn
- Sinaasappelschillen
- Een weckpot
- Zeef
- Fles of pot
- Plantenspuit
Werkwijze
- Voortaan als je sinaasappelen ergens voor gebruikt, boen je de schil eerst schoon onder de kraan, voordat je de sinaasappel schilt.
- Doe de schillen in een weckpot en giet hier zoveel azijn bij tot de schillen onderstaan.
- Herhaal dit tot de pot vol is en laat het geheel twee weken minimaal staan.
- Zeef de schillen uit de azijn en vang de azijn op in een fles of pot. De schillen gooi je nu weg.
- Gebruik de sinaasappelazijn onverdund door deze in een plantenspuit over te doen en op het schoon te maken oppervlak te spuiten.
Groene Zeep
Persoonlijk vind ik groene zeep ook erg fijn om erg vette oppervlakken mee schoon te maken. Voeg hier een paar druppels etherische sinaasappelolie aan toe en het ruikt niet alleen heerlijk, maar werkt ook weer extra ontvettend door de limoneen die het bevat.
Doe jij mee met deze voorjaarsschoonmaak in de keuken? Heb je misschien nog tips hieromtrent? Laat het weten in de reacties!
Fotocredits: Emily May en Rob Bertholf
Ianna zegt
Jaaaa, ik moet ook nodig weer een voorjaarsschoonmaak doen. Helaas is dat altijd iets wat ik voor me uit schuif! 😉
Duurzame Alternatieven (Fam.Boomsma) zegt
Mooi Artikel! De voorjaarskriebels waren hier ook begonnen. Nu weer wat minder, want het regent buiten. Wij gebruiken ook baking soda en azijn om schoon te maken.
Azijn gemengd met vooraf gekookt water. In een spuitbus. Wasbare doekjes. Een beetje azijn op het oppervlak spuiten, met doek afvegen. Ook als prima alternatief voor hygienische doekjes!
Dit is tevens een mooie tijd om ‘overbodige spulletjes’ weg te geven. Als het al een jaar in een la ligt of op een plank staat en je doet er niets mee kun je er misschien een ander mee blij maken!
Succes met de schoonmaak! Hartelijke groetjes van Familie Boomsma!
Iris Maier zegt
Dank je/jullie wel familie Boomsma! Leuk om te lezen ook en inderdaad een goed moment om te ‘ontrommelen’, daar ga ik wat in het volgende stukje over zeggen.
izerina zegt
Ik kreeg ook de kriebels. De kranten op de kastjes waren van mrt 2014. Hoog tijd dus. Behalve houtwerk maak ik schoon met marseillezeep.