Met de sneeuw die langzaam verdwijnt, lijkt een einde te komen aan de winter en kijken we zoetjes aan uit naar het voorjaar. Maar dat duurt nog even! Maart komt eerst… En tijdens die gure, natte dagen is het heerlijk om in huis langzaam gestoofde riblappen en zelfgemaakte rode kool te maken. Het is niet moeilijk, het heeft alleen tijd nodig.
Grasgevoerd Vlees
Ik heb altijd wel riblappen in huis. Ik vind ze smakelijker dan sukadelappen omdat ze magerder zijn. Ik koop ze online bij Beef&Steak en ga dan voor de grasgevoerde, Hollandse koeien. Dit vlees is ontzettend smakelijk en hoeft veel minder lang te stoven dan riblappen uit de supermarkt. Het wordt diepgevroren en mooi geportioneerd thuisbezorgd zodat ik er eigenlijk geen omkijken naar heb. Direct in de vriezer en dan beslissen wat ik er mee zal doen. Ja, afzien 😉
Hachee van Riblappen…
Eerder gebruikte ik riblappen om er een overheerlijke, boterzachte beef rendang van te maken. Ook zo’n perfect gerecht voor koude dagen. Maar afgelopen zondag had ik zin in Hollandse kost. Lekker met kruimige aardappelen. Sinds we verhuisd zijn, eten we veel meer aan de tafel omdat we nu een heuse eetkamer hebben. Gezellig de tafel dekken, glaasje wijn erbij voor de grote mensen en vervolgens ontspannen en gezellig samen eten. Ik geniet hier enorm van! En dan zo’n pan met zacht vlees en geurige rode kool er bij… jongens, ik was in de zevende hemel 😉
… met rode kool!
Dit recept is voor vrij veel. Maar ik kook graag één keer om dan de volgende dag niet te hoeven koken. De gekookte rode kool vriest erg mooi in en als de hoeveelheid vlees voor jou toch echt te veel is, halveer je het recept gewoon. Of breng een bordje naar je ouwe buren (als je die hebt). Een beetje warmte en aandacht voor een ander is helemaal niet verkeerd, immers?
Nou, aan de slag!
Hachee van Riblappen met Rode kool
Ingrediënten
- 1 kilo riblappen
- 5 uien
- olijfolie en boter om in te bakken
- 2 el boekweitmeel of bloem, als gluten geen probleem zijn
- 750 ml bouillon rund of groente
- 50 ml azijn
- 4 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Neem een zware braadpan en smelt hierin de boter met de olijfolie. Snijd ondertussen de riblappen in blokjes en bestrooi ze met boekweitmeel. Bak het vlees rondom bruin en haal weer uit de pan. Leg even apart op een bord.
- Snijd de uien grof en bak die in het vet van het vlees bakken tot ze mooi geel geworden zijn. Bestrooi met een beetje zout en draai het vuur laag zodat ze niet verbranden.
- Voeg de kruiden toe en schenk de bouillon en azijn er bij. Draai het vuur hoog. Zodra dit kookt, doe je het vlees met vleesvocht ook in de pan en draai je het vuur laag. Deksel er op en twee uur lang laten stoven.
- Check na die twee uur of het vlees zacht is en of er nog genoeg vocht in de pan zit. Als het vlees nog niet gaar is, laat dan steeds een kwartiertje langer pruttelen. Voeg bouillon toe mocht het te droog worden.
- Zodra het vlees gaar is, breng je het op smaak met zout en peper. Verwijder de laurierblaadjes en serveer met de rode kool en gekookte aardappelen.
[…] Qua bier koos ik voor een donker bier, ook wel stout genoemd in het Engels. Simon brouwt zijn eigen bier en dat is sowieso vrij stevig. Maar donker bier is prima voor dit recept. Ongeveer 500 ml heb je nodig. Liever geen bier? Bekijk dan mijn recept voor klassieke runderstoof hier. […]