Grijs Zeezout |
Zout heeft al tijden een slechte naam omdat hele generaties zich overeten aan het allerslechtste, meest overgeraffineerde zout dat je maar kan bedenken: keukenzout. Hierdoor ontstaan de klachten die men relateerd aan een teveel aan zout: hoge bloeddruk, hartfalen, beroerte of hartinfarct. Maar over welk zout hebben ze het dan? Het keukenzout dat je voor nog geen euro per kilo in de supermarkt kunt krijgen, of het natuurzout dat uit zongedroogd zeewater gewonnen wordt? Weet jij het nog? Sterker: Heb je hier wel eens over nagedacht?
Al een flink aantal decennia worden mensen die o.a. een hoge bloeddruk en/ of hartklachten hebben afgeraden om zout te nuttigen. Hierdoor eten deze arme mensen zoutloos brood met zoutarme kaas, eten ze flauwe aardappelen met groente en omdat ze heel vaak ook aangeraden wordt het vet terug te dringen tot een minimum, eten ze sla met niks. Bij deze ook bewezen dat niks bestaat 😉 Nog een nadenkertje!
Maar even terug naar de eerste vraag: Over welk zout hebben ‘ze’ het wanneer zout als boosdoener aangemerkt wordt? Want het ene zout is het andere niet. Net zo min als het ene zoet het andere niet is! Dus laten we dit even van dichtbij bekijken. Allereerst het gewone keukenzout. Nederig, goedkoop en prachtig wit. Makkelijk toe te passen in alles, een geliefde smaakmaker! Waar komt het vandaan? Zout komt allereerst in de aarde voor, al zolang als de aarde bestaat. Verder wordt er jaarlijks zout vers gekristaliseerd in de zoutwerken. Dit zout heeft eenzelfde samenstelling als het zout dat in de zee voorkomt en bevat dezelfde mineralen. Dit noemt men natuurzout en de industrie gebruikt dit zout voor ontelbare verschillende doeleinden. Maar eerst wordt dit zout gereinigd om eventueel aanwezige verontreinigingen, niet oplosbare elementen en de mineralen door middel van een chemisch raffinage proces. Deze gezuiverde oplossing wordt dan opnieuw gekristalliseerd. Dit zout wordt industriezout genoemd. Bekijk deze site (Engels) voor een vergelijking en meer informatie over dit proces.
Het vervelende hiervan is dat alle mineralen die het natuurzout bevat (zo’n 80 stuks!) in dit proces verwijderd worden. Waar het eerst nog een waardevolle bron voor de mens was om belangrijke mineralen aan te vullen, is het nu een haast puur zout (natrium) zonder enige voedingsware als zodanig. Houd daarnaast in gedachten dat een embryo, het begin van alle leven, groeit in een vloeistof die identiek is aan de samenstelling van zeewater, dat de hersenen omspoelt worden door een soortgelijke vloeistof en dat het bloed zo goed als dezelfde mineralen bevat als zeewater. Verder is het zo dat het lichaam ongeveer 200 gram zout bevat voor de fysieke behoefte.
Dit is een op wetenschap gebaseerd feit, waarbij bovendien wordt gesteld dat dit zout met de mineralen en sporenelementen wordt gevonden in het hele lichaam, het beendergestel, de hersenen, de organen, de cellen, het bloed, niet alleen voor het goed functioneren, maar ook als hulp bij zogoed als alle processen in het lichaam. Het helpt bij de voedsel opname, de vertering en uiteindelijk de uitscheiding ervan. Het zorgt voor een balans in de cellen van het vochtsysteem, uiterst belangrijk voor het hele lichaam en speciaal de hersens. Het is onontbeerlijk voor de werking van het zenuwsysteem, zuurstoftransport van en naar de longen en in feite nog voor zovele andere levensfuncties.
Dit is niet uit de lucht gegrepen. Deze informatie is terug te vinden in medische literatuur en kun je navragen bij de dokter. Die zal dit beamen. Een nog sterker feit is, dat het lichaam zout nodig heeft! Zonder zout gaat het dood. Water en zout zijn onontbeerlijk bij het overleven van een mens. Haal die twee elementen weg en hij overleeft het niet. Ook dit is een medisch feit.
Ben jij ook al in de war? Aan de ene kant weten we nu dat zout absoluut noodzakelijk is, maar aan de andere kant zou zout een van de oorzaken zijn voor de verhoogde bloeddruk, met de daaraan gerelateerde sterfgevallen door hartinfarct of beroerte. Het kan toch niet alleen aan de grote consumptie van zout liggen, want teveel zout in een maaltijd merk je direct en is zelfs niet te eten. Of is het het verborgen zout in al die dagelijkse producten, brood, kaas, vleeswaren, snackproducten en de nog zovele andere producten, die wij in de supermarkt kopen? Vragen we ons ooit af over wat voor soort zout er gesproken wordt bij het beoordelen. Welk soort zout wordt toegepast tijdens de zovele onderzoekingen naar de oorzaak van al die vreselijke ziekten? Of wordt er van uitgegaan dat zout zout is en dat het allemaal hetzelfde is?
Het moge onderhand duidelijk zijn dat er nogal wat verschillen zitten tussen het geraffineerde keukenzout en het natuurzout dat direct van de Bretonse of Keltische kusten gewonnen wordt. Toch zal de industrie beweren dat omdat er jodium toegevoegd wordt aan keukenzout, een element dat de schildklierfunctie optimaal houdt, dit zout gezond is. Het is ook veilig bevonden door de overheid en het medische circuit. Maar is dit voldoende? Kunnen wij als mensen het ingenieuze van de natuur evenaren met onze technieken? Zullen wij ooit in staat zijn iets te fabriceren dat evengoed en zo niet beter is dan hoe moeder natuur het bedoeld heeft? Weten de industrie, medici en de overheid al zoveel over het menselijk lichaam, dat ze daarmee de autoriteit hebben natuurlijke producten te nemen en deze zodanig aan te passen dat ze niet meer lijken op hun oorsprong maar toch evenveel gezonde eigenschappen hebben?
Maar één belangrijk ding moeten wij ons afvragen wanneer we een vergelijking willen trekken: waarom wordt er alleen jodium toegevoegd aan het industriële consumptiezout voor de gezondheid en niet al de mineralen en sporenelementen, die zo noodzakelijk zijn voor een goed functioneren?
Dus wat ik vandaag gedaan heb is mijn stralend witte zout in de grijze container gegooid. Bij de Hanos heb ik Bretons grijs zeezout van het merk Le Saunier gekocht (nog geen 2 euro voor anderhalve kilo meen ik, dinsdag ga ik weer heen!). Dit is een zeezout dat zongedroogd is en vervolgens gewonnen en verkocht wordt. Niet gebleekt, geen mineralen verwijderd, het is zelfs nog vochtig. Dit zout voeg je niet toe tijdens het koken omdat dan alsnog de mineralen weggekookt worden, maar dit strooi je naar behoefte over je eten. Wel even doorroeren, anders heb je korreltjes zout tussen je tanden. Niet prettig. Verder is het meeste geraffineerde zout te vermijden door geen chips, brood en vleeswaren aan te schaffen, maar dat zal voor degene die toch al bewuste keuzes maakt geen uitdaging zijn.
Een ieder voor zich moet zijn eigen conclusie trekken, ik heb de mijne al gemaakt!
Waarom ik hierover geschreven heb? Omdat ik merk dat in ons dagelijks voedsel te weinig vitaminen en mineralen zit. Dit komt door overproductie en vervuiling o.a. En nu kan ik wel vitaminepillen slikken die prima hun werk doen, maar ik prefereer toch altijd de natuurlijke weg. En op deze manier krijgt het hele gezin een goede dosis mineralen binnen zonder pillen te slikken of er extra geld voor uit te geven, want zout koop je toch! En ik begrijp dat dit wellicht wat radicaal of zelfs vergegrepen door sommigen gevonden zal worden, maar denk er over na en zoek eens uit hoe je keukenzout gemaakt wordt. Neem niet zomaar aan wat er gezegd wordt (ook niet door mij!). Weet wat je eet! 😉
Update: 02-11-2010
Interessante opmerking van een vriendin mbt gebruik van zeezout: Artrose is het gevolg van een mineralentekort waardoor je lichaam mineralen gaat lenen van je skelet en gebit. Dit is vroegtijdige en onnodige veroudering. Nog veel effectiever dan glucosamine is het natuurlijke mineralencomplex dat zeezout heeft. Vul een potje tot eenderde met sel gris (grijs zeezout uit Guerande) en vul tot aan de rand met goede kwaliteit water. Goed schudden totdat het water verzadigd is en er nog zoutkorrels zichtbaar zijn op de bodem. Drink dagelijks 1-2 theelepels van dit zoutconcentraat in een glas water.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Harm van Wijk zegt
Dan begrijp ik deze campagne niet: https://www.youtube.com/watch?v=4tP_zgaQc34 Weet jij het antwoord: is zeezout is gezonder dan keukenzout? van het voedingscentrum (gesponsord door????)
hieke lagerwerf zegt
Beste Heleen,
Lees sinds ongeveer een half jaar je site. Geweldig veel informatie én genuanceerd. Sinds een paar maanden bak ik regelmatig (o.a. brownies, worteltaart en bananencake). Nooit eerder gebakken omdat de hoeveelheden boter en suiker in de reguliere bakpraktijk mij tegenstonden. Maar nu dus eindelijk een gezond alternatief.
Ik heb wel een paar vragen:
1. Wij eten geen brood meer, maar wel veel noten en zaden/pitten, ei, fruit en groenten. Is dat voldoende om tekorten op te vangen?
2. Wat is de relatie schildklier/koolhydraatbeperkt eten? Las ergens iets in een bijzin, maar kan niet meer informatie vinden.
3. Ikzelf ben huiverig voor zeezout. Met het droogproces wordt m.i. ook alle vuiligheid (en dan m.n. in de Middelllandse zee) ingedikt.
Met vriendelijke groet,
Hieke
Kim zegt
Dat witte zout had je makkelijk nog kunnen gebruiken voor een lekkere scrub, is het toch nog voor íets goed.
Annemieke V. zegt
Ha Heleen,
Heb inmiddels ook Himalaya en Keltische zeezout in huis.
Daarnaast gebruik ik ook (nog) gewoon zeezout (= spierwit). Is ook dat ‘verkeerd’? Want dan gaat het gewoon de deur uit. Voordeel daarvan is namelijk dat het zo fijngemalen is en dat is soms fijn doseerbaar als ik bijv. een eiersalade maak ofzo. Keltisch zeezout is erg grof.
Verder een ander vraagje: Herbamare van A. Vogel (http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/herbamare_original.php) wat is jouw mening daarover? Ikzelf vind ‘m erg lekker, maar wellicht heeft ie wel een overload aan natrium ten koste van de kalium??
Grtjs!
Annemieke
Heleen Quantrill zegt
Hoi Annemieke,
Ik zie dat herbamare inderdaad veel natriumchloride (natrium) bevat. Ik zou het dus niet dagelijks gebruiken. Maar over een eitje of over de sla is het erg lekker. Gebruik het gewoon niet om dagelijks je eten mee op smaak te brengen.
Groetjes
Heleen
Heleen Quantrill zegt
Himalaya zout is ook prima, dat heeft een iets roze kleur geloof ik? Het gaat er om dat het niet bewerkt is en dus pareltjes wit en puur natrium is. Daar zit m namelijk het probleem in.
En ik begrijp je frustratie volkomen! Ik maak dan ook zelf vleeswaar van koud vlees en kip met wat kruiden. Heel simpel, net zo lekker en supergezond!
Silent Lucidity zegt
Ik heb al een paar keer naar keltisch/bretons zeezout gekeken bij landwinkels en natuurwinkels maar ze hebben het niet. Wel ontzettend veel andere soorten trouwens. Wat ik wel veel tegenkom is himalya zout en waddenzout, maar dat is niet grijs.
Ik kook overigens weinig met zout. Ik vind het wel ontzettend storend in de vleeswaren, net als alle andere toevoegingen zoals suiker die lijken te verdubbelen met de week. Ook de biologische slager kan me geen kipfilet zonder maltodextrine bieden…
Anonymous zegt
Tsja, toch even reageren 🙂
‘k Heb nog nooit zout in aardappelen of groente gedaan, sterker nog, ik heb nooit begrepen waarom er zout door aardappelen of groente gedaan wordt. Belangrijk is wel dat zowel aardappelen als groente in minimaal water gekookt worden waardoor er véél minder smaak verloren gaat. Verder zijn er zóveel andere kruiden dat zout niet gemist wordt.
Goed om weer eens na te denken over zout 🙂
Groet, Teuni