Waarom ik een Suiker pauze ga doen

Waarom ik een Suiker pauze ga doen

Volgende week maandag begin ik met mijn persoonlijke Suiker-Pauze. Drie weken lang geen suikers eten om van mijn ‘verslaving’ aan zoete dingen af te komen. Maar ook drie weken lang de focus op gezond en voedzaam eten te leggen. Dingen te eten waar mijn lichaam wat mee kan en waar ik me goed door voel. Ik wil me richten op voeding in plaats van vulling en hoewel ik erg genoten heb van de feestdagen, wil ik ook dat dat zo blijft: FEESTdagen. 😉 Dus pas op de plaats en eruit met de suikers!

Ik denk ook dat het goed is om van tijd tot tijd een bepaalde periode heel strikt te zijn in de hoeveelheid suikers die we eten. Naast het gezondheidsaspect, kan het goed zijn om eens helder voor ogen te hebben wat het effect is op je lichaam op het weglaten van suikers. We leven in een maatschappij waarin het erg moeilijk is om 100% suikervrij, 100% van de tijd te leven. En over het algemeen is dat geen probleem. Maar ik denk dat veel mensen, mijzelf meegerekend, op een bepaald moment gewend raken aan de zoete smaak en ook gewend raken aan bepaalde ‘klachten’ die we in de loop van de tijd opgelopen hebben en mee hebben leren leven.

Waarom ik een Suiker pauze ga doen

Door de suikers er uit te werken, goed bij te houden wat er allemaal veranderd en daaruit conclusies te trekken, hoop ik weer duidelijk in beeld te krijgen wat suikers allemaal doen in mijn lichaam. Een persoonlijk n=1 experiment, zeg maar.

En ik hoop dat jij met me mee wil doen. Iedereen is anders en iedereen zal andere redenen hebben om suikers (of graan, of e-nummers, of melkproducten, of wat dan ook) een tijd te laten staan. Iedereen zal er anders op reageren. Maar ik hoop dat de insteek voor veel van jullie hetzelfde zal zijn: beter in balans komen met je eigen lichaam en opnieuw te leren ernaar te luisteren, of er beter naar te luisteren 😉

Dit zijn mijn persoonlijke regels voor deze Suiker-Pauze:

  • 3 Weken lang geen suikers nuttigen, ook geen minder geraffineerde soorten als honing of kokosbloesemsuiker.
  • Fruit met mate, maar dan alleen de hele vrucht, ongekookt. Voorkeur gaat uit naar appels en rood fruit.
  • Witte aardappels en rijst laat ik ook zoveel mogelijk staan. Deze producten zijn erg zetmeelrijk en kunnen mijn suikerbehoefte onnodig in stand houden.
  • Koffie tot een maximum van 2 kopjes per dag of minder beperken. Koffie nodigt mij uit tot snoepen (laten we eerlijk zijn).

Aanvullingen:

  • Als gezin eten we al glutenvrij in huis. Deze periode wil ik dit uitbreiden tot buitenshuis, dus ook op school, in de weekenden op visite of tijdens het winkelen.
  • Melkproducten zal ik wel blijven gebruiken. We drinken geitenmelk of rauwe melk, gebruiken boter en eten van tijd tot tijd yoghurt.
  • Ik wil cacaopoeder, kaneel en carobpoeder gaan gebruiken om bijvoorbeeld over fruit te strooien of mijn kopje koffie mee op te leuken. Stevia is ook een mogelijkheid, maar ik vind de smaak niet lekker… helaas!

Verder ga ik me gewoon lekker te buiten aan goed vlees, vis en eieren, groenten en fruit, noten en zaden en af en toe wat boekweit- of kokosmeelpannenkoekjes.

Wat hoop ik te bereiken/ Wat verwacht ik?
Allereerst hoop ik mijn zoetbehoefte weer beter onder controle te krijgen. Ook hoop ik mijn lichaam hiermee een boost te geven om de donkere wintermaanden goed door te komen. Ik ben al erg streng met vitamine A en D aan het aanvullen, maar door mijn voeding aan te passen hoop ik daar nog meer profijt van te krijgen.
Daar op inhakend hoop ik dus meer energie te krijgen, (nog) beter te slapen en de komende drukke periode goed het hoofd te kunnen bieden zonder direct hoofdpijn te hebben en flink bij te moeten slapen in de weekenden.

Hmmm…. misschien is het ook goed om een slaap-uitdaging te doen! Lekker om tien uur naar bed met z’n allen! 😉

Dus, wie doet er mee? Ga jij ook de suiker laten staan? Ga je nog meer doen of ga je iets anders doen? Mijn persoonlijke Suiker-Pauze begint 6 januari. Wanneer begin jij? Laat van je horen en vertel! Ik ben heel benieuwd!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Nummer 5 met allemaal eten erin
Gezond eten

Wat is de Schijf van 5? Ontdek het hier

De Schijf van 5 is een wetenschappelijk onderbouwd voedingsmodel dat door het Voedingscentrum is ontwikkeld om gezond eten eenvoudiger te maken. Het biedt duidelijke richtlijnen die zijn gebaseerd op onderzoek naar voeding en gezondheid. Zoals je misschien weet, helpt het je om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik vind

Lees verder »
ananas gesneden op een bord
Gezond eten

Is ananas gezond? Ontdek 7 verrassende voordelen

Ananas is een tropische vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook boordevol voedingsstoffen zit. Zoals je misschien weet, is ananas rijk aan vitamine C en vezels. Maar wist je dat deze exotische vrucht nog veel meer voordelen biedt? Laten we samen ontdekken of ananas gezond is. Waar is ananas

Lees verder »
file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »