Wat doe jij in je Groene Smoothie?

Wat doe jij in je Groene Smoothie
Wat doe jij in je Groene Smoothie

Heb je het gevoel dat je dieet wel een opkikker kan gebruiken? Heb je kinderen die maar moeilijk hun groente eten en het liefst op boterhammen met pindakaas leven? Zou je graag je immuunsysteem een boost willen geven zonder veel geld uit te geven aan supplementen? Bring on the smoothies!

Al geruime tijd maak ik gebruik van smoothies om mijzelf en de kids een flinke portie fruit en goede vetten binnen te laten krijgen. Het is bijzonder eenvoudig en erg lekker! En als je niet al te streng vastzit in het patroon van ’s ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds warme kost, kun je elk van deze maaltijden vervangen door een groene smoothie! Je kunt eindeloos variëren en met de juiste ingrediënten heb je een volledige maaltijd in een beker!

De volgende smakelijke toevoegingen vind ik nu in mijn smoothie:

Kokosolie

Haast onmisbaar in mijn dagelijks leven en ook ontzettend gezond voor mijn kids. Ik kies altijd voor extra vergiene kokosolie in smoothies zodat ik het meeste voordeel van de kokosolie heb. Kinderen en echtgenoot houden niet zo van kokosolie en gruwen bij het idee om het zo te eten (echt, ik snap daar niks van!), maar op deze manier krijgen ze wel per glas ongeveer een halve eetlepel binnen. Alle beetjes helpen!

Kefir

Dit maak ik zelf met kefir korrels en melk, kokosmelk of water. Kefir heeft een bijzonder gunstige invloed op de darmflora. Het beste kun je dit ’s ochtends nemen op een nuchtere maag. Als ontbijt dus. Leuk weetje: Kefir is Turks voor (een) Goed leven. Bron

Diverse gezonde Poeders

Een theelepel chlorella of spirulina in de smoothie van de kids zorgt er voor dat ook zij profijt hebben van dit wonderalgje. Het helpt mee bij het ontgiften van het lichaam (wat al een natuurlijk proces is als alles goed is) en ondersteunt de weerstand. Maar ook een hoge kwaliteit collageenpoeder is een goede toevoeging.

Groente

Stop niet bij fruit, voeg groenten toe aan je smoothie. Als je een Versapers hebt, raad ik boerenkool, venkel, appel en citroen smoothie aan. Heel erg lekker! Helaas heb ik er geen, en moet ik het doen met de herinnering aan de Therapeutenbeurs waar ik met dit wonder ben geintroduceerd…. Maar spinazie, bietjes en avocado kunnen ook prima verwerkt worden tot een smoothie, met alle gezonde gevolgen van dien. Basisch, vezelrijk en natuurlijk de shot vitaminen en mineralen die je daarmee binnenkrijgt zullen je helpen beter in je vel te zitten.
Nu kun je je neus optrekken, maar biologische spinazie is prima te verdoezelen met sinaasappelsap, bietjes zijn al zoet van zichzelf, maar smaken erg lekker met appel en avocado kun je verwerken tot een soort gazpacho als lunchgerecht. Beetje cayennepeper voor de kick… leef je uit! Dus zo heel raar is dit helemaal niet.

Kruiden en Specerijen

Waar ik op het moment mee experimenteer is het toevoegen van kruiden aan een smoothie. De gedachte daarachter is dat ook die je stofwisseling, immuunsysteem en je humeur beïnvloeden, dus waarom niet in een smoothie? Sommige kruiden kunnen de textuur van je smoothie veranderen, dus begin met kleine beetjes en voer het op. Je kunt denken aan de volgende kruiden en specerijen:
  • Gember, geeft een lekkere kick en helpt bij het verteren van je eten.
  • Kaneel, reguleert de bloedsuikerspiegel (minder schommelingen) en is in deze tijd van het jaar eigenlijk vereist!
  • Brandnetel, zuivert het bloed en helpt bij ontgifting. Pluk vers de bovenste blaadjes en gebruik direct, of droog ze en meng ze door je smoothie met het pureren. Rijk aan ijzer!
En wat denk je van:
  • Bijenpollen, worden in verband gebracht met het opbouwen van een weerstand tegen allergieën.
  • Boekweitvlokken, zeer basisch, glutenvrij en rijk aan vitamine B17. Deze vitamine wordt ook wel beschouwd als een kankerwerende vitamine.
  • Grijs zeezout. Een mespuntje is genoeg. Lekker met aardbeien omdat de smaken goed combineren.
  • Rauwe honing. Altijd lekker natuurlijk en de enzymen bevorderen de spijsvertering.
Zo zie je maar: Je hoeft je niet te beperken tot alleen fruit, op deze manier kun je gezonde ingrediënten toevoegen zonder al te veel moeite en weerstand. Heb jij misschien ook magische toevoegingen? Laat het weten!

20 reacties

  1. Leuk!
    Ik mag weinig oxaal en moet heel basisch eten, vandaag courgette en bloemkool..nog tips??
    Is het overigens nu wel of niet beter om er vet aan toe te voegen? tengestrijdige berichten

  2. Deze smoothie ziet er goed uit, door alleen al ernaar te kijken voel je de gezondheid! Ik ben ook bezig met gezonde recepten en heb een (al zeg ik het zelf) lekkere wortel bleekselderij sap: http://eerlijkereten.nl/energie-boost-van-wortel-en-selderij/ waar je ook een goede boost vitamines mee binnen krijgt.

  3. Anonymous schreef:

    Hoi Heleen,
    Wat een geweldig artikel weer. Ik vraag me af, hoe pluk je brandnetelblaadjes en dan vers gebruiken? Hoe voorkom je huidirritatie?
    Met een groene groet,
    Corien

    1. Anonymous schreef:

      Wat dacht je van handschoenen, die heb je ook nodig om de brandnetels te wassen.

  4. Ik zat net weer een beetje in een groene smoothiedip, dus dit onderwerp komt me goed uit.
    Ik mag niet al te veel fruitsuikers, dus mijn smoothies bestaan nu uit ong. 200gr.verse spinazie, klont kokosvet, 1peer (met goed gewassen schil en al), water, handje paranoten (of andere noten) en spirulina en chlorellapoeder. Totaal 1 ltr smoothie, welke ik gedurende de ochtend op mijn werk opdrink.
    Soms klok ik het zo weg, maar de laatste dagen wil de bodem maar niet zichtbaar worden…
    Ik heb er ook wel eens verse munt doorgedaan, dat was erg lekker, dus dat brengt me wel weer op een idee voor morgenochtend…
    Ik houd me aanbevolen voor andere lekkere groene smoothies!

  5. Jolanda schreef:

    Ik kan niet wachten tot er wat heerlijke (groene) smoothie recepten gepubliceerd worden!

  6. Anonymous schreef:

    Hi Heleen,ik wil ook graag smoothies in mijn dieet gaan gebruiken! Ik heb er een vraagje over. Ik heb hypoglycemie en kan me herinneren dat mijn dietiste mij altijd aanraadde geen sappen te drinken omdat de vezels etc. eruit zijn.
    Ik zag bij zo’n versapers dat ie dus ook het sap scheidt van het pulp. Kan ik zo’n apparaat in mijn geval gebruiken of raad je toch de smoothy manier van jou aan? Ik drink bijvoorbeeld wel tomatensap en wortelsap uit een pak. Dat is toch vergelijkbaar sap als met een versapers. (behalve versheid!)
    Nou zomerse groetjes,
    Vera

  7. Anonymous schreef:

    Reactie op vraag van Ruth: je kunt net zoveel water toevoegen als je wilt, zo krijg je precies de dikte die je wenst. (in de blender dus, dan behoud je alles van je groente en fruit)

    Groet, Liesbeth

  8. Anonymous schreef:

    Bovenstaand bericht is maar voor een gedeelte gepubliceerd…
    De notenpasta’s kunnen dus ook worden toegevoegd aan de smoothie… 🙂
    groet,
    BELLA

  9. Anonymous schreef:

    Havermout met chiazaad blenden tot een soort meel. Bewaar ik in een pot. Elke avond 3 a 4 eetlepels in een potje met amandelmelk, rijstemelk of water laten weken tot de volgende dag. Volgende ochtend voeg ik paar klonten bevroren boerenkool toe, of spinazie, bevroren banaan, en wat ik nog meer aan lekker fruit in huis heb. Blenden maar!
    Ook handig om in huis te hebben: amandelpasta en pindakaas. Heerlijk!

  10. Vraagje:
    Doen jullie alles in de blender of in de sapcentrifuge?
    In de blender wordt de smoothy al gauw dik en moeilijk te drinken, vind ik.
    Hoe gaat dat dan?

    deze ochtend: meloen, peterselie en komkommer… mmm lekker fris… onze jongste zoon wilde niet drinken: hij drinkt alleen gele smoothies, zegt hij. tot hij het glas aan zijn mond zette: in een teug leeg 🙂

    1. Mieke. schreef:

      In de blender mét een groot glas water. Is het nog te dik, dan nog wat water.
      Met een staafmixer gaat het ook maar niet zo goed als met een blender (is mijn ervaring).
      In de sapcentrifuge filter je alle vezels eruit wat nou juist zo vreselijk gezond is. Zónde!

  11. Anonymous schreef:

    Voor mij is een banaan vaste prik, daarnaast nog een andere soort fruit (mango vind ik er ook verrukkelijk in). Dan bladgroen: sla, andijvie, het loof van wortels (niet teveel!) of bieten, snijbiet, spinazie, boerenkool of palmkool. Vervolgens een handje goji bessen, eetl pollen, schepje chlorella, schepje brandnetelpoeder en tot slot een flinke schep psylliumvezels. Dit alles in een liter gefilterd water. Het geeft ongeveer 1,5 a 2 liter smoothy, waar ik 2 dagen mee doe. Afgesloten in de koelkast blijft het prima op smaak.
    Groet, Liesbeth

  12. Dreetje schreef:

    Ik heb er bet een op met verse mango, wat aardbeien, banaan en 2 flinke handen snijbiet.
    Heerlijk!!
    Groet, Andrea

  13. Ik doe ook vanalles in mijn smoothie wat ik in huis heb…. Maar mijn dochter drinkt het het echt niet. Ik heb vanalles geprobeert, ze zijn ook echt lekker, heb ze door verschillende mensen laten testen. Ik geef anderen mensen ook de tip om hun kinderen smoothies te laten drinken, maar mijn kind vertikt het!

  14. Mieke. schreef:

    Hier nog een groene smoothie fan!
    Banaan, stukjes mango, (die koop ik in de aanbieding of bij de Turkse super en vries ze in stukjes gesneden in), wat bosbessen of als ze er zijn: kersen!
    Aangevuld met een grote hand spinazie/andijvie/rucola/boerenkool/sla, wat gember, kaneel, wat amandelenmeel en een groot glas water.
    Heerlijk en dan vooral als het heet weer is.

  15. Anonymous schreef:

    Mijn favoriete Smoothie:
    Boerenkool (winter)/ Andijvie (zomer)
    Radijsblad/kropsla
    Banaan(rijp!!)
    blauwe bessen
    macapoeder
    munt(vers uit de tuin)!!!
    N-joy, Annelien

  16. melsmilieu schreef:

    Mijn smoothie is verworden tot een loterij: wat heb ik in huis? Vast zijn amandel- of rijstmelk, chiazaad, en een handje cranberries. Daarna is altijd een bladgroente: spinazie of andijvie of sla. Als die er niet is dan gooi ik er een paar klonten diepvries boerenkool door. En dan van alles. gisteren keek mijn kleidochter gefascineerd toe hoe ik me manmoedig door een half liter ellende heen werkte. ‘Nee schat, niet alles wat je eet hoeft lekker te zijn’. Maar bleekselderij gaat voortaan alleen door soep of salade en nooit meer door een smoothie:-)

  17. caroline schreef:

    Ik maak de smoothie die ik iedere dag mee met alles wat ik maar in huis heb. Basisingredient is bladgroente. Spinazie is daarvan mijn favoriet, maar durf het niet iedere dag te nemen. ( nu ben ik herstellend van een operatie en heb nog steeds een laag hb, dus voor nu komt het helemaal goed uit die spinazi) Gisteren maakte ik een smoothie van ontpitte kersen, spinazie, sinaasappel, gewelde goji bessen. HIj was echt lekker.

    Ik doe ( nu ik ze nog heb) iedere dag gewelde gojibessen in de smoothie. Schijnen heel gezond te zijn.

    Maar geen dag is mijn smoothie hetzelfde.

    Wat ik wel vind, ik probeer het restant vaak te bewaren, maar ik vind dat een smoothie al heel snel heel bitter word.
    Ben er nog niet achter waar dat aan ligt….
    Misschien weet jij het?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »