Het is weer vrijdag en dat betekent: Visdag! Voor deze vrijdag maakte ik een winterse wrap met gerookte zalm van Zalm van Urk met een erg lekkere glutenvrije wrap.
Winterse Wrap met Gerookte Zalm
Mijn oudste dochter Marjanne en ik zijn erg gek op gerookte zalm. Koud- of warmgerookt, maakt niet uit. Ik heb dan ook altijd een koelkastlade vol met o.a. pakjes gerookte zalm. Marjanne maakt er graag een simpele salade mee, maar ik wil soms wel eens iets meer dan alleen sla en zalm. En zo begon ik te experimenteren met aparte combinaties.
Een ander ingrediënt waar ik de laatste tijd erg gek op ben, is bietjes. Ik gebruikte bietjes al eerder in combinatie met zalm in mijn date night dinner recept van zalm met linzen en bietjes. Het zoete, gronderige van bieten werkt erg goed met het vette, zoutige van zalm. Zo ook in deze winterse wrap. Ik mengde de bietjes met zuurkool om het winterse verder te benadrukken. En om het allemaal kloppend te maken qua smaak, smeerde ik een laagje pittige hummus op de wrap en deed ik wat bittere rucola sla er bij. Resultaat: een zeer smakelijke winterse wrap met gerookte zalm. Lekker bij een kom soep als alleen een wrap niet voldoende is voor je, maar ook erg leuk om in de lunchtrommel te doen.
Glutenvrije Wraps Recept
De wraps die ik gebruikte zijn die van Bfree. Ik vind ze prijzig en je moet ze echt eerst even goed opwarmen en daarna voorzichtig hanteren want ze breken makkelijk. Maar de neutrale smaak en het mondgevoel is prima, echt een ‘wrap-gevoel’ 🙂 Zelf wraps maken kan ook, maar als je net als ik de enige bent in huis die ze af en toe eet, is pakje als deze in de koelkast bewaren prima.
Wil je toch per sé zelf maken? Meng dan 200 gram boekweitmeel met 400 ml koud water, een snuf zout en eventueel wat kruiden als je dat lekker vindt, tot een glad beslag. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak ‘pannenkoeken’. Doordat er geen ei in zit, zal het niet naar pannenkoeken smaken. Bak de wraps totdat de bovenkant droog is en draai dan om, om kort verder te bakken. Herhaal totdat al het beslag op is. Je haalt hier 6 tot 8 wraps uit, afhankelijk van hoe groot je ze maakt.
Winterse Wraps met Gerookte Zalm, Bietjes en Hummus
Ingrediënten
- 1 glutenvrije wrap
- 50 gram koudgerookte zalm
- 1 el pittige hummus
- 1 klein, gekookt bietje
- 1 el verse zuurkool
- sla naar voorkeur
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Snipper het bietje fijn en meng het met de zuurkool. Je hebt dan meer dan genoeg voor de wrap en om er bij te eten als bijgerecht.
- Warm een wrap op en besmeer hem met de hummus. Leg er de plakjes koudgerookte zalm op en verdeel wat van het bietenmengsel er overheen.
- Maak af met sla en eventueel wat zout en peper naar smaak.
- Rol strak op en serveer direct of bewaar tot een uurtje voor het eten in de koelkast.