Maak een heerlijke en super-gezonde waterkerssoep met gerookte zalm als een smakelijke lunch of een heerlijk voorgerecht!
Gerookte Zalm bestellen
Sinds ik bij Zalm van Urk de zalm bestel, staat dit vaker op het menu. Net als andere vette vissoorten als makreel en haring, is het gezond om wekelijks hier van te eten. Vette vis is rijk aan Omega-3 en wanneer het duurzaam gekweekt of wild gevangen wordt, is de vervuiling nihil. Ik heb altijd wel een makreel in de koelkast of een stukje zalm in de vriezer liggen. Het zorgt voor een snelle maaltijd op momenten (vaak) dat het druk is en de verleiding om ongezonde dingen te eten groot is.
Waterkers in de Groentedoos
De waterkerssoep is een gelukkig samenspel van het ontvangen van een flinke bos waterkers in de groentedoos en het op moeten maken van de courgettes van vorige week. Waterkers is relatief onbekend in Nederland, maar in Engeland des te meer. Het is een bijzondere groente die rijk is aan vitamine C, ijzer en kalium. Het groeit in – juist – waterbedden en behoeft eigenlijk geen bestrijdingsmiddelen. Ik bestel mijn groenten bij de biologische boer en dan is het soms een verrassing wat er in de doos zit. Toen Simon de waterkers zag, wist hij direct te vertellen waar hij het vroeger bij gegeten heeft. Ik daarentegen kende het alleen van de (dure) restaurants waar ik wel eens met m’n vader ging eten. Erg leuk dus om dit eens in huis te hebben!
Waterkerssoep met Gerookte Zalm
De combinatie van gerookte zalm met waterkers is erg lekker en heel gezond want de vetten uit de vis zorgen voor een betere opname van de vitaminen en mineralen in de soep. Vanwege de waterkers en courgette is de soep redelijk neutraal van smaak. Ik heb er weinig aan toegevoegd anders dan knoflook, ui en een beetje zout en peper. De gerookte zalm maakt de soep af. Net als gebakken spekjes dat doen of geroosterde noten. Soep moet altijd een extra element hebben dat niet soep is, vind ik. Nou, dit werkt dus echt super. Marjanne had een vriendin te gast die ook gezellig mee bleef eten en ook zij vond deze soep erg lekker.
Waterkerssoep met Gerookte Zalm
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 100 gram waterkers
- 2 courgettes
- 1 ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook uitgeperst
- 750 ml groentebouillon maak 1 liter aan voor het geval de soep te dik is
- 75 ml crème fraîche
- olijfolie
- zout en peper
- 450 gram gerookte zalm
Instructies
- Haal als eerste de gerookte zalm uit de koelkast en knip het zakje open om hem op kamertemperatuur te laten komen. Dit doe ik ook wel ruim een uur voordat ik met het eten begin.
- Neem een soeppan en verhit hier wat olijfolie in.
- Fruit de ui tot deze glazig wordt en voeg dan de knoflook toe. Let op dat de knoflook niet aanbrandt.
- Snijd de courgettes in stukjes en doe deze ook in de pan. Roerbak kort en bestrooi met een klein beetje zout.
- Schenk een halve liter van de groentebouillon er bij en breng aan de kook.
- Laat 10 minuten zachtjes pruttelen totdat de courgette gaar is.
- Snij de waterkers in stukjes en doe deze in de pan. Roer kort door. Het is net spinazie en gaart dus snel.
- Haal de pan van het vuur, zet op een vuurvaste onderzetter en pureer hem met de staafmixer tot je de gewenste consistentie hebt. De soep zal dik zijn. Voeg groentebouillon naar behoefte toe totdat je hem dun genoeg vindt.
- Zet terug op het vuur en warm kort door. Breng op smaak met plenty peper en wat zout.
- Verrijk de soep met de crème fraîche en serveer direct.
- De gerookte zalm is het lekkerst wanneer hij op kamertemperatuur is. Haal plukjes van de zalm af en voeg die aan tafel toe aan de soep.
- Eet smakelijk!