IJzerrijke Voeding Top 10

IJzertekort? Dat merk je bijvoorbeeld in weinig energie en een licht gevoel in je hoofd. Ik weet er alles van! Vrouwen hebben dagelijks gemiddeld 15 mg ijzer nodig en mannen 9 mg (1). Met ijzerrijke voeding kun je een tekort op een natuurlijke manier weer aanvullen. Dit is mijn top 10!

Ik heb altijd al een laag hB gehalte gehad. Het schijnt in de familie te zitten en als kind werd me al gevraagd of ik wel lekker was, want ik zag zo bleek. Toen ik Simon leerde kennen, heb ik een poos vegetarisch/ pescetarisch gegeten omdat hij liever geen vlees at. Ik was toen nog jong en had verder nergens last van, maar toen ik in verwachting raakte van onze oudste en deze na een lange en moeizame bevalling op de wereld zette, begon ik langzamerhand steeds minder energie te krijgen. Ik sliep veel en was weinig gemotiveerd.

IJzertekort werd merkbaar

Twee jaar en een dochter later en mijn hB was echt heel laag. Ik weet het exacte nummer niet meer, maar wel dat de huisarts mij aanraadde om weer vlees te gaan eten. Uiteindelijk kwam ik bij een natuurgeneeskundige terecht en die zette mij op wat uiteindelijk een Paleo dieet bleek te zijn. Binnen vier maanden knapte ik zo ontzettend op dat ik mijzelf niet meer terug kende!

In de tien jaar die volgden bleef mij hB redelijk op peil en zakte het ijzertekort verhaal wat naar de achtergrond. Totdat ik Catherine kreeg. Door complicaties verloor ik veel bloed na de bevalling en kreeg ik twee zakken bloed toegediend. Mijn hB was 4,7 toen ik ontslagen werd…

Jullie begrijpen dat mijn interesse in ijzer en ijzertekort sindsdien weer aangewakkerd is! Om het tekort aan te vullen ben ik weer meer alert geworden op ijzerrijke voedingsmiddelen. Mijn favoriete top 10 van deze voedingsmiddelen waar ik zelf het meest aan gehad heb, deel ik hieronder.

IJzerrijke Voeding

  1. Lever. Met stip op nummer 1! Lever van biologische runderen en kippen heeft mij in korte tijd zoveel goed gedaan. Wekelijks een portie van ongeveer 75 gram.
  2. Rood vlees. Goed vlees, onbewerkt en met lekker wat groenten er bij. Met 2,5 mg ijzer per 100 gram is dit ook een goeie bron van ijzer.
  3. Appelstroop. Rijk aan suiker, dus ik kies altijd de 100% fruit versie en niet die van suikerbieten. Op een snee roggebrood. Een eetlepel appelstroop bevat ongeveer 2,3 mg en een snee roggebrood 1,5 mg.
  4. Een ei! Een eitje bevat ongeveer 1 mg ijzer. (En andere goeie dingen!)
  5. Peulvruchten. En dan met name linzen, want die lust ik graag. Er zit ongeveer 1 mg ijzer per 50 gram in.
  6. Gedroogd fruit. Vijgen, dadels en abrikozen vind ik erg lekker. Per portie, dus bijvoorbeeld drie dadels zit je op ongeveer 0,8 mg. Lekker met een kop thee er bij als tussendoortje!
  7. Kip. Een portie van 75 gram bevat ongeveer 0,6 g ijzer
  8. Groenten! Lekker groenten eten is altijd een goed idee uiteraard. Per 50 gram zit je op ongeveer 0,6 mg. Spinazie is een bekende, maar ook bietjes, asperges, boerenkool en andere groene groenten.
  9. Noten. Erg lekker in de salade of uit het vuistje: 0,6 mg per eetlepel. Niet slecht, toch?
  10. Leverworst. Per 15 gram (= 1 portie) zit je op 0,5 mg ijzer. Let wel, de ene leverworst is de andere niet. Ik koop goeie leverworst zonder nare toevoegingen op de markt. Maar ook online en bij goeie slagers vind je goeie kwaliteit leverworst.

Conclusie

Catherine is in december geboren en afgelopen maart ging ik terug naar de huisarts voor een check. Mijn hB was toen 7,1. Helemaal prima dus! In sommige gevallen is ijzersuppletie noodzakelijk, maar over het algemeen kun je een tekort dus prima aanvullen met ijzerrijke voeding. Tip: Laat ook je B12 gehalte checken! Als die laag is, moet je een ijzertekort op een andere manier aanpakken. Bij mij was die prima, dus ik kon het op deze manier doen.

Wie van jullie heeft nog meer te maken met een ijzertekort?

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Balsamico azijn
Give-Away & Reviews

Alles over balsamico: gezond, smaakvol en veelzijdig

Balsamicoazijn is al lang niet meer weg te denken uit de keuken. Van saladedressings tot glazuur over gegrilde groenten: deze donkere, stroperige azijn geeft gerechten een complexe, zoetzure smaak. Maar wat is balsamico precies? Hoe wordt het gemaakt? En is het eigenlijk gezond? In dit artikel ontdek je alles wat

Lees verder »
een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »