De vierde week van de uitdaging 100 dagen Onbewerkt Eten is aangebroken! Hebben jullie al nieuwe dingen gemerkt? Smaak die veranderd is, hoofdpijn verdwenen, hardnekkige puistjes die niet terugkomen? Het kan allemaal door te letten op wat je eet. Iedereen is anders, dus deel hieronder wat je al gemerkt hebt.
Zelf heb ik de afgelopen dagen ineens erge trek gehad aan zoete dingen. Heel erg. En elke dag op hetzelfde moment, rond drie uur ’s middags. Handig, want dan komen de kinderen uit school. Leuk moment om dan via de winkel te gaan en iets lekkers te halen. Nou zal ik de eerste zijn om toe te geven dat ik het belang van traktaties inzie en ze als haast essentieel zie om je veranderde/ verbeterde voedingspatroon vol te houden. Niemand is perfect en niemand kan iets 100% van de tijd volhouden. Maar zodra iets een haast dagelijks terugkerende behoefte wordt, is het tijd om je af te vragen wat er aan de hand is. Ik ben er nog niet achter (ik hoop stiekem dat het vanzelf weer weggaat), hoewel ik vermoed dat het een gebrek aan vet is. Mijn huid is ook droger dan anders. Meer vet dus. Want, door meer gezonde vetten te eten, kun je je hongergevoel beter onder controle houden.
Mijn ‘uitdaging’ deze week is dus om die zoete trek weer onder controle te krijgen. Dikke smoothies, drie eetlepels kokosolie en eieren in boter gebakken. Het is zo simpel, maar het is ook heel simpel om de zaak maar te laten gaan.
Mogelijk dat sommigen van jullie soortgelijke klachten hebben ervaren, omdat je lichaam gewend was een regelmatige toevoer van geraffineerde producten. Nu dat deze is ingebonden of helemaal is stopgezet, heb je best kans dat je daar last van kan krijgen. Maar zie het als iets positiefs! Dat betekent namelijk dat je lichaam hard aan het werk is! Hou dus vol, eet meer vet en snack op fruit, noten en eieren. Lees hier wat de symptomen zijn van een suikerverslaving.
Weekmenu
Aankomende zaterdag is mijn verjaardag (hou mijn blog in de gaten voor een leuk cadeautje!) en vrijdag wil ik mij omringen met lieve vrouwen en samen koffiedrinken en genieten van lekkers (zonder suiker, want tegen die tijd ben ik van die pesterige zoet behoefte af), dus daar moet ik de komende week rekening mee houden in mijn acties en tijdsplanning.
Zondag
Ontbijt: Havermout met amandelpasta uit de slow cooker (recept volgt)
Lunch: Kip, prei en champignon stoofschotel
Avondeten: Restjes
Maandag
Ontbijt: Dikke smoothies
Lunch: Amandelmeelbrood met beleg
Avondeten: Visschotel met extra groenten toegevoegd
Dinsdag
Ontbijt: Amandelmeelbrood
Lunch: Soep
Avondeten: Boerenkoolstamppot
Woensdag
Ontbijt: Dikke smoothies of fruit en noten
Lunch: Salade met vis
Avondeten: Bietjes, aardappels en gehakt
Donderdag
Ontbijt: Gierstpap
Lunch: Brood voor de kinderen, salade voor mijzelf (overblijf op school)
Avondeten: Kipcurry
Vrijdag
Ontbijt: Crackers met notenpasta
Lunch: Gebakken vis
Avondeten: Mexicaanse kip uit de slow cooker
Zaterdag
Ontbijt: Smoothies
Lunch: Hopelijk iets bijzonders!
Avondeten: Verjaardagstaart en hapjes ๐
Ik krijg steeds vaker reacties van lezers die ook (weer) zijn begonnen met menuplannen. Erg leuk om te lezen hoe jullie het doen, dus keep ‘em coming! Dat geldt overigens voor alle reactie, op deze site, Facebook of per mail: Ik lees ze allemaal en doe mijn best om zoveel mogelijk te beantwoorden. Tip voor als je snel antwoord wilt hebben: Deel je vraag op de Eet Goed, Voel je Goed facebook pagina. Het is onderhand een leuke club geworden, dus het moet raar lopen wil er niet iemand wel een idee of suggestie hebben. Dus kom langs en praat mee!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Mamakeuze MadeforHafsa zegt
Hallo allemaal,
Ik heb sinds ik begonnen ben geen last meer gehad van migraine rond mijn cyclus. Dus geen hormonale schommelingen meer door bepaalde voedingsmiddelen weggelaten te hebben? Dat is voor een mij een grote winst ๐
Wellicht heb ik de voorwaarden van deze uitdaging niet goed doorgenomen, maar wat is er mis met rozijnen, dadels (niet die waar ze glucosesiroop aan toevoegen…pfff, zelfs daar moeten ze nog extra zoetigheid aan toevoegen, alsof de natuur niet zoet genoeg is!) vijgen ed. om wat aan je zoete bui tegemoet te komen???
Een tipppp voor de droge huid….naast vet is voldoende vocht ook erg belangrijk! ๐
Anonymous zegt
De gedroogde vruchten en suikers laten staan is een uitdaging van mijzelf om van een schimmel af te komen. Hoe minder suiker hoe groter de kans dat ik hem de kop in kan drukken. Bij de eerste dag van de uitdaging zijn er ook persoonlijke uitdagingen omschreven, vandaar. gr. Adrielle
lvdh zegt
Heleen,
Doe jij je bieten ook in de slowcooker of zou dat niet kunnen?
Cirelle zegt
Deze week gaat het wel weer wat beter gelukkig. Die dip, die had ik vorige week en begin van het weekend, en heb mezelf toen een vreselijk slecht karamel-ijsje toegestaan. Jeuk dat ik kreeg, oei oei. Positief: ik vind het vooral heel prettig om te merken dat ik tussen de maaltijden door niet meer constant trek heb. En, ik ben ook wat minder ‘een monster’ (zoals mijn familie en vrienden mij noemden) als ik niet op tijd een maaltijd heb.
Ik was al begonnen met het bijhouden van wat ik at, en het maken van een boekje met informatie en recepten voor mezelf en eventueel vrienden, maar ik heb deze week besloten het in blog-vorm (http://tachtigprocentpaleo.blogspot.nl/) te gieten. Zo kan ik er altijd en overal bij, en is het misschien ook nog eens handig voor anderen.
Ik kook erg graag van jouw recepten, en zou die graag ook op mijn blog delen. Vind je dat goed, of heb je dat liever niet Heleen? Vooralsnog leest niemand mijn blog, haha, maar voor het geval dat, zal ik er uiteraard altijd jouw website bij vermelden!
Groetjes Cirelle
Heleen Quantrill zegt
Hoi Cirelle,
Goed om te horen dat je zulke positieve ervaringen hebt. Het is inderdaad verrassend om erachter te komen wat je lichaam wel kan en hoe dat je humeur beinvloed! En je mag mijn recepten zeker gebruiken. Zet de link in het bericht, dat is voldoende.
Veel succes met je blog, gewoon lekker blijven schrijven, dan komen de lezers vanzelf wel.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Vind het met de dag moeilijker worden om de gedroogde vruchten en honing/agave/palmsuiker te mijden. Heb gister wel een brownie gemaakt en er een lepel palmsuiker doorheen gedaan aangevuld met stevia en blauwe bessen. Merk ook dat ik chagerijniger wordt. Ook is mijn huid veel droger ondanks dat ik veel meer vet eet, ik wijd het aan de cv die afgelopen weken hoger heeft gestaan en in het hele huis heeft gebrand. Van het verven en schoonmaken heb ik behoorlijk spierpijn overgehouden. Dus gaat het beter? Nee! Nog een week volhouden om te kunnen beoordelen of het nut heeft gehad om bijna suikervrij te leven. De tijd zal het leren ๐ Gr. Adrielle
Anonymous zegt
De merkbare verandering bij mij,
veel beter slapen,en’rommellende darmen’.
Na een ingelaste sapdag gaat het daarmee beter.
Omdat ik alleen ben,merk ik dat de portie’s vaak te groot zijn,
dus daar moet ik ook opletten.
Groeten,…….Hansje.
annie zegt
Begin vorige week ging iets minder door een beetje geraffineerde suikers binnen gehad te hebben. Maar vanaf midden in de week gaat het al weer beter. Wel hoofdpijn, spierpijn en krampen in de spieren. Weet dat het syptomen zijnn van het afkicken dus moet echt vol gaan houden. Merk een erge trek naar zoet, dus eet op dit ogenblik veel fruit. Is als diabetes hebbende ook niet goed, dus moet meer vetten gaan eten om dat terug te dringen. Eet stteds meer kokosolie als vetten dan wat anders, dus wel de goede vetten. en merk dit jaar een minder droge huid in de winter. Helaas blijft er 1 plek op mijn buik erg eigenwijs en erg droog. Waarom? Mischien door de pleisters van het infuus van de insuline pomp, maar die plak ik iedere keer op verschillende plekken en de droogheid is alleen op het onderste gedeelte van mijn buik. Iemand een idee of tip? Gebruik al een scrub op basis van kokosolie en olijfolie.
Deze week dus als doel proberen de fruit concumpie weer terug te dringen naar 2 stuks vers fruit. Verder gedroogd fruit in gerechten, maar ook daar moet ik opletten. Veel gerechten zijn met dadels en/of krenten/rozijnen, maar ook daar stijgen mijn suikers sky-hihg van en dan krijg ik mijn hba1c nooit naar beneden om zwager te mogen worden. Ppppfff een zoek werkje, maar eet i.i.g. gezonder en dat is het allerbelangrijkste.
Groetjes Annie
Lot zegt
Probeer eens een creme met Ureum te vinden. Ik kom regelmatig in Duitsland en koop daar een voetencreme bij Kaufland supermarkt. Je kan de kokosoliem toch ook gewoon puur smeren en niet scrubben? dan pel je ook elke keer huidschilfers eraf.
annie zegt
Hoi Lot,
Bedankt voor de tip. Ik ga in augustus naar Duitsland op vakantie en ze willen naar een kaufland inkopen doen. Dus ga ik daar zeker kijken. Voor als ik hier niets kan vinden. Scrubben doe ik juist om alle dode huidcellen/schilfers eerst te verwijderen en daarna in te smeren op een nieuwe gezonde laag huid. Maar zelf die schilfers krijg ik niet helemaal weg. Misschien tijdelijk is niet scrubben en alleen smeren. Scrub ook niet iedere dag hoor. 2x in de week zon beetje.
Groetjes Annie
Carin zegt
Over die droge huid… Ik heb voor het eerst deze winterperiode een minder droge huid en geen lippenbalsem meer nodig. Dacht dat dat kwam door mijn verhoogde vetinname. Nu was ik van het weekend 24 uur in het ziekenhuis omdat mijn dochter van de trap gebuiteld was. Spontaan weer droge huid en gebarsten lippen, terwijl mijn ega mijn lunch van thuis meebracht (dus geen ander voedsel). Maar wat is er nog meer veranderd dit jaar? Wij hebben in de herfst, toen de cv aanging, ook een luchtbevochtiger op de continue aan stand gezet. En ik ben fulltime thuis. Eenmaal weer thuis uit het ziekenhuis verdwenen de droge huid en lippen klachten. Het zal bij mij dus meer met de luchtvochtigheid, dan met de vetconsumptie te maken hebben.
Anonymous zegt
Hier gaat het ook goed. We zitten midden in een keukenverbouwing en het is kamperen in de woonkamer met 1 kookplaatje en een oven. Ik had voor de verbouwing al behoorlijk gekookt en ingevroren dus dat scheelt een hoop gedoe. koken zonder e-nrs gaat goed, soms is het avondeten flauw en soms is het een onherkenbare pan met eten, soort stampot. Soms krijg ik een reactie van oh dit is best lekker (dacht ik dat het eigenlijk niet wat was) en bij iets waarvan ik denk oh dit kan best eens lekker zijn….is het niet lekker. Nou jammer dan, allemaal maar de neus dichtknijpen, opeten en ik beloof dat ik deze combinatie nooit meer maak.
Verder eet ik de gezonde vetten, smoothies en gebakken eieren…maar helaas komen de onsjes er ook aan…dat is wel balen.
Groetjes Angelique
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
Het gaat echt super. Zelfs toen ik eergisteren ongesteld werd, kreeg in geen aanvallen om chocolade te eten, bijzonder!
Mijn huid is ook heel droog, bedankt voor de tip om meer vet te eten. Ik denk dat ik minder vet binnen krijg door weinig brood (en dus ook geen boter of kaas meer ) te eten. Ik zal daar op letten de komende week.
Dit is mijn weekmenu:
Maandag
o appel-dadelbrood/cake
l veldsla met avocado, nootjes en tomaat
a knolselderijrösti met tomaat en gegrilde zalmfilet (recept volgt)
Dinsdag
o havermoutpap
l erwtensoep
a tortilla gevuld met gegrilde knolselderij- en pastinaakblokjes met een dot crème fraîche
Woensdag
o appel-dadelbrood/cake
l veldsla met gegrilde champignons, tomaat en avocado
a Oma kookt
Donderdag
o havermoutpap
l brood
a koolrabi met knapperige tofu, kerriesaus en zilvervliesrijst
Vrijdag
o appel-dadelbrood/cake
l sla met gegrilde champignons en roerei
a Uit eten met de mannen, Oma en Zus!
Kim zegt
Klinkt lekker! Vooral je dadelbrood/cake. Heb je daar toevallig een recept van?
Spaarcentje/Wel en Wee zegt
dat recept plaatste ik gisteren op mijn kookblog:
http://spaarcentjekookt.blogspot.nl/2013/01/appel-dadelbroodcake.html
Petersmama zegt
Inderdaad, de oplossing voor het suiker probleem is vaak net zo simpel als lekkers kopen. Vaak nog simpeler, want je hoeft er niet altijd voor naar de winkel toe. Vet (roomboter en kokosolie hebben we hier in huis. Ook yoghurt voor snel een bakje hebben we staan en natuurlijk kan je ook een eitje koken of een blok kaas nuttigen.
Wij eten sinds de jaarwisseling geen granen en suiker meer, we gebruikte al geen e-nummers meer en probeerde zo veel mogelijk pure ingrediënten te gebruiken.
Ik blog ook regelmatig over eten en ons weekmenu. Ik link regelmatig een recept van jou op mijn blog. Heel erg bedankt voor je ideeën en goede uitleg over eten. Je hebt mijn man ook over de streep gehaald.
Nelly zegt
Hoi,
Echt lekker voel ik me niet nee. Moe….en dan met allemaal HOOFDLETTERS. Stijfheid…
En dan lees ik net je stukje over suikerverslaving……herkenbaar.
Maar we zetten door. Ik val langzaam af, heb weinig behoefte aan snacken. Dat zijn de positieve dingen.
Groetjes Nelly.
Heleen Quantrill zegt
Richt je inderdaad op de positieve dingen. De klachten die je hebt, komen inderdaad van het ‘afkicken’ van bewerkte rommel. Goed teken dus!
Succes!