Peultjes! Ik kreeg vanmorgen een zak vol vers geplukte, onbespoten peultjes van de buurvrouw. Buurman heeft een volkstuin (ik ook, hoop ik, einde van het jaar!) maar zoals het een doorgewinterde moestuinierder betaamt, groeit alles nu tegen de klippen op en als ouder echtpaar eten ze gewoonweg niet alles op. Uitdelen dus! Samen met een vergiet vol onbespoten aardbeitjes. Nou, je kan mij niet gelukkiger krijgen!
Zomerse Zalm uit de Oven met Peultjes en Radijs
Uiteraard wilde ik niet te lang wachten met het opsmikkelen van zo’n verse delicatesse en bedacht direct wat ik die avond zou willen eten. Ik kwam uit op zomerse zalm uit de oven met verse peultjes en knapperige radijsjes. Een recept dat ik wel eens voorbij zag komen bij Visrecepten, maar nu dus eigenlijk zo kon maken. Met een paar kleine aanpassingen om het glutenvrij en suikervrij te houden, was het resultaat een bijzonder geslaagd en eenvoudig ovengerecht met die heerlijke peultjes in de hoofdrol.
Glutenvrije en Gezonde Boodschappentips
Af en toe doe ik wat inkopen bij de Glutenvrije Webshop voor speciale sausjes, mixen en wat lekkere koekjes als m’n vader en stiefmoeder langskomen. Zij heeft coeliakie dus ik wil daar graag rekening mee houden. Maar in mijn twee-maandelijkse boodschappenronde daar, kwam ik een viskruiden mengsel tegen op basis van Keltisch zeezout en dille. Eén zo’n zakje is meer dan genoeg voor een bakplaat vol zalm, dus ik gebruikte nu de helft. Ook heb ik daar heerlijke glutenvrije pasta ontdekt (op basis van jullie tips!) van het merk Semper tegen. Dit is een biologisch merk en hun pasta smaakt en voelt net als ‘echte’ pasta. Ook een aanrader dus. Ik kookte hier wat penne bij om de maaltijd af te maken als het ware. De combi was vurrukkuluk.
De zalm bestel ik nog altijd bij Zalm van Urk. Duurzaam gekweekte zalm van uitstekende kwaliteit. Het wordt gekoeld geleverd dus je kunt zelf bepalen wat je direct wilt invriezen en wat je direct op zal eten. Ook hun warmgerookte zalm is erg lekker. Die mag niet ontbreken in onze koelkast! Klik hier voor meer informatie en om te bestellen.
Zomerse Zalm uit de oven met Peultjes en Radijsjes
Ingrediënten
- 4 stukken zalm 125 gram elk
- 300 gram glutenvrije pasta
- 4 el viskruiden glutenvrij indien gewenst
- 2 el olie
- 1 rode ui in reepjes gesneden
- handvol cherrytomaatjes gehalveerd
- ¼ tl chilivlokken
- 200 gram peultjes
- 100 gram radijsjes in plakjes gesneden
- 3 tenen knoflook grof gehakt
- 1 citroen in plakjes en een deel uitgeperst
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚ elektrisch en marineer de zalmstukken 10 minuten in de viskruiden met wat citroenplakjes, rode ui en chilivlokken. Tip: langer marineren geeft een diepere smaak.
- Pak een bakplaat en doe hier een vel bakpapier op. Leg de zalmstukken er op en bak de zalm 10 – 12 minuten gaar en zacht.
- Roerbak ondertussen de groenten: Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de rode ui met de chilivlokken. Voeg de peultjes en radijsjes toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Doe de knoflook en zout naar smaak bij. Als het bijna klaar is, schenk je het citroensap van een halve citroen er bij en doe je even de deksel op de pan om te smoren.
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
- Serveer alles op mooie borden en maak af met extra citroensap, olijfolie en versgemalen peper.