Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade

Zongedroogde tomaten tapenade
zongedroogde tomaat en walnoot tapenade

Ik ben gek op dips. Zondagavond is meestal een avond waarop koken en lang in de keuken staan bepaald niet mijn meest favoriete activiteiten zijn, dus dan is een soort tapas aangelegenheid een perfecte manier om toch lekker wat te eten zonder al te veel moeite!

En het is een perfect moment om de koelkast en kasten even na te lopen om te zien wat er van onze gading tussen zit. Overgebleven groenten kunnen dienen als vehikel voor dips of als salade. Potjes met zelfgemaakte hummus en roomkaas worden weer even opgeleukt met wat olijfolie en verse kruiden. En ja, die halfvolle fles wijn maken we ook scheep 😉

Samen in de keuken

De kinderen kunnen hier ook perfect bij helpen. En het nodigt uit tot eten: een dienblad vol groenten, olijven en dips ziet er gewoon feestelijk uit. Pyjama’s aan vervolgens en een leuke film op Netflix uitkiezen. Heerlijke afsluiter van het weekend!

Dips, Tapenades en Spreads

Wat ik net al zei: veel dips maak ik gewoon zelf gedurende de week. De kinderen krijgen ze ook mee naar school op brood en sla of met losse groenten en zelf eet ik het ook graag. Omdat ik bijna elke werkdag alleen lunch en we geen afwasser hebben, heb ik geen zin in uitgebreide toestanden. Snel wat soep opwarmen of dus zo’n kommetje dip met groenten en noten en ik ben al heel erg blij.

Deze tapenade ontstond afgelopen week omdat er wat in de koelkast was gemorst. Ja, hoe gebeuren dat soort dingen? Nou, gewoon door een pak kokoswater niet goed dicht te draaien en toch op z’n kant in de koelkast te leggen. En nee, dat was niet mijn schuld. Maar toch dat ik moest helpen… Dus toen meteen de hele koelkast maar even leeghalen en schoonmaken. Als je dan toch bezig bent! En toen vond ik nog een pot zongedroogde tomaten! Tijd om op te maken. Plus, de schaal met walnoten werd zoetjes aan vergeten, dus ook daar moest wat mee gedaan worden. Lekker wat knoflook en flink wat basilicum en ik had een heerlijke tapenade waar we de vingers bij opaten!

Tapenade Bewaren

Voor dit soort dips en tapenade, als er rauwe knoflook en/ of ui in zit, gebruik ik glazen kommetjes met een deksel die luchtdicht is. Bij de Ikea heb ik er een paar gehaald, gewoon van ongeveer 250 ml inhoud, niet al te groot dus. Maar glas houdt geurtjes niet vast en zo’n deksel zorgt ervoor dat de koelkast niet alleen maar naar knoflook ruikt (en dus ook de boter, gekookte eieren en m’n broodje dat ik daar bewaar). Glazen jampotten werkt ook erg goed trouwens!

Al met al had ik dus een productief weekje: én de koelkast schoongemaakt én wat dingen opgemaakt én een heerlijke tapenade waar we gisteravond dus ook nog van konden smullen. En o zo simpel om te maken. Kijk maar:

Zongedroogde tomaten tapenade

Zongedroogde Tomaten & Walnoot Tapenade

Heerlijke tapenade op basis van walnoten en zongedroogde tomaten. Weinig poespas, maximale smaak. Bewaar in een glazen, afsluitbare pot tot ongeveer twee weken in de koelkast.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 50 gram walnoten licht geroosterd
  • klein bosje verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie extra vergiene
  • zeezout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Rooster de walnoten kort in een hete koekenpan. Blijf er bij en draai het vuur uit zodra de walnoten beginnen te geuren. Zet apart.
  • Doe zongedroogde tomaten, basilicum en knoflook in een food processor en maal fijn.
  • Voeg de walnoten en wat olijfolie toe en pulseer nog even tot het de gewenste consistentie heeft.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de tapenade in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Na een dag is de tapenade nog smakelijker!

Notities

3 reacties

  1. Ik gebruik zongedroogde tomaten in de olie. Gaat prima deze is al lekker zacht waardoor een smeuïge tapenade.
    Iedereen die deze tapenade proeft is er gek op.

  2. Hallo,
    Neem je zongedrooge tomaten op olie of helemaal gedoogt zonder olie..?
    Groetjes Wendy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »