Zo maak je de lekkerste zoete aardappel uit de oven voor het beste resultaat, keer op keer!
Hete, gekarameliseerde zoete aardappels. Als je dat eenmaal geproefd hebt, wil je niks anders meer. En met deze 3 tips (kleine aanpassingen) is het resultaat van zoete aardappels uit de oven zoveel beter en lekkerder.
Inmiddels zijn zoete aardappelen een vaste prik in huize Quantrill. Ik serveer ze meestal in plaats van aardappels gewoon met groente en vlees. In stukken snijden, koken, klaar. En daar is niks mis mee. Maar zoete aardappel kan zoveel meer.
Zoete aardappelen uit de oven hebben de neiging om niet helemaal door en door gaar te zijn en een beetje zompig. Niet bepaald aantrekkelijk. Maar in plaats van zulke ongeïnspireerde, onaantrekkelijke knollen te serveren, raad ik je aan mijn drie tips toe te passen voor heerlijke, echt zoete aardappels keer op keer.
Dus heb ik nu de aandacht? Op naar tip nummer één!
Eerste tip: Kies slanke varianten
De meesten van ons zullen de neiging hebben om voor de dikke, sappig uitziende zoete aardappel te gaan. Maar dit moet je dus niet meer doen. Door hun vorm en formaat zijn dat juist de aardappelen die niet gelijkmatig garen en dus altijd ongaar in het midden en veel te gaar aan de buitenkant zijn. Kies daarom altijd de slanke, meer langwerpige van vorm. Hierdoor krijg je een mooie gelijkmatige garing.
Tweede tip: Snijden, niet prikken
Als je een aardappel in de oven bakt, prik je de schil waarschijnlijk in met een vork. Want dan barst ‘ie niet uit z’n jasje. Ik zeg je: hou maar op, gebruik liever een mes. Snijd de aardappel daarmee voor 1/3 in. Hierdoor kan de hitte van de oven nog beter binnendringen en heb je veel meer oppervlakte dat heerlijk zoet en gekarameliseerd is. Het vocht kan op die manier goed weglopen zodat de aardappel daadwerkelijk gebakken wordt, in plaats van gestoomd.
Derde tip: Hoge temperaturen
Standaard temperatuur om een aardappel op de bakken in de oven is 180 graden. Weet je, dat schiet gewoon niet op. Nee, wat je wil is een flink hete oven. Hoe flink? Nou, wel 250 graden. Sowieso is dit een goeie temperatuur voor zoete groenten. Denk bijvoorbeeld aan wortels en pompoenen (alle varianten). De natuurlijke suikers in deze groenten geven die heerlijk, kleverige smaak wanneer ze heet gebakken worden. Dus draai die oven hoog en bak de zoete aardappel zo lang als je hem normaal gesproken zou bakken: 30 minuten.
Smullen maar!
En als je zoete aardappel dat tot perfecte gebakken is, wil je hem natuurlijk nóg lekkerder maken. Want dat kan! Als je hem net uit de oven hebt gehaald, smeer je wat boter of kokosolie en wat notenpasta er over. Een extraatje kan een beetje kaneelpoeder zijn, als je daar zin in hebt.
Ik eet dit als ontbijt. Sterker, ik schreef dit artikel terwijl ik bovenstaande zat te verorberen. Ik vind het een heerlijke manier om de dag te beginnen. Maar ik heb het ook wel gemaakt voor de kids als ze uit school komen. Het vult goed, zit bomvol vezels en de oranje kleur geeft aan dat er veel plantaardige vitamine A in zit. Goed voor de oogjes!
En lust je de schilletjes toch niet zo? Mijn kids ook niet hoor. Ik geef die dan ook wel aan de honden als snack. Zo gaat er niks verloren!
4 reacties
Goed idee Heleen,
Waar ik wel moeite mee heb is om de oven op 250 graden te zetten vanwege het korstje en acrylamide, dat is niet gezond toch? Ik bak nooit meer boven de 160-170 graden, en meestal in de airfryer. Nu is dit geen gewone aardappel, maar er vormt zich wel een korstje bij het bakken. Hoe zie jij dit? Dank voor je interessante artikelen, lees ze graag!
Dank Heleen. Ik had dus inderdaad altijd zompige zoete aardappels. Dit ga ik het weekend proberen!
Toppie! Ben benieuwd! 🙂