De zomer staat voor mij altijd in het teken van overdaad. Veel zon, veel licht, veel verjaardagen en… veel groenten! Naast mijn eigen groentetuin en de wekelijkse bestelling bij de lokale bio-boer, krijg ik ook geregeld wat toegestopt van de buurvrouw. Buurman heeft een volkstuin en ook bij hem is er nu sprake van overdaad. Met z’n tweetjes kunnen ze het nooit op, dus dan mogen wij delen in die overvloed!
Verse Groenten in Overvloed
Zo hebben we al geregeld een krop verse sla gekregen, met slakjes en al, heerlijke kromkrommers, bloemkool en romanesco en deze week zijn de sperziebonen aan de beurt. Vorige week kwam buuv’ langs met een emmer vol courgettes, groene en gele. Nu weet ik wel raad met die dingen, maar dit was zelfs voor mijn doen best veel 🙂 Nadat we soep, courgetti en chocoladecake hadden gemaakt was er echt nog heel veel over. En toen ontplofte mijn eigen volkstuin waardoor de gereduceerde berg courgettes binnen 2 dagen weer verdubbeld werd.
Pastasaus met 7 Groenten
De oplossing voor al die groenten? Saus maken! Heerlijke, zelfgemaakte pastasaus is zo ontzettend lekker en gezond! En een perfecte manier om makkelijk flink wat groenten te verwerken. Dit is mijn ‘go-to’ recept als de tomaten en courgettes je om de oren vliegen. Het maakt best veel, dus hou daar rekening mee. Deel uit aan buren en vrienden, ruil het voor bijvoorbeeld jam, verse eitjes of een mooi boeket. Hier hebben we een leuk ruilhandeltje van al dat soort lekkers, maar ook van tijd. Gezellig koffiedrinken met mijn ouwe buren waarderen ze meer dan jam of saus, want dat krijgen ze toch niet op. En wat wij niet op kunnen gaat naar vriendinnen die zelf geen tijd hebben, maar het wel heel lekker vinden, in ruil voor kleren voor Catherine of een speelafspraakje zodat ik lekker m’n boek kan lezen.
Overdaad heeft vele vormen en gezichten. Niet alleen in groenten en fruit, maar ook in gezelligheid, delen en wat voor een ander kunnen betekenen. Dus deel jouw overdaad en verwacht er niets voor terug. Dan komen de leukste dingen weer op je pad, gegarandeerd!
Tips & Trucs voor de Lekkerste Pastasaus
Het geheim van een goeie pastasaus zijn de smaakmakers. Hoewel ik de pure smaak van groenten en vlees het lekkerst vind, hebben smaakmakers ook hun plek en kunnen ze nederige, beurse tomaten omtoveren tot een heerlijk gerecht waarbij iedereen de pan schoonlikt. De truc? Niet te zuinig aan met de kruiden. Ik gebruik een Italiaanse kruidenmix in grootverpakking en dat gaat per eetlepel in de pan met pastasaus. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg zout gebruikt. Zeker als je van pakjes en zakjes overstapt naar vers en je je pubers/partner hierin mee wilt krijgen. Niets is zo erg als flauwe kost als je het niet gewend bent. Ten derde is een zoetje en een zuurtje heel belangrijk. De tomaten zijn al wat zurig, maar dat versterk ik met balsamico azijn. Om het niet te wrang te laten worden, voeg ik wortel of een appel toe of, en nou komt het, kaneel!
Kaneel in een tomatengerecht proef je niet, maar tilt de saus op een hoger plan. Het balanceert het zuur zonder het te overheersen (handen omhoog als jij supermarkt pastasaus eigenlijk gewoon jam vindt, zo zoet als het is). Je kunt het weglaten, maar geloof me als ik zeg dat het echt het verschil maakt tussen een ‘mjoa lekker’ en een ‘ohhh, hmmm’ saus.
Pastasaus met Zeven Groenten
Ingrediënten
- 3 kilo tomaten tweede klasse
- 1 flinke courgette of twee kleinere
- 2 uien
- 2 paprika's
- 4 bleekselderij stengels
- 2 kleine prei
- 2 penen
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 2 el Italiaanse kruiden
Instructies
- Neem een grote pan, een soeppan of iets van die orde en verhit olijfolie op een laag pitje.
- Snipper de ui, schil de wortels en snijd ze fijn en snijd de paprika in kleine stukjes. Fruit dit in de pan onder regelmatig omroeren.
- Snipper de prei en bleekselderij en voeg die ook toe. Bak gedurende vijf minuten totdat de ui en beekselderij glazig worden.
- Snijd ondertussen de tomaten in 8 stukjes elk en snijd de knoflook fijn.
- Snijd de courgette in kleine stukjes en doe die met de tomaten en knoflook ook in de pan. Draai het vuur hoog en bak even heel goed door.
- Zodra de tomaten hun vocht verliezen, draai je het vuur laag en voeg je de kruiden en azijn toe.
- Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes garen.
- Als alle groenten gaar zijn, pureer je de saus heel goed met een staafmixer. Neem hier even de tijd voor. Zet de pan weer op het vuur en breng op smaak met zout en peper. Proef of het goed is, voeg eventueel extra azijn toe of roer er nog extra kruiden door, net wat nodig is.
- De saus is nu klaar. Je kunt hem direct gebruiken of invriezen voor later. Wacht dan tot de saus is afgekoeld en hevel het over in vriesvaste bakjes. Noteer de hoeveelheid, datum en naam op een etiket zodat je het van de winter terug kunt vinden. Voor een familie van 5 is 500 ml voldoende voor bijvoorbeeld spaghetti. Ik gebruik 1 liter als ik lasagne of soep wil maken.
Laat een reactie achter