Dit gemakkelijke maar spectaculaire recept voor zalm uit de oven maakte ik ter ere van ons eerste avondje ‘uit’ sinds Catherine geboren is.
Simon en ik zijn bijna 16 ½ jaar getrouwd. En we zijn inmiddels ruim 18 jaar samen. Ik weet dat dit voor sommigen van jullie (hopelijk) warme herinneringen ophaalt van toen jullie nog zulke jonkies waren 🙂 maar wij vinden dit best een prestatie! Drie kinderen, vijf keer verhuisd, verlies, ziekte, moeite, maar ook heel veel toffe vakanties, reizen naar Engeland, unieke ervaringen en belangrijke lessen verder en ik kan oprecht zeggen dat het wel snor zit tussen ons.
Tijd maken voor elkaar!
Maar! Maar, maar, maar… Al die kinderen, dat verhuizen, die ziekte en moeite, rekeningen die betaald moeten worden, oerwouden die bedwongen moeten worden (onze achtertuin) hebben er voor gezorgd dat hoewel we een goed geolied team zijn en elkaar goed aanvoelen, we ook weinig tijd daadwerkelijk voor elkaar nemen. Hierdoor wordt niet alles goed besproken, vergeten we waar de ander mee bezig is en leven we een beetje langs elkaar heen. Gelukkig merkten we dit allebei laatst op en we besloten dan ook direct dat dat niet langer zo kon. Uit eten gaan zit er even niet in, maar we kunnen er thuis wel iets gezelligs van maken. Uiteraard met lekker eten en een goeie fles wijn!
Om het gesprek niet op het geijkte uit te laten komen – kinderen, huis, familie, wereldpolitiek – had ik een lijstje met grappige en bijzondere vragen samengesteld van wat ik op het interwebs kon vinden. Dit hield het gesprek goed gaande en gaf bijzondere inzichten. Een aanrader voor wanneer jij eens met je lief een date night wilt doen en ook wil voorkomen dat alleen de standaard onderwerpen besproken worden. Dit waren de vragen die ik opgeschreven had. Misschien dat ze jou ook op een idee brengen of wellicht neem je ze 1 op 1 over. Voel je vrij!
Vragen voor Date Night
- Wat was iets moeilijks dat je in je leven meegemaakt hebt en wat heb je daarvan geleerd?
- Wat heeft op dit moment je interesse of wat zou je graag voor nieuws willen leren?
- Wat is datgene volgens jou waar we de afgelopen paar maanden het vaakst over geruzied hebben?
- Heb je het gevoel dat je op dit moment/ de afgelopen tijd op me hebt kunnen bouwen? Zo niet, wat ik kunnen doen?
- Op welk moment geef ik je het meest het gevoel dat ik van je hou?
- Welke kwaliteit vind je het mooist in mij? En in jou?
- Wat is een blinde vlek voor mij? En voor jou?
- Waar zou je nog altijd graag een keer heen willen?
- Wat zou een leuke hobby voor mij zijn, vind jij?
- Wat is je eerste herinnering aan mij? Beschrijf het in zoveel mogelijk detail!
Ik had nog meer andersoortige vragen opgeschreven, maar dit zijn de vragen die wel de mooiste antwoorden opleverden! De ontspannen sfeer, lekker eten, de kinderen op bed of gewoon boven, maakten het een erg fijn avondje ‘uit’ en bleek hoognodig! Soms hoef je niet uitgebreid op stap te gaan om een goeie avond samen te hebben.
Zalm uit de Oven met Linzen, Bietjes en Mosterd
Het recept dat ik voor onze date night maakte, was een knipoog naar onze favoriete vakanties in Denemarken. Het eten daar viel direct goed in de smaak en de combinatie van vis, bietjes, mosterd en dille blijft regelmatig terugkomen. Deze keer maakte ik een variant met zalm en bakte ik de zalm in de oven met de linzen en bietjes in een aparte ovenschaal. Echt, dit is een combinatie die je gewoon eens móet proberen. Ongewoon, maar erg eenvoudig, smaakvol en heel erg herfstachtig. Lekker met een glas rode wijn of een kop zwarte Oolong thee.
Zalm uit de oven met Linzen, Bietjes en Mosterd
Equipment
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 1 el grove mosterd
- ½ tl vloeibare honing
- 2 zalmfilets met huid
- 250 gram voorgekookte linzen uit pot of blik
- 250 gram voorgekookte bietjes
- 2 el crème fraîche
- verse dille grof gehakt
- 1 el kappertjes
- ½ citroen
- 2 el pompoenpitten geroosterd
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de olijfolie met de honing, mosterd en wat zout en peper.
- Snijd de bietjes in ongeveer gelijke stukjes en doe die met de uitgelekte linzen in de ovenschaal. Schenk de helft van de dressing er overheen en hussel even door elkaar.
- Leg de zalmfilets hier bovenop en bestrijk met de andere helft van de dressing. Bestrooi met wat extra zout en peper.
- Zet in de oven en bak in 15 tot 18 minuten gaar.
- Rooster ondertussen de pompoenpitten in een droge pan en zet even apart.
- Meng de crème fraîche met de dille, kappertjes en citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer alles met de pompoenpitten, saus en de halve citroen in parten gesneden. Lekker met rucola als je daar zin in hebt!