Volgens de kalender is het alweer volop lente, maar qua temperaturen lijkt de lente toch nog steeds op zich wachten, helaas… In het begin van de lente is het aanbod van nieuwe, frisse lente groenten nog minimaal, het duurt toch altijd nog een aantal weken eer er weer volop jong lentegroen te vinden is op de groenteafdelingen in de winkels.
Langzaamaan, in april, beginnen er steeds meer nieuwe dingen bij te komen en als het dan eenmaal ingang is gezet, dan lijkt het ook niet meer te stuiten. Het een na het andere seizoensproduct dient zich aan en straks zijn de oogsten zo uitbundig dat sommige producten in zulke hoeveelheden worden aangeboden, dat we flink kunnen inslaan en het verwerken om te bewaren voor de winter.
Zover is het nog niet, wat je nu vooral veel kunt kopen is jong lente groen en dat is waarschijnlijk ook precies dat wat we nodig hebben na de winter.
Richard de Leth schrijft in zijn boek OERsterk Eten het volgende:
Eten volgens het natuurlijke ritme sluit bij het natuurlijke ritme van ons lichaam aan. De natuur heeft er tijdens onze evolutie voor gezorgd dat we zijn wie we zijn. Veel dieren gebruiken de kracht van de natuur door bepaalde planten, aarde of klei te eten als ze zich niet lekker voelen. Gebruik de seizoenen als gids om jezelf te versterken.
Nu staat er een lijst met seizoensproducten in het zelfde boek, maar bij sommige producten had ik eerst toch een paar vraagtekens. Zo zou in april al basilicum in het seizoen zijn en in mei tomaten.
Beide zijn planten die normaal in een subtropisch klimaat groeien die kunnen zonder hulpmiddelen nooit hier in Nederland al in het seizoen zijn! Dus of ze komen van ver en zijn dan dus niet lokaal, of uit de kas….
Wil je zelf ook graag het liefst lokaal en uit het seizoen eten, dan heb ik hier een uitgebreid overzicht voor je samengesteld wat er allemaal in deze tijd te vinden is in de winkels, maar ook in het wild.
Klik op de afbeelding voor een pdf versie die je kunt uitprinten.
Opzoek naar heerlijke lokale, seizoensrecepten, dan is het kookboek Liever Lokaal een echte aanrader!
Voor meer informatie over de verschillende wildpluk planten en paddestoelen verwijs ik je onder andere naar de Wildpluk Wiki (Oogsten Zonder Zaaien) en ook boeken als Wildplukken van Bea Möllers, Wildplukken, Eetbare Wilde Planten of voor lekkere recepten met alles dat je uit het wild hebt gehaald: Het Wildpluk Kookboek.
Wat is jouw favoriete seizoensproduct deze maand? Laat me weten in de reacties hieronder!
Laat een reactie achter