Wat is de gezondste chocolade?

Als je ooit hebt gedacht dat chocolade alleen maar ongezond is, dan heb ik goed nieuws voor je. Niet alle chocolade is hetzelfde. Sommige soorten kunnen juist een verrassend positief effect hebben op je gezondheid. Maar dan moet je wel weten welke je moet kiezen.

Pure chocolade: de beste keuze

Laat ik maar meteen eerlijk zijn: pure chocolade is veruit de gezondste optie. Waarom? Omdat het simpelweg de meeste cacao bevat – en dáár zitten de gezondheidsvoordelen. Denk aan antioxidanten zoals flavonoïden, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen en bijdragen aan een gezonde bloeddruk.

Zoals je misschien al weet, geldt: hoe puurder, hoe beter. Ga voor chocolade met minstens 70% cacao. Liefst nog hoger. Zelf kies ik vaak 85% of meer, zeker als ik echt wil profiteren van de voordelen. Ja, dat is wat bitterder, maar je went eraan – en het voelt direct voedzamer.

Waarom is pure chocolade gezond?

Ik ben echt fan van de kracht van cacao. En dat is niet zonder reden:

  • Flavonoïden in cacao kunnen je hart beschermen

  • Magnesium en ijzer ondersteunen je energieniveau

  • Serotonine en endorfines in cacao geven een positief effect op je stemming

  • Minder suiker dan melk- of witte chocolade

Maar eerlijk is eerlijk: het blijft chocolade. Dus geniet er bewust van. Eén of twee blokjes per dag zijn meer dan genoeg.

Vermijd deze chocolades

Melkchocolade en witte chocolade? Lekker, maar voedzaam zijn ze niet. Ze bevatten amper cacao en zijn vaak gevuld met suiker, melkpoeder en verzadigd vet. Ook gevulde repen – denk aan karamel, koek of nougat – zijn meer snoep dan voeding. Die zijn leuk voor af en toe, maar niet voor dagelijks gebruik.

Let op de ingrediënten

Niet elke pure reep is automatisch gezond. Kijk even op de verpakking. Zie je suiker als eerste ingrediënt staan? Dan weet je genoeg. Vermijd repen met kunstmatige toevoegingen of goedkope vetten zoals palmolie.

Mijn tip: kies voor biologische pure chocolade met zo min mogelijk ingrediënten. En als het kan, ga dan voor fairtrade – dan weet je ook dat de cacao op een eerlijke manier is verkregen.

Raw chocolade: nog een stapje verder?

Een leuke optie die ik zelf af en toe neem is raw chocolate. Die wordt op lage temperatuur gemaakt, waardoor de antioxidanten nog beter bewaard blijven. De smaak is wat aards en minder zoet, maar zeker het proberen waard als je iets puurs zoekt.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »