Chocoladecake met Courgette en Bietjes

chocoladecake met courgette en bietjes
chocoladecake met courgette en bietjes

Er zijn maar weinig dingen in leven die zo decadent kunnen zijn als chocoladecake. En laat het nou ook mogelijk zijn om daar een heerlijke budgetversie van te maken met… groenten! Geloof me, je proeft er niks van, maar je hebt wel een heerlijk stevige chocoladecake die niet alleen heerlijk smaakt en goed voor je is, maar vanwege het gebruik van de groenten, bespaart op de dure ingrediënten! Bingo!

Ik vind het altijd een goed idee om te zien of ik extra groenten of fruit toe kan voegen aan mijn baksels. Hierdoor krijgen ze meer voedingswaarde en soms maak ik dan gebruik van iets dat anders weggegooid zou worden. De smaak van courgette is neutraal en de smaak van bietjes past erg goed bij chocolade. Gecombineerd is dit dus een prima combinatie om in een cake te verwerken.

De textuur van deze chocoladecake met courgette en bietjes is daarom niet ‘cakeïg’ zoals een reguliere cake, maar vrij stevig. Snijd er kleine stukjes van, want het is vrij machtig. Heb je geen boekweitmeel in huis? Regulier meel of amandelmeel werkt ook goed.

Ik vind het zelf het handigst om een

chocoladecake met courgette en bietjes

Chocoladecake met Courgette en Bietjes

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Gebak
Porties 16 porties

Equipment

  • Keukenmachine
  • Bakblik van 20 x 30 cm

Ingrediënten
  

  • 300 gram gekookte bietjes
  • 100 gram courgette
  • 100 gram cacaopoeder
  • 100 gram boekweitmeel
  • 125 gram kokosbloesemsuiker of oerzoet
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 50 ml kokosolie
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • kokosmelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
  • Neem een keukenmachine met messen of een ruime kom en een handmixer en doe hier de droge ingrediënten in. Maal even kort door elkaar.
  • Kluts in een schenkkom de natte ingrediënten door elkaar en schenk deze bij de droge.
  • Maal nog even goed door elkaar en laat 10 minuten staan.
  • Check hoe het beslag er uit ziet: het moet lobbig zijn als een dik regulier cakebeslag. Het moet van de lepel aflopen. Als het te droog is kun je nog wat kokosmelk of water toevoegen.
  • Stort het beslag in een rechthoekige ovenschaal van 20 x 30 cm met bakpapier en zet in de oven.
  • Bak de cake in 55 – 60 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uitkomen en de cake moet terugveren in het midden. Dan is hij gaar.
  • Als de cake nog niet helemaal gaar is, zet hem dan steeds 10 minuten extra in de oven. Bedek eventueel met een stukje aluminiumfolie.
  • Laat de cake geheel afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Zou jij overwegen om een chocoladecake met courgette en bietjes te maken? Of heb jij een andere supercombinatie? Deel het hieronder, ik hoor het graag!

Andere baksels met groenten en fruit:
Worteltjestaart
Pompoencake
Appeltaart Cupcakes
Pruimencake

31 reacties

  1. Hoi Heleen,

    Dit recept lijkt me heerlijk en ik zou het graag maken. Ben alleen even in verwarring: op de foto staat met kokosmeel en in de tekst boekweitmeel. Welke moet ik nou hebben?

    Bedankt en groetjes!

  2. Anke Escherich schreef:

    Zou graag willen weten hoeveel kokosmelk er in moet….

  3. José Molenaar schreef:

    De bietensnmaak verdwijnt. Je proeft het alleen nog een beetje als de cake net gebakken is. Bij mij was het beslag ook nogal droog. Misschien ligt het aan hoe fijn of grof je de bieten raspt?
    Verder heb ik er een gesmolten laagje pure(bio) chocolade tussen gedaan. En ook was het met 35 minuten echt gaar.
    Vandaag heb ik een versie gemaakt met 400
    gram geraspte wortel. (Even gekookt en
    afgekoeld).i.p.v. de bieten.
    30 gram
    speculaaskruiden.i.p.v.de cacao.
    Rest van het bietencake recept volgen en extra 50
    gram amandelmeel en voor extra smeuiigheid een eetlepel dadelstroop en een handje rozijnen.Heerlijk!

  4. Anonymous schreef:

    Afgelopen week deze cake gemaakt…maar hij is best droog, helemaal niet smeuig terwijl ik er nog extra vocht bij heb gedaan. Ook is de pure cacaosmaak erg overheersend. De smaak van biet en courgette is echt niet terug te vinden. Hoe kan het recept zo verschillend uitvallen? Als ik m weer maak zal ik er wat minder cacao in doen denk ik en meer vocht, misschien het vocht van de bietjes erbij?
    Jammer dat het nu niet zo lekker is geworden!
    groetjes
    Damaris

  5. Mieke. schreef:

    Ik heb het ook gebakken maar het valt helaas niet zo in de smaak. Ik vind dat je de smaak van de bietjes erbovenuit proeft. Man en zoon blieven het ook niet na geproefd te hebben.
    Jammer maar de volgende keer bak ik het alleen met de courgette want de structuur bevalt heel goed.
    Helemaal niet droog.

  6. Jeroen van Engelen schreef:

    Vandaag voor mijn gasten gemaakt. Uiteraard niet gezegd wat er in zat, t viel goed in de smaak. Daarnaast waren ze verrast dat t zo’n gezonde brownie was. Fantastisch, bedankt.

  7. Ojee, ik ben door de mand gevallen… Dochter herkende het smaakje wat ze echt niet zo lekker vindt (courgette) , mijn oudste vindt t te gezond (zo’n mama baksel) . En manlief .. Nee hoor .. Afgekeurd. Wat vervelend nou! Is ie helemaal voor mij alleen! En ik vind m wel heerlijk! Dank je voor t recept!
    Groetjes Deirdre

  8. ver-greetmenietje schreef:

    Ik heb een recept voor chocoladecake waar je de boter vervangt door courgette (maar er zitten
    geen bietjes in! Superlekker ook en niemand kon raden welke groente er in zat 😉
    liefs

    1. Klinkt goed, mag ik dat recept van jou hebben?
      Alvast bedankt!

  9. Kan ik kokosmeel ook vervangen door amandelmeel? Lijkt me een geweldig recept om uit te proberen!

  10. Tineke van t Veer- Venhuizen schreef:

    Leuk recept en lijkt me lekker! Zou het ook iets voor kinderen kunnen zijn? En is het goed als tussendoortje of ligt het zwaar op de maag?

    1. Mijn kinderen vinden het heel erg lekker, maar die zijn sowieso erg gek op chocoladecake. Ik heb dan ook niet gezegd dat er bietjes in zitten. Dat komt later wel 😉 De cake zelf is vrij stevig, een beetje als worteltjestaart. Kleine stukjes serveren, dus! Ik heb er gisteren wat peren bij geschild, dat maakte het nog lekkerder!

    2. Eva - maarallerminstsaai schreef:

      mijn kinderen vonden het ook lekker! Heb niet verteld wat er in zit 🙂

  11. Gemalen hazelnoten?? Amandelpoeder?? Wauw! Zal van de week eens kijken of ze ook in Emmeloord liggen 😉

    Maar in antwoord op je vraag: Ik zou het in plaats van amandelmeel gebruiken, inderdaad. Geen idee of het ook exact hetzelfde reageert, dus of het net als amandelmeel, een mooie fijne structuur heeft, maar qua smaak zal het erg lekker zijn om te vervangen! Veel plezier ermee 😉

    1. Mijn ervaring is dat het best anders is om mee te bakken, de een of de ander is vetter maar weet niet meer precies hoe het zat en kan het nu niet nakijken. Ik maak regelmatig ontbijtkoek en 2x met hazelnootmeel was het heel snel geschimmeld en ook de struktuur was heel anders.

    2. Ik heb het er op gewaagd en ik heb banananenbrood gemaakt met de helft amandelmeel en de helft gemalen hazelnoten. Werkt perfect! De structuur is zoals anders en de smaak is heerlijk. Weer een nieuw bakspeeltje gevonden om mee te experimenteren 😉

  12. Marianne van Dijk schreef:

    Je bent een held. Ik had toevallig nog bietjes in de koelkast die op moesten vandaag. En ik had zin in chocolade. De taart staat in de oven: ik ben benieuwd.

  13. Ik ga ff compleet naast de kwestie reageren: ik heb gisteren gemalen hazelnoten gevonden in Lidl (naast amandelpoeder *tip*). Ik vind maar weinig recepten daarmee, kan je dat gewoon zoals amandelpoeder gebruiken ter vervanging van bloem?

  14. De brownies zien er op de foto echt fantastisch uit! Ik ga dit recept zeker eens proberen!

  15. Ga ik gauw eens maken, maar dan wel met een zoetstof i.p.v. suiker. Dank je, Heleen. 🙂

    1. Jolanda schreef:

      Hoi Anya, ik zou hem ook graag willen maken zonder de suiker. Waarmee ga jij de suiker vervangen?

  16. Zo’n recept lijkt me mega-spannend… is het ècht lekker? Smaakt het niet teveel naar biet en courgette? Want anders kan ik ‘m in mn eentje opeten, dan eet manlief ‘m echt niet! 🙂

    1. Ik vind het echt niet naar groente smaken. De cacao heeft al een vrij sterke smaak en dat werkt prima. Je kan er zelfs nog extra specerijen als kaneel en cayenne aan toevoegen om de cake nog meer smaak te geven. Succes!

      1. José Molenaar schreef:

        De bietensnmaak verdwijnt. Je proeft het alleen nog een beetje als de cake net gebakken is. Bij mij was het beslag ook nogal droog. Misschien ligt het aan hoe fijn of grof je de bieten raspt?
        Verder heb ik er een gesmolten laagje pure(bio) chocolade tussen gedaan. En ook was het met 35 minuten echt gaar.
        Vandaag heb ik een versie gemaakt met 400
        gram geraspte wortel. (Even gekookt en
        afgekoeld).i.p.v. de bieten.
        30 gram
        speculaaskruiden.i.p.v.de cacao.
        Rest van het bietencake recept volgen en extra 50
        gram amandelmeel en voor extra smeuiigheid een eetlepel dadelstroop en een handje rozijnen.Heerlijk!

  17. Nicky Lenting schreef:

    Wat een leuk recept, een wel hele lekkere manier om wat extra groenten te eten!

  18. Natasja Pruimboom schreef:

    goedemorgen Heleen,

    heb ik net in de planning om een chocolade cake te maken al was het een ander recept, zie ik dit. Komt mooi uit want ik heb net bietjes gekookt. Ben heel benieuwd hoe hij smaakt vanmiddag.
    fijne dag vandaag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste recepten

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »