Afgelopen maandag hebben jullie een leuk recept kunnen lezen hier over Urker dikkoek. Ik maakte daarvoor gebruik van een wonderpan. Maar wat is nou eigenlijk een wonderpan? Vandaag daarover wat meer uitleg en een leuke aanbieding!
Wat is een Wonderpan?
Kort gezegd is een wonderpan een bakvorm met buitenvorm die je op elke warmtebron kunt zetten (dus op je kookplaat) en op die manier cake en hartige taarten kunt bakken. Je hebt dus geen oven nodig. De vorm is zodanig dat de warmte circuleert en daardoor de cake of het brood mooi gelijkmatig bakt. Het gaat ook vrij snel. Omdat je niet eerst een oven hoeft voor te verwarmen, zet je de wonderpan zo op het vuur en het bakken begint direct. Je kan ook met een veel lagere temperatuur toe. Bijvoorbeeld bij bakken met amandelmeel is dit zeer gewenst. Het brandt niet snel aan in de wonderpan en kost ook minder energie omdat je het op kleinste pitje bakt.
Nostalgie
In de jaren ’60 zag je de wonderpan veel. Het gebrek aan een oven maakte dat de wonderpan een veelgebruikt keukengadget was. Ik denk dat veel van jullie je wel zoiets kunnen herinneren van thuis of bij de grootouders. Het werd ook wel op een petroleumstelletje gezet om zo z’n gang te kunnen gaan.
Hoe gebruik je een Wonderpan?
Het principe is heel eenvoudig: Je legt het verdeelplaatje op je pit en zet daar de buitenpan van de wonderpan op. De binnenkant past daar weer in en de deksel gaat er bovenop. De deksel laat je er overigens de hele tijd op zitten. Tussentijds optillen komt het bakken niet ten goede. Maar het deksel is van glas, dus je kunt op die manier het bakken in de gaten houden. Uiteraard kun je tegen het eind van het bakken wel even checken met een prikker of het gaar is, dan is het niet meer zo spannend.
Een wonderpan is 26 cm in doorsnee en daarmee erg ruim. De cakes die ik er in gebakken heb, zijn dan ook flink aan de maat! Maar je kunt ‘m ook gebruiken om bijvoorbeeld broodjes of cupcakes in te bakken. Afbakbroodjes werkt ook goed. Wat je beter niet kunt doen in de wonderpan zijn zure dingen als citroencake. Dit reageert met het aluminium waar het van gemaakt is en door die reactie kan de aluminium wat gaan ‘lekken’ in het baksel. Met overige baksels is dit dus geen issue.
De wonderpan kan dus op alle warmtebronnen gebruikt worden, maar mag niet in de afwasser. Na de tijd afwassen met een warm sopje is voldoende.
Inmiddels heb ik een aantal keren gebruik gemaakt van de wonderpan en het resultaat is prima. Wel merk ik dat met gewone hoeveelheden beslag, dus zeg 250 gram meel en wat je verder nodig hebt om cake te maken, de cake snel droog wordt. Waarschijnlijk is dit omdat de vorm vrij groot is. Ik heb uiteindelijk een reguliere kokoscake gemaakt om uit te delen en het recept nagenoeg verdubbeld. Ja, ik had dus een kokoscake van bijna een kilo! Maar die was qua textuur en smaak wel het beste gelukt. Helaas was hij niet fotogeniek (lees: ik haalde ‘m te snel uit de vorm en daardoor brak hij). Mijn tip is dus om recepten te kiezen die wat groter qua volume zijn of om een recept met 1,5 te vermenigvuldigen om een smeuïg eindresultaat te krijgen.
Conclusie
Ik ben zelf in het bezit van een heerlijk, professioneel Atag fornuis met een oven waar je u, gij en meneer tegen zegt. Die gebruik ik het liefst vanwege het consistente resultaat dat het geeft. Punt is alleen dat het vrij veel energie kost om voor te verwarmen. Even snel een cake bakken resulteert al gauw in een hele baksessie waar ik niet altijd zin/tijd/spullen voor heb. Dus dat doe ik niet zo gauw. De wonderpan is dan een uitkomst, omdat ik zelfs met het bewerkelijke en dure amandelmeel hele mooie bakresultaten heb, minus de angst dat het aanbrandt. Ik kan dus snel even een cake bakken zonder de hele oven aan te zwengelen. Dat scheelt zeker in tijd en gas.
Toch zie ik mezelf de wonderpan niet met grote regelmaat gebruiken. Maar wat ik al zei, die oven van mij….! Voor mensen die geen oven hebben of alleen een magnetron en toch graag wat willen bakken, is de wonderpan dus zeker een uitkomst. Je kan ‘m ook meenemen naar de camping trouwens! Lekker broodjes bakken of wat anders lekkers in de wonderpan op het gasflesje of campingkeukentje. Kan zat! Je moet je ook niet laten kisten door de vorm. Een appeltaart in tulband vorm lijkt misschien wat vreemd, maar uiteindelijk gaat het om de smaak!
Want aan het resultaat ligt het niet. Dat is gewoon goed.
Aanbieding
Voor de lezers van Eet Goed Voel je Goed is er op dit moment een leuke aanbieding bij De Wonderpan. Je krijgt €10,- korting bij aankoop van een wonderpan met de kortingscode ‘eetgoed‘! Bij je bestelling krijg je sowieso een leuk kookboekje om zelf mee aan de slag te gaan. Bestel je via Eet Goed Voel je Goed dan krijg je het bakboekje ‘Bakken zonder Oven deel 1’ t.w.v. €7,95 er gratis bij!
En nu jullie, want daar ben ik ook wel benieuwd naar. Wie o wie is bekend met de wonderpan en waarvan dan? Heb je er zelf al één (deel dan jouw top tip!), of ken je ‘m van vroeger?
Henriette zegt
Ik ken de wonderpan nog van mijn Oma die bakte daar een cake in voor de zondag . Inmiddels heb ik er zelf al jaren 1 en gebruik hem nog steeds. Ben nu bezig om er een krentenbrood in te bakken , uit 1 van de receptenboekjes. Het is zo makkelijk, niet je hele oven te hoeven gebruiken en alleen maar een laag pitje van je gasstel .
Heleen Quantrill zegt
Wat leuk om te horen! En dat t op het fornuis kan vind ik zelf ook zo prettig. Inderdaad niet steeds een hele oven aan hoeven zetten 🙂
Edith edithtorre zegt
Hallo
Er staat in de beschrijving van de wonderpan dat het ook op inductie kon ? Heeft iemand goede ervaring ?
Vr gr Edith
FW zegt
Ik heb de wonderpan aangeschaft voor in de camper en ben er heel blij mee, cake bakken, afbak broodjes croissantjes, hartige taart en alles op 1 zacht gaspitje
Heleen Quantrill zegt
Leuk om te horen! 🙂
Sophia zegt
Mijn moeder bakte vroeger van alles in haar wonderpan (1950, 60,70,80 van de vorige eeuw) Het deksel zat vol deuken, het kleine glaasje bovenin was verdwenen maar wat rook het huis lekker als je van school kwam en wat smaakte alles stukken lekkerder dan nu uit de oven! Je ziet nog wel eens van die ouderwetse reclame afgebeeld. Een vrouw met een schortje al bakkende en die herinnering aan lang vervlogen tijden riekt naar koek en cake uit de wonderpan, pure nostalgie! :'(
Anja zegt
ik heb de wonderpan gekocht (met die tien euro korting 🙂 ) maar ben nog niet ‘om’ wat betreft kortere bereidingstijd. Heb er een amandelcake in gebakken met noten en rozijnen. Het baksel kwam prachtig omhoog en na er een paar keer in geprikt te hebben (door het gaatje in het deksel) leek hij gaar. Vuur uit en een tijdje laten staan. Wel weer wat ingezakt maar dat gebeurt vaker. Ik dacht, ik laat hem verder afkoelen op het rooster dus draaide het hele gevaarte om, op een rooster. Bleek de boel van binnen nog bijna vloeibaar te zijn………. Bovenkant was al behoorlijk donkerbruin gebakken dus hij leek echt klaar. De hele boel weer terug erin geschept, het werd een zooitje, maar het was ook bijna een kilo ingrediënten bij elkaar dus te duur om weg te gooien. Deksel er weer op en zeker nog een uur op het kleinste pitje laten staan. Toen was het gaar maar de hele ‘cake’ is mbv een lepel naar binnen gewerkt, want plakken snijden was er echt niet bij…….. De tweede keer ongeveer anderhalf uur op het vuur laten staan, die was beter gelukt maar dat kwam misschien ook wel omdat ik er twee lepel kokosmeel door had geroerd!
Esther de Groot zegt
Ik ken de wonderpan nog niet, maar wat klinkt hij leuk. Ik wordt daar enthousiast van en ben in mijn hoofd al plaatcake van havermout of olijvenbrood aan het maken. Echt leuk!
Groet Esther
Chantal zegt
Ik ben vrijwilliger bij een inloopochtend voor ouderen. Tijdens het thema “favoriete recepten” bracht een oudere dame een appel/chocoladecake mee. Deze had ze met de wonderpan gemaakt. Wij waren ook verwonderd. Deze mw gebruikt de pan veel op de boot. Wat mij enorm blij maakte, dat betekent namelijk dat ik het ook zou kunnen gebruiken tijdens onze “off the grid” campingtrips.
Adrielle zegt
Zonnepanelen compenseren de grote oven 😉
rita zegt
hoi Iris,
waarom bereid je liever geen eten in aluminium?
Groetjes rita
Esther zegt
Hoi Rita, zie hier:
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=371&cod=353&page=
(al heet ik geen Iris :-))
Hartelijke groet,
Esther
Iris zegt
Groot nadeel vind ik wel dat de pan van aluminium is, iets waar ik liever niet mijn eten in bereid….
Brigitte zegt
Ik heb vroeger als kind ook altijd met de Wonderpan gebakken.
Een tijd gelden had ik deze besteld, maar op mijn inductie kookplaat werkte deze totaal niet.
Gelukkig kon ik hem terug sturen.
Nu heb ik voo in de camper de Omnia oven, ( http://omniasweden.com/)
gekocht bij Camperpassie.nl en deze werkt geweldig.
Ook voor het opwarmen van een grote portie voedsel.
Ik kook altijd voor onderweg en doe dit dan in de Omnia, zet deze op een zacht vuur en na korte tijd is de maaltijd heet en de pan is totaal niet aangebakken en zo schoon te maken.
Ook is deze veel kleiner en kun je er ook brood, cake, omelet en andere dingen in bakken, net als in de oven.
Maar helaas niet voor inductie, maar thuis heb ik mijn oven en slowcooker.
Het principe is precies hetzelfde, maar deze kost maar 39,00 en is handig voor kleinbehuisden.
Gepke zegt
In welke taal is deze site?
Ik kan het niet lezen, is het Fins, Zweeds, Noors, Deens? Ik zag ook nergens een link via welke je het kon bestellen?
lot zegt
Ik heb er een staan van vroeger, die is niet zo groot. Is van mijn moeder geweest die 90 is geworden. De afgelopen jaren heb ik er een paar keer iets voor mijn ouders in gebakken en dat was lekker.
Omdat ik een nieuwe keuken krijg staat alles opgeslagen en bij de voorraad kwam ik nog een oud pak oliebollenbeslag tegen. Als de keuken klaar is zal ik daarmee een wonderpanbrood gaan maken!