Wat is een Wonderpan?

WonderpanAfgelopen maandag hebben jullie een leuk recept kunnen lezen hier over Urker dikkoek. Ik maakte daarvoor gebruik van een wonderpan. Maar wat is nou eigenlijk een wonderpan? Vandaag daarover wat meer uitleg en een leuke aanbieding!

Wat is een Wonderpan?

Kort gezegd is een wonderpan een bakvorm met buitenvorm die je op elke warmtebron kunt zetten (dus op je kookplaat) en op die manier cake en hartige taarten kunt bakken. Je hebt dus geen oven nodig. De vorm is zodanig dat de warmte circuleert en daardoor de cake of het brood mooi gelijkmatig bakt. Het gaat ook vrij snel. Omdat je niet eerst een oven hoeft voor te verwarmen, zet je de wonderpan zo op het vuur en het bakken begint direct. Je kan ook met een veel lagere temperatuur toe. Bijvoorbeeld bij bakken met amandelmeel is dit zeer gewenst. Het brandt niet snel aan in de wonderpan en kost ook minder energie omdat je het op kleinste pitje bakt.

Nostalgie

In de jaren ’60 zag je de wonderpan veel. Het gebrek aan een oven maakte dat de wonderpan een veelgebruikt keukengadget was. Ik denk dat veel van jullie je wel zoiets kunnen herinneren van thuis of bij de grootouders. Het werd ook wel op een petroleumstelletje gezet om zo z’n gang te kunnen gaan.

Hoe gebruik je een Wonderpan?

Wonderpan1Het principe is heel eenvoudig: Je legt het verdeelplaatje op je pit en zet daar de buitenpan van de wonderpan op. De binnenkant past daar weer in en de deksel gaat er bovenop. De deksel laat je er overigens de hele tijd op zitten. Tussentijds optillen komt het bakken niet ten goede. Maar het deksel is van glas, dus je kunt op die manier het bakken in de gaten houden. Uiteraard kun je tegen het eind van het bakken wel even checken met een prikker of het gaar is, dan is het niet meer zo spannend.

Een wonderpan is 26 cm in doorsnee en daarmee erg ruim. De cakes die ik er in gebakken heb, zijn dan ook flink aan de maat! Maar je kunt ‘m ook gebruiken om bijvoorbeeld broodjes of cupcakes in te bakken. Afbakbroodjes werkt ook goed. Wat je beter niet kunt doen in de wonderpan zijn zure dingen als citroencake. Dit reageert met het aluminium waar het van gemaakt is en door die reactie kan de aluminium wat gaan ‘lekken’ in het baksel. Met overige baksels is dit dus geen issue.

De wonderpan kan dus op alle warmtebronnen gebruikt worden, maar mag niet in de afwasser. Na de tijd afwassen met een warm sopje is voldoende.

Inmiddels heb ik een aantal keren gebruik gemaakt van de wonderpan en het resultaat is prima. Wel merk ik dat met gewone hoeveelheden beslag, dus zeg 250 gram meel en wat je verder nodig hebt om cake te maken, de cake snel droog wordt. Waarschijnlijk is dit omdat de vorm vrij groot is. Ik heb uiteindelijk een reguliere kokoscake gemaakt om uit te delen en het recept nagenoeg verdubbeld. Ja, ik had dus een kokoscake van bijna een kilo! Maar die was qua textuur en smaak wel het beste gelukt. Helaas was hij niet fotogeniek (lees: ik haalde ‘m te snel uit de vorm en daardoor brak hij). Mijn tip is dus om recepten te kiezen die wat groter qua volume zijn of om een recept met 1,5 te vermenigvuldigen om een smeuïg eindresultaat te krijgen.

Conclusie

Ik ben zelf in het bezit van een heerlijk, professioneel Atag fornuis met een oven waar je u, gij en meneer tegen zegt. Die gebruik ik het liefst vanwege het consistente resultaat dat het geeft. Punt is alleen dat het vrij veel energie kost om voor te verwarmen. Even snel een cake bakken resulteert al gauw in een hele baksessie waar ik niet altijd zin/tijd/spullen voor heb. Dus dat doe ik niet zo gauw. De wonderpan is dan een uitkomst, omdat ik zelfs met het bewerkelijke en dure amandelmeel hele mooie bakresultaten heb, minus de angst dat het aanbrandt. Ik kan dus snel even een cake bakken zonder de hele oven aan te zwengelen. Dat scheelt zeker in tijd en gas.

Toch zie ik mezelf de wonderpan niet met grote regelmaat gebruiken. Maar wat ik al zei, die oven van mij….! Voor mensen die geen oven hebben of alleen een magnetron en toch graag wat willen bakken, is de wonderpan dus zeker een uitkomst. Je kan ‘m ook meenemen naar de camping trouwens! Lekker broodjes bakken of wat anders lekkers in de wonderpan op het gasflesje of campingkeukentje. Kan zat! Je moet je ook niet laten kisten door de vorm. Een appeltaart in tulband vorm lijkt misschien wat vreemd, maar uiteindelijk gaat het om de smaak!

Want aan het resultaat ligt het niet. Dat is gewoon goed.

nieuwe banner dewonderpanAanbieding

Voor de lezers van Eet Goed Voel je Goed is er op dit moment een leuke aanbieding bij De Wonderpan. Je krijgt €10,- korting bij aankoop van een wonderpan met de kortingscode ‘eetgoed‘! Bij je bestelling krijg je sowieso een leuk kookboekje om zelf mee aan de slag te gaan. Bestel je via Eet Goed Voel je Goed dan krijg je het bakboekje ‘Bakken zonder Oven deel 1’ t.w.v. €7,95 er gratis bij!

En nu jullie, want daar ben ik ook wel benieuwd naar. Wie o wie is bekend met de wonderpan en waarvan dan? Heb je er zelf al één (deel dan jouw top tip!), of ken je ‘m van vroeger?

 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »