Oké, vraagje voordat ik verder ga: Welke groente is absoluut geen succes bij jou in huis? (Laat in een reactie hieronder weten, want ik ben heel benieuwd!) Hier is het witlof. Spruitjes, kool, knolgewassen en zelfs mosterdgroenten gaan hier zonder probleem op. Maar witlof is een ander verhaal. Ik vind het zelf niet lekker, maar Simon ook niet. Marjanne van ons at een keertje mee bij iemand die toevallig witlof op het menu had staan. Gewoon gekookte witlof, aardappeltjes en iets van vlees erbij. Lekker simpel dus en bij hun zijn ze er gek op. Maar zelfs Marjanne d’r Engelse beleefdheid kon niet voorkomen dat ze haar witlof opat. Nee, geen succes.
Witlof is erg Gezond
Maar dat is jammer, want witlof is erg gezond. In het algemeen kun je aannemen dat groenten en vruchten die bitter smaken erg gezond zijn. Denk aan radijs, paardenbloem, rettich, grapefruit of krulandijvie. Stoffen die in die groenten en fruit zitten zijn goed voor hart en bloedvaten en ondersteunen een gezonde ontgifting van het lichaam. Witlof is daar geen uitzondering op.
Als ik zulke dingen aan Simon vertel, is hij direct de redelijkheid zelve: laten we het dan eens uitproberen en kijken hoe het bevalt. Ja, erg prettig zo’n man 😉 Maar met witlof was hij toch wat terughoudend. Witlof eten was prima, maar onder één voorwaarde: hij wilde dat bittere van de witlof niet proeven (aan alle redelijkheid blijkt toch ook grenzen te zitten). Een uitdaging die ik niet kon laten liggen.
Dus toen ik laatst weer eens bij de Albert Heijn besteld heb (met gratis bezorging), heb ik direct de daad bij het woord gevoegd en witlof gekocht. Mijn intentie: witlofsoep maken.
Een tip voor iedereen die graag meer variatie in groenten wil invoeren maar tegen weerstand aanloopt: maak soep! Met de juiste toevoegingen en wat gezonde vetten heb je niet alleen een heerlijke soep, je kunt op een heel eenvoudige manier veel verschillende soorten groenten introduceren. Vaak blijkt dat je die specifieke groente(n) in soep kan blijven serveren als het ‘onbewerkt’ niet succesvol is.
Lekkere Witlofsoep
Witlofsoep dus. Een klassieke combinatie is natuurlijk witlof met kaas, maar vanwege de lactose-beperking die wij hier hebben, was een witlof-kaas soep geen optie. Maar kerrie met witlof is ook lekker! Na wat speuren kwam ik ook de tip tegen om een appel in de soep mee te koken om de smaak nog iets minder bitter te maken.
Het resultaat was een heerlijk romige witlofsoep die echt nog wel naar witlof smaakte, maar zeker niet zo bitter meer is als wanneer hij gekookt is met alleen water en wat zout.
Witlofsoep met Kerrie en Appel
Ingrediënten
- Kokosolie of olijfolie
- 4 stronken witlof ongeveer 500 gram gesneden, stronkje verwijderd
- 1 liter bouillon
- 1 appel
- 1 uitje
- 1 el kerrie kruiden bijvoorbeeld deze van Het Blauwe Huis
- 100 ml kokosroom
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Neem een pan waar wel een ruime liter soep in gemaakt kan worden en verhit op middelhoog vuur de olie.
- Snipper snel het uitje en fruit deze even in de pan.
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd deze in stukken (schil kan blijven zitten).
- Doe de appel samen met de witlof in de pan en roerbak even om.
- Doe de kerrie kruiden er bij, roerbak kort en schenk dan de bouillon erbij.
- Breng aan de kook en draai het vuur dan laag.
- Laat de soep zachtjes koken tot de witlof gaar is (ongeveer 10 minuten).
- Pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
- Breng op smaak met peper en zout en verrijk de witlofsoep eventueel met de kokosroom.
- Serveer direct.
Nathalie zegt
Gemaakt maar het was niet te eten, veels te bitter! Erg jammer de rest weggegooid..
Heleen Quantrill zegt
Dat is jammer! Heb je de hartjes van de witlofstronken wel verwijderd? Die haal ik echt heel secuur er uit, want die zijn het meest bitter namelijk 🙁 Evengoed zonde, natuurlijk!
marjan zegt
Dank je wel voor dit recept.
Ik vind gekookte witlof ook niet echt super, lusten hier verder wel echt alles.
Zelf maak ik wel witofsalade, bij de lunch.
Met wat ananas , appel en mandarijn…mmmh heerlijk.
Is die bouillonpoder wel oke? er zit maismaltodextrine in….niet zo goed toch?
en die van marigold zit gehydroliseerd groente eiwti in, wat houd dat in?
Ik heb die van rapunzel|: zeezout, maisstroop, maiszetmeel, kippenvet, kippenvlees, ongehard palmvet, uien, lavas, kurkema, peterselie etc
of van YOUR ORGANIC NATURE gistvrij: zout, maiszetmeel, palmvet, groenten, specerijen: nootmuskaat, knoflook, peper etc.
Ben nog op zoek welke geen zooi in zit, en als ik het gewoon in de jumbo kan halen, helemaal super!
Heleen Quantrill zegt
Maltodextrine is een vulmiddel en een enkelvoudig koolhydraat. Je moet er op letten dat het niet GMO, dus niet genetisch gemanipuleerd is. Dan is het in kleine hoeveelheden niet schadelijk om te gebruiken. Gehydroliseerd betekent dat de eiwitten verder afgebroken zijn. Dit proces gebeurd al in het lichaam, maar om bepaalde producten langer houdbaar te maken, doen producenten die op voorhand. Met dierlijke eiwitten zoals melk en ei moet je daar idd mee oppassen. Het hydrolisatieproces verandert de structuur bij die eiwitten teveel. Bij groenten is dit niet het geval.
Er komen idd steeds meer andere merken op de markt die prettig zijn in gebruik en nagenoeg geen rommel bevatten. Deze twee merken kan ik eenvoudig bij de supermarkt kopen en dat is voor mij dan ook een overweging 🙂
Marloes zegt
‘Serveer direct’. Niet geschikt om in te vriezen, denk je? Ik maak graag soep in het voren om uit de diepvries mee te nemen naar mijn werk. Dit lijkt me erg lekker. Ga het sowieso proberen, maar zou leuk zijn als het ook in te vriezen is.
Heleen Quantrill zegt
Deze soep is ook prima om in te vriezen, inderdaad 🙂