Voorjaarsschoonmaak in de Keuken: The Finishing Touch

 

Voorjaarsschoonmaak in de Keuken

We zijn al een aantal weken bezig met een grote schoonmaak in de keuken en het einde is inzicht. Er resten ons nog en aantal zaken die gedaan moeten worden en die kunnen we deze week aan pakken.

In de eerste week hebben we het plafond, de ventilatieroosters, de afzuigkap en bovenop de bovenkastjes en dergelijke schoongemaakt.

In week twee zijn we afgezakt naar de bovenkastjes zelf, de inhoud ervan en hebben we ons serviesgoed en glaswerk en dergelijke uitgezocht en opgeruimd volgens de Kon Mari methode.

Een week later zijn we nog verder naar beneden gegaan en hebben we de werkoppervlakken, het fornuis en de gootsteen schoongemaakt.

Daarna waren de oven en de vaatwasser aan de beurt, vervolgens de koelkast en de vriezer en vorige week hebben we onze voorraadkasten eens onder handen genomen.

 

De Laatste Week van de Voorjaarsschoonmaak in de Keuken

Wat ons nu nog rest zijn de kasten, lades en andere plekken waar we ons keukengerei en schoonmaak spullen opbergen, de afvalbakken, de ramen en de vloer.

Je kunt de eerste twee categorieën prima doen aan de hand van wat ik besproken heb in week 2 van deze serie, moet geen probleem zijn, dus daar ga ik verder niet op in. Resten nog de afvalbakken, de ramen en de vloer.

 

De Afvalbakken

Ik ga ervan uit dat jij ook je afval scheidt, zeker als je ook een tuin hebt, dan kun je in ieder geval je groenten en fruit afval apart houden voor op de composthoop.

Omdat ik een tuin heb, houd ik niet alleen het groente- en fruitafval apart, maar maak ik ook daarin nog onderscheid. Ik heb buiten een emmertje met deksel staan voor de gebruikte koffiefilters, die gaan namelijk op het zure bed met de blauwe bessen, ik heb een emmertje in de keuken voor de eierschalen, die strooi ik uit over de bedden tegen de slakken of voor de kalk.

En ik heb een aparte emmer voor het gft afval dat ik niet op de composthoop wil hebben (aardappelschillen, gekookt eten, citrusschillen), dat gaat in de groene kliko.

Verder gaat het glas apart, het plastic gaat in een plastic zakje dat ik heb opgehangen, het papier in een kartonnen doos en dan hebben we nog het restafval.

Iedere twee weken sta ik weer versteld van al die overvolle grijze kliko’s bij ons in de straat, onze is vaak nog niet eens tot de helft gevuld!
Om plastic te sparen en omdat het minder ruimte inneemt in de kliko, gebruik ik geen vuilniszakken in mijn afvalemmers. Het zijn niet al te grote emmers die gewoon regelmatig geleegd moeten worden, kwestie van omkieperen boven de kliko, even wat warm water met bijvoorbeeld groene zeep erin, borstelen, spoelen en hup weer op z’n plek. Het is handig om ze even droog te maken voor je ze terugzet, dan blijft het afval er niet zo in plakken en zijn ze de volgende keer makkelijker schoon te maken.

 

De Ramen Lappen

Niets geeft voor mij een meer schone en frisse uitstraling als gelapte ramen, vooral als het voorjaarszonnetje erdoorheen schijnt!

Op internet vond ik eens een recept met als geheim ingrediënt maïzena voor het streeploos lappen van ramen en het werkt goed!

Dit heb je nodig:

  • 250ml. gedestilleerd water
  • 1 el. maïzena
  • 2 el. alcohol (70%) of 4 el. Wodka
  • 2 el. witte natuurazijn
  • optioneel: 2 el. citroensap voor een lekker geurtje

 

Zo ga je te werk:

  1. Breng het water tegen de kook aan en doe de maïzena in een plantenspuit. Giet het hete water bij de maïzena en schud goed tot deze goed is opgelost.
  2. Voeg vervolgens de alcohol, azijn en eventueel het citroensap toe.
  3. Goed schudden voor gebruik.
  4. Spuit het mengsel op je te lappen ramen en neem af met een microvezeldoekje. Eventueel kun je ze nog eens extra goed oppoetsen en laten glimmen door ze met een prop oude kranten in te wrijven.

 

De Vloer Boenen

We zijn op het laagste punt beland van de keuken: de vloer.

Deze gaan we eerst even goed vegen of stofzuigen, dat dweilt wat prettiger. Neem voor de te dweilen vloer een emmer warm water met daarin witte natuurazijn of citrusazijn (1 kopje op een halve emmer) en enkele druppels etherische olie naar keuze en ga lekker je gang. Naspoelen is niet nodig, eventueel nadrogen met een droge doek kan.

Dit is geschikt voor tegelvloeren, zeil, laminaat, parket etc., maar niet voor kalkstenen vloeren, daarvoor kun je beter wat groene zeep aan je water toevoegen in plaats van de zure azijn!

 

We zijn Klaar!

Zo en nu ben je helemaal klaar en heb je een prachtig schone en opgeruimde keuken, die als het goed is, goed bevoorraad is, zodat je heerlijk aan de slag kunt en de gezondste en vooral lekkerste maaltijden kunt gaan bereiden voor jou en je gezin! Veel kookplezier!!

 

Laat me weten wat je van deze serie vond. Had je er wat aan? Miste er in jouw ogen een belangrijk punt? Laat me weten in de reacties hieronder!

 

fotocredits: Jeremy Levine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »