We kennen allemaal dat gevoel dat we iets zoets, zoutigs of vettigs moeten eten. Eetbuien zijn vaak dan ook niet van de gezonde soort en dwingen ons als het ware naar ongezond voedsel te grijpen. Sterk bewerkt, makkelijk en vooral zoet, zout en/ of lekker vet. Zelfs met de beste bedoelingen gaan we toch van tijd tot tijd voor de bijl en wordt er patat met mayonaise gehaald, gevolgd door een milkshake of zo’n Mona pudding die bij de Jumbo voor 1 euro te koop is. Om maar wat te noemen…… 😉
Zelf ken ik deze gevoelens maar al te goed en merk ik dat hoe strenger ik op mijn eten let, des te vaker en intenser deze eetbuien voorkomen. Alsof er een knop omgaat en geen enkele redenatie verandering kan brengen in het feit dat ik nu een chocolademousse of een zak chips leeg moet eten. In de afgelopen jaren heb ik me daar regelmatig over verbaasd en aan geërgerd. Immers, ik zou beter moeten weten!
Totdat ik steeds vaker geconfronteerd werd met verhalen van anderen die ook soortgelijke ervaringen hadden, maar er op een andere manier naar keken. Dit zette mij aan het denken en vandaag wil ik het hier met jullie over hebben. Ik denk namelijk dat dit te vaak onder het kopje ‘gebrek aan discipline’ wordt geschoven zonder naar de oorzaak te kijken.
Waar komen de eetbuien vandaan?
Je lichaam is ingenieus. Als het ergens een tekort aan heeft, zal het er alles aan doen om dit zo snel mogelijk op te heffen. Zo kun je misschien wel genoeg calorieën binnenkrijgen, maar evengoed ondervoed zijn omdat het eten wel vult maar niet voedt.
Eetbuien zijn niet een teken van zwakte, ze zijn een teken dat je lichaam iets tekort komt. Maar misschien zijn we zo ver verwijderd geraakt van het vertrouwen op onze intuïtie, dat we de signalen van ons lichaam niet meer juist interpreteren. Een goed voorbeeld hiervan is de marketing die ons heeft doen geloven dat continu snacken een goed iets is. Juist daardoor zijn we niet meer gewend om echt honger te hebben en te eten tot wel vol zitten en niet meer.
Met andere woorden, ons lichaam probeert ons iets te vertellen. Wat wij moeten doen is er goed naar luisteren en er adequaat op reageren in plaats van lukraak de voorraadkast leeg te eten 😉 Hieronder staan wat tips waar je mee aan de slag kan gaan.
Suikerzoet
Een zoete behoefte kan een teken van milde uitdroging zijn. Langzaam water drinken totdat de zoete trek verdwijnt kan dit voor je oplossen. Ongezoete kruidenthee of simpelweg warm water drinken zijn ook uitstekende keuzes en kunnen helpen gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Een hang naar zoet kan ook betekenen dat er emotioneel je iets dwars zit. Suikers geven een bepaalde reactie in je lichaam waarbij endorfine vrijkomt. Dit is het hormoon waarbij je je lekker voelt. Dus misschien zit je in een dip of is er iets dat je dwars zit. Als je vermoedt dat dit bij jou wel eens het geval zou kunnen zijn, is het verstandig om eerst naar de emotionele kant te kijken, in plaats van een pak met Oreo koekjes op te eten.
Maar denk niet dat een zoete smaak per definitie slecht is. Tegenwoordig wordt er veel poeha gemaakt over het ‘kwijtraken’ van onze zoetbehoefte, maar ik vind dit tamelijk onzinnig aangezien we juist geboren worden met een enorme hang naar de zoete smaak van moedermelk. Zoet betekende vroeger dat iets hoogstwaarschijnlijk veilig was om te eten en het leverde koolhydraten die we goed konden gebruiken.
Wat tegenwoordig het geval is, is dat we gewend zijn geraakt aan een onnatuurlijke hoeveelheid zoet. Het zit werkelijk overal in, zelfs in hartige producten als tomatensaus, roomkaas en chips. Dit wordt gestuurd om marketing redenen, want ze spelen in op een basisbehoefte plus er is minder vet nodig in een product als je zoet toevoegt. Op die manier blijft de smaak namelijk goed (iemand Radar gezien?).
Het gaat er naar mijn mening dus niet over of we van de zoete smaak af moeten, maar dat we de natuurlijk zoete smaak van knolgewassen, fruit en honing moeten leren waarderen boven de sterk bewerkte zoete smaak van suiker en glucosestroop (of zoetstoffen!).
Ik merk vaak dat ik zin aan iets zoets heb na een overwegend hartig maal. Door gekookte wortels, zoete aardappels of appelmoes toe te voegen aan de maaltijd, merk ik dat die behoefte veel minder is. Maaltijden waarbij alle smaken aanwezig zijn: zout, zoet, bitter, zuur, zijn over het algemeen veel meer bevredigend dan een maaltijd waarbij slechts één of twee smaken de hoofdrol spelen.
Mag ik de zout?
Een behoefte aan zout kan heel eenvoudig duiden op een tekort aan mineralen en spoorelementen. Ons hedendaagse witte zout is volledig gestript van mineralen en spoorelementen op natrium-chloride en jodium na. Ga dus op zoek naar voedselbronnen die het gemis van mineralen opheffen en gebruik onbewerkt zout als Himalaya zout of Keltisch zeezout. De kleur van het zout geeft de aanwezigheid van mineralen aan. Verder kun je het gemis heel goed aanpakken door zeewier en vis te eten of te kiezen voor noten en pitten en pure chocola. Als je hier dagelijks uit kiest, zal je zoutbehoefte afnemen.
Ik heb niet vaak een behoefte aan zout, mijn ‘zwakte’ ligt meer in het zoete en vette, maar zeker tijdens de warme maanden waarbij ik veel zweet en veel water drink, voeg ik een snufje gemalen Keltisch zeezout toe aan het water dat ik drink. Ik proef het nauwelijks en voorziet tegelijk in een behoefte. Verder kan het helpen om de groenten niet tijdens het koken van zout te voorzien, maar dit na het opdienen toe te voegen. Op die manier gaat er niks met het afgieten verloren.
Mijn persoonlijke ervaring is ook, dat als ik veel water en kruidenthee drink, ik meer zin aan zout heb. Water drinken spoelt je lichaam door en als je teveel drinkt, kan het belangrijke mineralen meenemen waardoor je die uit plast. Dit is uiteraard voor elk persoon verschillend, maar als je veel drinkt en merkt dat je vaak flauw bent en/ of naar de chips grijpt, kijk dan eens naar de hoeveelheid water die je drinkt.
Vette hap
De behoefte aan vette hap is vaak juist vanwege een tekort daaraan: vetten. Ons wordt doen geloven dat vet slecht is en dat het ten koste van alles vermeden zou moeten worden, maar dit is niet waar. Ons lichaam heeft vetten nodig vanwege de vitamines A, D, E en K en de Omega vetzuren. De enige bron waarin deze vitaminen te vinden is, zijn de ‘vette’ voedingsmiddelen als eieren, vis, vlees, boter, noten, zaden en avocado om er een paar te noemen. Verder zorgen de vetoplosbare vitamines er voor dat mineralen beter worden opgenomen. Mogelijk dat daarom de behoefte aan chips of patat aan twee ‘eisen’ voldoet: vet en zout.
De vetten die je ten alle tijden wel moet vermijden, zijn de transvetten die in de fabriek gemaakt worden. Transvet is een erg goedkoop alternatief voor boter, want het geeft hetzelfde bakresultaat en mondgevoel als boter, minus de hoge kosten van boter. Helaas is de manier van productie erg slecht voor de mens en worden transvetten gelinkt aan hart- en vaatziekten, cholesterolproblemen en zelfs kanker. Alternatieve namen zijn gehydrogeneerd vet, (gedeeltelijk) gehard vet en transvet. Ook ‘plantaardig vet’ is dubieus omdat transvet altijd plantaardig is omdat het van plantaardige olie gemaakt wordt. Als de producent niet wil zeggen wí¡t voor vet het is (kokos of palm bijvoorbeeld), neem ik het risico niet!
Als ik merk dat ik wel erg vaak zin heb aan iets vets, maak ik er een punt van om dagelijks een smoothie op basis van kokosmelk en kokosolie te drinken als ontbijt en om mijn andere maaltijden van genoeg boter en olijfolie te voorzien. Ik merk dat na een dag of twee de sterke behoefte afneemt en ik niet meer zo overdreven veel hoef te eten. Maar nog belangrijker: dat ik niet ’s avonds na negenen nog met een hongergevoel rondloop!
Uiteraard kunnen er nog vele andere redenen zijn waarom je een bepaald voedingsmiddel niet kan weerstaan, maar uiteindelijk komt het hier op neer dat je lichaam je iets wil vertellen. Als je een onbedwingbare behoefte aan iets hebt, is het hoogstwaarschijnlijk zo dat het een signaal is van een onderliggend probleem of tekort, en niet een tekort aan zelfdiscipline.
Herken jij je hierin? Wat doe jij als je zoiets opmerkt bij jezelf? Deel je ervaringen en tips hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.