Waarom ook alweer geen suiker? 6 Hele goeie redenen

Zo onderhand weten de meesten wel dat geraffineerde suiker vermeden moet worden. Meer en meer geluiden gaan op en zelfs de overheid speelt er op in, hoewel zeer halfslachtig en ter promotie van zoetstoffen (blauwe vinkje, mensen, de ‘gezondere’ optie). Maar het zegt wel iets. Suiker is slecht voor je. Het witte goedje en zijn cohorten glucose-fructosestroop, invert suikerstroop en geconcentreerde fructose zorgen voor verschillende soorten narigheden. Maar in plaats van de overheid te geloven, laten we onszelf onderwijzen en kritisch kijken naar de lichamelijke gevolgen van dagelijks geraffineerd suikergebruik. Een goede gezondheid begint bij jezelf!

1. Suiker werkt insuline resistentie in de hand. Insuline resistentie is de voorbode van diabetes. Diegenen die dus beweren dat geraffineerde suiker NIET de oorzaak is voor diabetes, zit fout. Uiteraard spelen andere factoren een rol, maar suiker is overduidelijk de kwaaie in dit verhaal.

2. Suiker werkt ontstekingsbevorderend. Ontstekingen kunnen om allerlei redenen ontstaan in het lichaam en de boel flink verstoren. Suiker wekt zowel ontstekingen op, zorgt dat ze niet of nauwelijks genezen of maakt ze erger.

3. Glucose-Fructosestroop (suiker dat nog verder verwerkt wordt en nog sneller wordt opgenomen) veroorzaakt meer en snellere gewichtstoename. Wil je dus afvallen of weet je dat je aanleg hebt om snel dikker te worden, vermijd glucose-fructosestroop ten alle tijden!

4. Hoge fructose inname (fruit valt hier niet onder omdat dit een compleet voedingsmiddel is. We hebben het hier over de geconcentreerde vorm van fruitsuiker: fructose) wordt geassocieerd met non-alcoholische vervette lever. Oftewel, een vervette lever zonder dat je alcoholist bent. Leuk…

5. Fructose verhoogt ook het LDL gehalte bij kinderen met overgewicht. LDL is niet ‘slecht’ cholesterol, maar de verhouding HDL/ LDL mag niet scheef lopen, dí¡n krijg je problemen.

6. Het lijkt erop dat suiker een geschikte voedingsbron voor kankercellen is. Need I say more?

Er zullen mensen zijn die nu gaan roepen: “Ja maar, we hebben suiker nodig voor energie!” Sceptische ooms op een verjaardagsfeestje waar je de taartjes afslaat, onwetende mede-collega’s die eigenlijk jaloers zijn op je vasthoudendheid om te snoepautomaat te weerstaan… noem maar op. Nou, ze hebben niet gelijk. Want, waar zij aan denken is sowieso het witte goedje. De meesten van dit soort critici denken bij ‘suiker’ aan wit en niet aan ‘suikerS’ als in alle kleuren van de regenboog in groenten en fruit. En dat zijn de suikers waar je lichaam wat aan heeft en niet mee vergiftigd wordt!

En je kan je dit afvragen: Voel je je inderdaad energieker op een dieet van energiedrankjes, geconcentreerde fruitdranken, witbrood, zoet beleg en ontbijtgranen met suiker? Werkelijk? Of is dat een continue staat van zenuw-pezerij?

Ik weet voor welke suikerS ik kies 😉

Fijn, gezond en kalm weekend iedereen!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

zwarte peper in een bowl
Gezond eten

Is zwarte peper gezond? Ontdek de voordelen

Zwarte peper ken je vast als een standaard smaakmaker in de keuken. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je gezondheid? Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat kleine ingrediënten, zoals peper, verrassend veel effect hebben. In dit artikel leg ik je uit wat zwarte peper is, welke

Lees verder »
olie dat word geschonken in een pan
Gezondheid Algemeen

Wat is de gezondste olie om in te bakken?

Als je graag gezond wilt koken, heb je je dit vast al eens afgevraagd: welke olie is nu eigenlijk het beste om in te bakken? Er zijn tientallen soorten oliën te koop, van zonnebloem- tot kokosolie en van avocado- tot olijfolie. Maar niet elke olie is even geschikt om te

Lees verder »
percolator koffie
Gezondheid Algemeen

Is percolator koffie ongezond?

Koffie blijft een populair onderwerp in de gezondheidswereld, en de manier waarop je het bereidt speelt daarin een grote rol. Percolator koffie – ook wel mokapot-koffie genoemd – is geliefd om zijn volle smaak en stevige aroma. Maar is deze manier van koffiezetten eigenlijk wel gezond? In dit artikel leg

Lees verder »