Zelfgemaakte Kipsalade en Courgettepannenkoekjes |
Ik was vroeger erg gek op de kuipjes van Johma of hun goedkopere alternatieven. Lekker op brood of een toastje of om gewoon zo met een vork leeg te eten. Zucht… Geen zorgen om e-nummers, glucose-fructosestroop of andere rotzooi waar ik nu nog steeds de prijs van betaal! Maar als lunchgerecht is een kipsalade wel erg lekker en eigenlijk ook heel eenvoudig om te maken. Het behoeft enig voorbereiding (als in: Koop een hele kip en rooster die in de oven met veel boter, zout en peper), maar dan heb je een basis die zeer voedend en erg lekker is!
Dit recept is een basisrecept waar je zelf eindeloos mee kan varieren. Pas de groenten aan aan je eigen voorkeur en experimenteer met kruiden en specerijen voor jouw specifieke smaak.
Zelfgemaakte Kipsalade
4 – 6 porties
1 gebraden kip, vlees verwijderd (bewaar de botten om bouillon te trekken!)
2 stengels selderij, gesneden
2 wortels, geraspt of fijngesneden
1 klein uitje, gesnipperd
3 el mayonaise (zelfgemaakt als je die hebt)
2 el goeie olijfolie
Sap van 1/2 citroen
1 teentje knoflook, uitgeperst
Zout en peper naar smaak
- Neem een ruime kom en meng hierin de mayonaise, olijfolie, citroensap en knoflook.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en roer even goed om zodat de dressing alles bedekt.
- Serveer direct of laat afgedekt een paar uur in de koelkast staan om de smaken dieper te laten worden.
Tip: Neem deze salade mee naar werk of naar school!
Hoe braad je een kip?
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Neem een kip en knip het elastiek weg.
- Wrijf de kip ruim in met boter.
- Vul de holte van de kip eventueel met kwarten ui, stukken wortel, selderij en hele knoflooktenen.
- Bestrooi met peper en zout en leg in een ruime braadslee.
- Verlaag de temperatuur van je oven naar 200 graden en zet de braadslee er in.
- Braad de kip in ongeveer een uur en 15 minuten gaar. (20 minuten per pond gewicht plus 10 – 20 minuten extra)
- Bedruip de kip halverwege door met een lepel het braadvocht over de kip te laten lopen.
- De kip is gaar als er helder vocht uit het dikste gedeelte van de kip komt als je daar met een mes of vleesthermometer in prikt.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
6 reacties
Ik vries kleine porties kip of rundvlees ( gebraden of soepvlees)in en maak hiervan salades ( voor op brood of roggecracker) met als basis altijd zelfgemaakte mayo met als toevoegingen een uitje, zure komkommer oid. Op smaak brengen met verse sambal, kerrie, zout en peper. Dit schep ik in een schone glazen pot en mijn man neemt dit ook mee naar zijn werk. En eisalade maak ik trouwens ook wekelijks, zo gemaakt en heel lekker. Ik heb trouwens met verbazing de ingredienten gelezen van de nieuwe eisalade zonder mayo van J.ohma…maak het zelf, zou ik zeggen! Ik vond voorheen de kipsaté salade en groenten/champignonsalade ook lekker, die ga ik nog eens na proberen te maken.
Mag ik je vragen naar het recept voor eiersalade?
gr. Suz
Klinkt geweldig!
En als je nog kip over hebt kun je er natuurlijk ook altijd nog iets van een kippensoep van maken!
Klinkt goed! Maar ik denk dat je dan een aardige hoeveelheid hebt? Hoe lang hou je dat goed in de koelkast?
Groet, Willeke
Hangt af van de grootte van de kip. En wij eten met z’n vieren. Als je minder zou willen, zou je kippenpoten kunnen braden om zo minder vlees te hebben.
Groeten
Heleen