Deze week staat het menu in het teken van Budget. Met zo min mogelijk dingen zoveel mogelijk op tafel kunnen zetten, zonder op gezondheid te beknibbelen. We maken restjes op, kijken in de vriezer of maken voor de vriezer voor een later moment en doen onze boodschappen bij de Lidl o.i.d.
Nu is het zo dat ons boodschappenbudget redelijk binnen de perken te houden is, maar af en toe pas op de plaats en bewust met het geld en wat we opmaken omgaan, kan geen kwaad.
Dit staat er op het menu:
Ontbijt: Pap of Smoothies (Gruttenpap is erg goedkoop en vult goed en in smoothies verwerk ik fruit dat niet meer opgegeten wordt)
Lunch: Soep van bouillon uit de vriezer, boterhammen van amandelmeelbrood dat ik in de vriezer had gedaan, zelfgemaakte patat en vissticks, gebakken eieren
Diner
Maandag: Basmati met gebakken prei, ui, champignons en knoflook
Dinsdag: Snijboontjes met kip en aardappelpuree (zelfgemaakte rijstepap met vruchtencompote toe)
Woensdag: Groenten Bolognese
Donderdag: Gebraden kip, spruitjes en knoflook-aardappelpuree
Vrijdag: Visballetjes met wortels
Zaterdag: Zelfgemaakte pizza (van amandelmeel en extra zaden)
Zondag: Roast Dinner (om van de botten weer bouillon te trekken)
Dit betekent dat ik voor deze week alleen maar extra diksap, eieren, melk en boter hoef te halen. De groenten, kip en vis heb ik nog of haal ik uit de vriezer en de basisproducten voor de koolhydraatmaaltijden heb ik standaard in huis hoewel het al met al een tientje zou kosten om dit er voor deze week bij te kopen.
Wie let er nog meer op hoeveel er gekocht wordt en hoeveel er daadwerkelijk gebruikt wordt? Als dit niet lukt, waarom denk je dat dat is? Ik heb gisteren de koelkast opgeruimd en kon een halve zak sla, een bak met nasigroenten, een half kooltje en een restant gekookte kip weggooien of aan de honden opvoeren. Zonde! En waarom? Omdat het me eerder niet aanstond of ik er niet aan toe kwam om er iets mee te doen.
Wat is er bij jullie nooit genoeg van in huis? Bij ons zijn het de zuivelproducten en eieren. Als ik meer in huis haal, wordt er nog meer van gegeten, dus het is hoe dan ook rond woensdag op.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Kijk voor pizza met speltmeel eens op speltwinkel.nl. Heel veel speltrecepten en info.
Groetjes Mariëtte
Anonymous zegt
Heb jij toevallig ook een recept voor een zelfgemaakte pizza met speltmeel. Zelf eet ik altijd zuurdesem speltbrood, omdat ik alleen dit brood goed verdraag. Nu hoorde ik dat je ook met speltmeel een zelfgemaakte pizzabodem kan maken. Kan dit ook zonder gist?
Ik hoor het graag! 🙂
Heleen Quantrill zegt
Ik maak eigenlijk nooit pizzabodem met gist (teveel werk). Ik maak een soort dikke pannekoek/ dun broodachtig deeg, rol dit uit en beleg het met van alles. Als ik er aan toe kom, zet ik er wel een recept van op mijn blog.
Groetjes
Heleen
Heleen Quantrill zegt
Per dag versnij ik zo’n 600 – 700 gram groenten, waarvan het merendeel tijdens de hoofdmaaltijd op gaat. Fruit komt daar nog bovenop, gemiddeld twee stuks per persoon per dag. Op een weekmenu van een ander kun je nooit inschatten hoeveel iemand eet, het geeft alleen aan Wat iemand eet.
Vries jij geen brood in? Ik ben daar juist mee begonnen omdat we niet elke week evenveel brood eten en idd, zelf gebakken brood blijft niet lang goed! In plakjes snijden en invriezen, ik vind het ideaal!
Groeten,
Heleen
izerina zegt
Als ik de menu’s van anderen lees,besef ik,dat we veel groenten en fruit eten. Als lunch maak ik meestal soep of salade.Gelukkig hoef ik zelden iets aan de hond te geven.Ja,oud geworden brood,omdat zelfgebakken brood maar 6 dg goed blijft. groeten Izerina
Anonymous zegt
Hoe houden jullie zelfgebakken brood 6 dagen goed???Bij mij is het na een dag al droog en taai…doe ik dan toch iets niet goed met bakken? Ik doe het brood met sneetjes in de vriezer en dan is het redelijk te doen maar dan nog doe ik het vaak in de broodrooster omdat het dan al heel droog is. Graag hoor ik tips enz! gr Loes
Heleen Quantrill zegt
Ik bewaar het in de koelkast. Houdt het ook erg lang vers.
Anonymous zegt
Maar in de koelkast word het toch juist nog droger? Heb dat geprobeerd en vond het niet echt een succes…gr Loes
Heleen Quantrill zegt
Dat is jammer! Bij mij werkt het wel heel goed, maar ik bewaar een brood niet 6 dagen lang. Met twee, drie dagen is het wel op en op dat moment is de smaak en textuur nog prima. Als er dan nog wat over is, gaat dat inderdaad in de broodrooster. Ik heb daar zelf niet zoveel problemen mee. Voor de kids bewaar ik plakjes in de vriezer (in een diepvrieszak) en haal die er pas op de ochtend uit. Het komt nooit mee terug en de overblijfmoeder vertelt me dat ze braaf het grootste deel opeten.
Hoeveel vettigheid doe jij in je brood? Ik ben altijd wel geneigd om flink boter te gebruiken en dit geeft natuurlijk ook een smeuige textuur. Mijn scones blijven ook gerust vier dagen goed in de koelkast. Zou het daar mee te maken kunnen hebben?
Anonymous zegt
hoi, genoeg vettigheid..ik heb de eerste keer de helft vd boter gedaan omdat ik de rest ook de helft gedaan heb, toen heb ik 1 brood gemaakt. De 2e keer heb ik gewoon 30 gram boter gedaan voor 1 brood. Dubbel boter dus..Misschien ligt het dan gewoon aan mij dat ik teveel gewend ben aan brood vd bakker. Dit is natuurlijk wel heel anders. Ach ik eet het wel hoor maar dan uit de broodrooster. Is ook niet erg..maar vind het wel jammer dat het niet wat smeuiger is.
Eef zegt
Ik probeer er altijd op te letten dat ik niet te veel bederfelijke spullen meeneem, zodat dat wat ik koop meestal ook wel op gaat. Helaas eet ik ook vaak alleen, of moet ik bepaalde producten in mijn eentje opeten (omdat partner die niet lust..), maar zo word je wel creatief in het verwerken van de restjes!
Soms duik ik eens even de voorraad kast in om te kijken wat we zoal nog hebben staan en bedenk ik daar een maaltijd mee!
En in de winkel let ik toch wel op de aanbiedingen, van ‘houdbare’ dingen neem ik dan soms wat meer mee als het voordelig is. Maar ik merk wel dat de houdbare producten een stuk minder aanwezig zijn nu ik puurder eet: ik eet vooral verse producten en maak dingen zelf!
Voor de verse producten ga ik vaak naar de boerderijwinkel: voordeliger dan de supermarkt!
Corina zegt
Ik hoef doorgaans maar heel weinig weg te gooien, en wat er dan nog eens weggaat, gaat meestal naar de kippen.
Jeannet zegt
Ik koop meestal geen kant en klaar gesneden groenten. Verse groenten (prei/ui/paprika’s) kun je vaak veel langer bewaren dan voorgesneden. Groenten hoef ik zelden of nooit weg te gooien. De meeste groenten kun je goed verwerken in pasta, rijst of ovenschotel. Ik heb soms wel oude, rimpelige kiwi’s liggen. Ik lust eigenlijk geen kiwi’s maar eet ze wel omdat ze zo gezond zijn. Maar soms koop ik er teveel…of ik eet ze te weinig:-)… Wat bij ons altijd snel op is, is verse melk/karnemelk/roomboter. Zeker nu er regelmatig havermout/brinta op het menu staat gaat het hard. Houdbare melk lusten we niet, dus melk moet altijd vers en biologisch zijn. Dat brengt mij vaak tussendoor in de supermarkt…
Inge zegt
fruit gaat hier altijd op.
♥Xanne zegt
wij doen tegenwoordig 1x in de 2 weken boodschappen inplaats van 1x in de week. Dat heeft soms ook met budget of tijd te maken. Meestal gaat hier de melk als eerst op. Wij drinken 12 liter melk per week met ze alle en soms moeten we dan zelfs de houtbare melk aanbreken. Toch merk ik als we alles opmaken wat we hebben en dan pas boodschappen doen… dan is echt alles op en hebben we niks meer voor onverwachts bezoek. Laatst tijd als we koken met de restjes en producten die we nog hebben komt er van alles verrassends lekkers op tafel wat we normaal nooit maken.
Groetjes Xanne