Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor je gezondheid? Laten we erin duiken.

Vedingswaarde doperwten

Doperwten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Volgens de Voedingswaardetabel van het Voedingscentrum leveren ze een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, vezels en essentiële vitamines. Per 100 gram krijg je:

  • 64 calorieën – lekker licht.
  • 4,5 gram eiwit – top voor spieropbouw en herstel.
  • 8,9 gram koolhydraten – geeft je energie.
  • 5,2 gram vezels – goed voor je darmen.
  • Vitamine C, K en foliumzuur – essentieel voor je immuunsysteem en botten.
  • Kalium, magnesium en ijzer – perfect voor je hart en bloeddruk.

Kortom, doperwten zijn kleine krachtpatsers.

Waarom doperwten gezond kunnen zijn

  1. Ondersteuning van de spijsvertering

Doperwten bevatten vezels die bijdragen aan een gezonde darmwerking. Vezelrijke voeding kan helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en het verminderen van verstopping.

  1. Stabilisatie van de bloedsuikerspiegel

De combinatie van vezels en eiwitten in doperwten kan bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel. Dit kan nuttig zijn voor mensen die hun bloedsuiker willen reguleren of schommelingen willen verminderen.

  1. Ondersteuning van hartgezondheid

Doperwten bevatten antioxidanten, kalium en magnesium, die in verband worden gebracht met een gezonde hartfunctie. Deze voedingsstoffen kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde bloeddruk en cholesterolwaarden.

  1. Versterking van het immuunsysteem

Vitamine C en foliumzuur in doperwten spelen een rol in de ondersteuning van het immuunsysteem. Ze dragen bij aan de normale werking van het lichaam, wat vooral in de winter nuttig kan zijn.

  1. Bijdragen aan sterke botten

Doperwten bevatten vitamine K, een voedingsstof die kan bijdragen aan het behoud van sterke botten. Dit is met name belangrijk naarmate je ouder wordt.

Zo eet je meer doperwten

Doperwten zijn super veelzijdig. Je kunt ze op allerlei manieren eten:

  • Koken – Even kort koken en hup, door de salade of pasta.
  • In soepen – Heerlijk in een erwtensoep of groentestoof.
  • Puree – Maak een zachte doperwtenpuree als bijgerecht.
  • Rauw – Wist je dat jonge doperwten rauw ook heerlijk knapperig zijn in salades?

lijk om doperwten vaker op tafel te zetten.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is bedoeld voor algemene informatieve doeleinden en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg een arts of voedingsdeskundige voor gepersonaliseerd a

dvies, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »