Een goede multivitamine kun je zien als een dagelijkse basis naast een gezond voedingspatroon dat veel groenten, gezonde vetten en weinig tot geen geraffineerde en bewerkte toevoegingen bevat. Ik ben van mening dat we tegenwoordig met voeding alleen niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Verarming van landbouwgrond, antibiotica in vlees en eieren en andere belastende factoren van buitenaf zorgen ervoor dat onze voeding veel minder voedingsstoffen bevat dan zeg 100 jaar geleden. (Bron)
Daarom kan het nuttig zijn om te kijken naar een goeie multivitamine ter ondersteuning. Maar eentje kiezen is zo eenvoudig nog niet. Hieronder vind je daarom een aantal checklijsten om je hierbij te helpen.
Wat moet een goeie Multivitamine bevatten?
De volgende punten zijn goede referenties om te bepalen of je een goed gedoseerde multivitamine in je handen hebt:
Vitaminen
- De vitamine A moet in een multi zitten en van natuurlijke oorsprong zijn (betacaroteen).
- De B-vitaminen zijn nodig voor allerlei processen in het lichaam en werken samen. De B-vitaminen moeten tussen de 20 en 50 mg per dosering liggen. Afhankelijk van de soort B-vitamine. Minder dan dit heeft geen uitwerking op je lichaam en meer zorgt er alleen maar voor dat de pil erg groot wordt.
- Vitamine C raad ik aan om sowieso apart in te nemen omdat je hier minstens 1000mg van op een dag van nodig hebt. (Bron) Dit kan uiteraard nooit in 1 of 2 pillen zitten, ook dan worden ze veel te groot. Daarom is de hoeveelheid vitamine C in een multi van niet al te groot belang.
- Vitamine D zit vaak ook in een multivitamine. Let er dan op dat het de D3 vorm is. Deze wordt beter door het lichaam opgenomen.
- Vitamine E moet altijd de natuurlijke d-alpha tocoferol zijn.
Mineralen
- Selenium komt van nature erg weinig voor in de landbouwgrond hier in Nederland. Het is dus belangrijk om dit wel in een multi te hebben om dit mineraal aan te vullen. Klik hier voor meer informatie over dit belangrijke mineraal.
- Check of de mineralen in de multi de juiste verbinding hebben. Oxides, sulfaten en fosfaten worden erg moeilijk opgenomen in de darm. Organische verbindingen als malaat, citaat, fumaraat, ascorbaat en picollinaat e.a. zijn verbindingen die wel erg goed opgenomen worden. Klik hier voor meer informatie daarover.
- Mensen die lijden aan een ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) moeten een multivitamine waar ijzer in zit niet innemen. Kies daarom voor een multivitamine zonder ijzer of met een carbonylverbinding als je wel ijzer in je multi wilt (Bron)
- Let er op dat de multi ook mineralen bevat omdat deze specifieke functies in het lichaam hebben (calcium, jodium, magnesium, zink, selenium, koper, mangaan, chroom)
Waar moet je verder op letten?
- Zorg ervoor dat de multi vrij is van allergenen als je bijvoorbeeld geen melk, soja of noten kan verdragen.
- Check dat de multivitamine geproduceerd is door een betrouwbaar en degelijke fabrikant. Als je weinig of geen informatie van ze krijgt, zijn ze dus niet betrouwbaar of degelijk.
- Goedkoop is vaak duurkoop. Goedkope multivitamines zijn vaak geproduceerd met goedkope, inferieure grondstoffen die eigenlijk niks voor je lichaam doen. Sterker, als je er gevoelig voor bent, kunnen die zelfs kramp of misselijkheid veroorzaken.
- Dosering: Een multi lijkt erg mooi als er van alles in zit, maar hoeveel moet je er dagelijks van slikken? Zelf vind ik drie keer per dag zo’n pil slikken niet erg prettig. Eén is ideaal, maar voor sommigen is twee per dag, verdeeld, een beter idee. Let dus op de dosering.
Wat moet er niet in een Multivitamine zitten?
- Kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.
- Aspartaam
- Geharde vetten
- Meer dan 1 gram suikers per dagsuppletie
- Pas op met ijzer in een kindermultivitamine. De sulfaatverbinding kan levensgevaarlijk zijn voor je kind als hij er teveel van binnen krijgt. Kies liever voor een supplement zonder ijzer of voor de carbonyl-vorm. Deze is wel veilig. Beter is het om te zorgen dat je kind door middel van voeding, voldoende ijzer binnenkrijgt.
Een aantal goeie merken
Er zijn inmiddels zoveel verschillende soorten en merken multivitamines op de markt, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Ik hoop dat mijn ‘checklijstjes’ je wat meer houvast zullen geven bij het kiezen. Ter aanvulling hier op een aantal merken die ik zelf van harte aanbeveel.
- MegaFood One Daily
- NOW Special Two of de Eve speciaal voor vrouwen
- Solgar Multivitamine (verschillende soorten)
- Bonusan Multi
- Vitals
Ook voor kinderen kan ik deze merken aanbevelen.
Conclusie
Een goeie multivitamine helpt bij het ondersteunen van een goeie gezondheid. Maar is geen goeie vervanger voor een onvolwaardig voedingspatroon 🙂 Toch denk ik dat het te kort door de bocht is te stellen dat supplementen geen toegevoegde waarde hebben. Dit verschilt gewoon per persoon. Blijf daarom altijd alert op je eigen gezondheid en kies naast gezonde voeding, voor supplementen die jouw gezondheid verder ondersteunen, al dan niet in samenspraak met een therapeut of huisarts.
Michel zegt
Goedeavond,
Is de Flinndal Multi Vitaal kauwtablet goed opneembare multivitamine?
Met vriendelijke groet,
Michel
Heleen Quantrill zegt
Hallo Michel,
Daar kan ik zo niks over zeggen ben ik bang. Opneembaarheid van supplementen ligt aan heel veel verschillende factoren waaronder jouw gestel en gezondheid. Beste indicatie of het goed opgenomen wordt, is hoe jij je er bij voelt. Krijg je meer energie bijvoorbeeld, merk je het als je het een tijdje niet slikt, hoe is je ontlasting? Als dit allemaal positief is, kun je er van uitgaan dat het goed opgenomen wordt en dat je het dus mist als je het een tijdje niet slikt.
Groeten,
HEleen