Hoewel de temperaturen aanzienlijk gedaald zijn, is de zomer natuurlijk nog lang niet voorbij en kunnen we vast zo nu en dan een verfrissende dorstlesser gebruiken! En het liefst natuurlijk ook nog iets dat je kiezen niet aan elkaar doet plakken van de suiker!
Ik ging voor je opzoek op Eet Goed Voel je Goed, maar ook bij mede health/food-bloggers ben ik te rade gegaan en heb een heel afwisselend lijstje heerlijke zomerse drankjes voor je weten samen te stellen.
(Kraan)water mét…
We beginnen simpel met ‘gewoon’ water. ‘Gewoon’ water kan natuurlijk ook al heerlijk zijn, zeker als je je water, zoals ik altijd doe, eerst filtert en vitaliseert, maar soms willen we natuurlijk wel iets meer dan just plain water, niet waar?
Om de gezinsleden hier het drinken van voldoende water te stimuleren, zet ik vaak een kan van ons gefilterd water neer met een klein snufje zeezout en bijvoorbeeld wat blaadjes munt of een paar schijfjes citroen of komkommer. Dat staat niet alleen mooi, het is net even dat beetje extra en maakt het interessanter voor de kinderen om van te drinken.
Nog mooier is het als je verschillende vruchten en kruiden combineert, zoals Linda van Lekker Eten met Linda hier doet!
Nog leuker is het misschien wel om ijsblokjes te maken met daarin allerlei kruiden, bessen of andere vruchten in stukjes. Leuk om met je kinderen te doen en het ziet er prachtig uit. Kijk maar eens even op het blog van Eetspiratie of Natuurellen.
Of je maakt, zoals hier op het blog van Eetspiratie met een speciaal meloenschepje van die mooie bolletjes meloen en vriest die in.
Het zout in het water vindt niet iedereen even lekker, wij thuis juist wel allemaal gelukkig, want zout is belangrijk voor je elektrolyten. Zeker als het warm is en je veel zweet, kun je ook veel mineralen en andere opgeloste stoffen kwijtraken. Door wat Keltisch zeezout aan je water toe te voegen, compenseer je dat weer een beetje.
Natuurlijk kun je in plaats van (gefilterd) kraanwater ook bruisend water nemen. Zelf vind ik die prik gauw te sterk, maar als je het mengt met vruchtensap, zoals Linda van Lekker Eten met Linda hier heeft gedaan, dan wordt de prik vanzelf minder en krijg je een heerlijke dorstlesser!
Watermeloen
Watermeloen is natuurlijk de vrucht bij uitstek voor als de temperaturen stijgen. Natuurlijk kun je ‘m prima gewoon zo eten, daar is helemaal niets mis mee, maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Van de week las ik op Foodlog dit artikel erover. Je kunt een uitgeholde meloen prima gebruiken om ander drinken in op te slaan en uit te tappen, is dat niet leuk?!
Wat je vervolgens met het vruchtvlees kunt doen, daar wist Heleen op dit blog wel raad mee:
Wat kun je doen met watermeloen?
Wat kun je doen met watermeloen? – 2
Tropische Drankjes
En ja, wat past er beter bij de zomer dan tropisch fruit? Zo vind je op FoodQuotes een echt exotisch ananasdrankje die de moeite van het proberen waard is! Bij het idee alleen al waan je je bijna op een tropisch eiland of op De Dominicaanse Republiek waar Simone, de schrijfster van FoodQuotes was, toen ze het drankje regelmatig dronk!
Of wat dacht je van deze heerlijke en tropische smoothie met gember van Lekker Eten met Linda? Lijkt me echt super lekker, vooral als je bijvoorbeeld de banaan van te voren hebt ingevroren. Met de kokosolie erbij en die kokosmelk is het gewoon bijna een hele maaltijd!
IJsthee
En natuurlijk mag ijsthee ook niet ontbreken aan een lijst met zomerse dorstlessers! Hier op Eet Goed Voel je Goed vond ik ook een recept voor Kruidige IJsthee met kardemom, maar op FoodQuotes staat een smoothie met perzik en banaan en een zelfgemaakte kruiden- ijsthee.
Lijkt me heerlijk, die thee alleen al is volgens mij super lekker!
Gefermenteerde Drankjes
Zelf drink ik het liefst mijn gefermenteerde drankjes in de zomer. Niet alleen vind ik ze stuk voor stuk heerlijk, ze geven je ook nog eens een flinke stoot aan goede bacteriën (probiotica) en melkzuur.
Jullie kennen vast allemaal wel waterkefir, Heleen heeft daar op dit blog ook over geschreven. En ook kombucha is hier wel eens aanbod gekomen.
Op de Voedzame Keuken vind je een aantal heerlijke frisdranken die gemaakt werden met een zogenaamde gemberbug. Je kunt met deze starter tal van gezonde frisdranken creëren. Wat dacht je van bijvoorbeeld sinas van vers geperst sinaasappelsap of ‘Spappel’ of een rabarbersoda of deze heerlijke aardbeienlimonade?
Tot Slot
Vond ik op Het blog Paleo Familie een Spaans recept voor Tijgernotenmelk, oftewel Horchata de Chufa. Een drankje dat in Spanje (met veel suiker) veel in de zomer als verkoeling wordt gedronken. Tijgernoten zijn overigens helemaal geen noten, maar kleine knolletjes, Knolcyperus of aardamandelen genoemd, die onder de grond groeien. Dit Paleo recept is natuurlijk zonder suiker!
Wat is jouw favoriete zomerse dorstlesser?
Vertel het in de reacties hieronder en inspireer anderen met jouw favoriet!
Laat een reactie achter