Zuurdesembrood Bakken in Gietijzeren Pan

Sinds een jaar of vijf zijn we overgestapt op zuurdesembrood in plaats van regulier brood. De smaak is heerlijk en de textuur heeft een stevige bite. Op vakantie in Duitsland leerde Simon zuurdesembrood waarderen en al gauw waren we thuis ook overstag. Maar mijn man zou mijn man niet wezen als hij niet dacht: ‘Dat kan ik zelf doen!’. En sinds twee jaar zijn we de trotse eigenaars van ons eigen zuurdesemstarter. Helemaal zelf gemaakt en onderhouden!

En normaal gesproken bak ik dat brood in een reguliere bakvorm, maar sinds kort bak ik het brood in een gietijzeren pan of ‘dutch oven’. Het gietijzer houdt de warmte namelijk nog beter vast en geeft een nog lekkerder korst en textuur. Door een gietijzeren pan in de oven te zetten met daarin het deeg, maak je als het ware een oven in een oven. En de resultaten zijn heel bijzonder!

Een gietijzeren pan bootst het bakken op een houtvuur enigszins na en het brood is smeuïger van smaak. Als je geen gietijzeren pan hebt, kun je ook een pan van Bergerac of iets soortgelijks gebruiken. Hieronder beschrijf ik hoe ik het heb gedaan. Een brood bak cursus of pizza bak cursus volgen is een ervaring die je niet wilt missen! Zelf heb ik geleerd hoe je van simpele ingrediënten echte meesterwerken maakt. Het kneden van deeg, de geur van versgebakken brood en pizza, en de voldoening van iets zelf maken zijn geweldig.

Zuurdesem StarterZuurdesemstarter, het sponsdeeg

  • 150 gram biologisch roggemeel
  • 150 GRAM water, liefst gefilterd of gekookt en afgekoeld

Dit is het enige dat je nodig hebt! Let er op dat je grammen gebruikt voor het afwegen van het water. Gebruik hiervoor een weegschaal om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Meng het water en het roggemeel in een ruime glazen pot en laat een dag staan.

Haal de volgende dag 75 gram ‘zuurdesem’ uit de pot en geef deze aan je hond of gooi het op de composthoop. Voeg 150 gram roggemeel en 150 GRAM water toe en roer goed door.

De volgende dag doe je exact hetzelfde.

Dit herhaal je zeven dagen. Als het goed is, zie je belletjes ontstaan en heeft je zuurdesemstarter een biergeur. Dit is goed! Je zuurdesem leeft!

Mijn ervaring is wel dat dit zuurdesem niet sterk genoeg is om al brood mee te bakken, maar je kunt het wel verwerken in volkoren pannenkoeken beslag. Maak een beslag klaar met de helft van het zuurdesem, maar laat de eieren en het zout achterwege. Laat het beslag minstens vier uur staan, maar liever de hele nacht om te verzuren. De volgende ochtend voeg je eieren en zout toe en bak je pannenkoeken zoals je gewend bent.

Blijf elke dag je zuurdesem voeden op de manier zoals hierboven beschreven staat. Na twee weken heb je een krachtig zuurdesem waar je prachtige broden mee bakt. In de tussentijd verwerk je het zuurdesem dat je overhoudt in pannenkoeken of wafels of geef je het aan je honden of composthoop. 😉

Zuurdesembrood maken

Als je zuurdesem krachtig genoeg is om brood mee te bakken (dit moet je gewoon even uitproberen), kun je het volgende eenvoudige recept proberen:

Zuurdesembrood

Zacht Zuurdesembrood

Heleen Quantrill
Een heerlijk zacht zuurdesembrood dat iedere keer lukt. Begin 's avonds zodat het de tijd heeft om te verzuren. Dit recept geeft je twee broden.
Voorbereidingstijd 7 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 7 uur 40 minuten
Gang Brood
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 200 gram zuurdesemstarter
  • 250 ml melk
  • 150 ml water
  • 50 gram gesmolten boter of kokosolie
  • 50 gram honing
  • 600 gram volkorenmeel ik gebruik een combinatie van rogge, spelt en volkoren
  • 3 tl zeezout

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in een keukenmachine met deeghaken en kneed alles door elkaar tot er een deeg ontstaat.
  • Laat 20 minuten rusten en voeg dan het zout toe.
  • Kneed het deeg flink gedurende vijf minuten. Ik gebruik de keukenmachine, maar je mag dit ook met de handen doen.
  • Plaats het deeg in een ruime, geoliede kom en laat het deeg vervolgens 3 - 4 uur rusten en rijzen.
  • Verdeel het deeg in tweeën, kneed elk nog even door en doe het vervolgens in een vorm naar keuze. Je kunt hiervoor een broodblik gebruiken, maar ook een springvorm of in dit geval een gietijzeren pan.
  • Laat het deeg nogmaals 2 -3 uur rijzen.
  • Snijd de bovenkant van het brood in en verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Bak de broden in 30 - 40 minuten gaar. Draai ze halverwege om, om ze gelijkmatig te laten kleuren.
  • Haal de broden uit de oven een laat 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
  • Buiten de koelkast blijft dit brood ongeveer een week goed.

Morso Gietijzeren PanHoewel ik voorheen een regulier bakblik gebruikte, grijp ik nu liever naar de gietijzeren pan. Het resultaat is net even beter! Bekleed de pan voor gebruik met een stukje bakpapier. Doe het deeg in de pan en laat 2 – 3 uur rijzen zoals aangegeven in het recept. Als de oven op temperatuur is, doe je de deksel op de pan en bak je het brood tot het gaar is. De pan zorgt ook meteen voor een mooie ronde vorm! 

Morsø is een Deens merk dat pannen en houtkachels produceert die letterlijk je hele leven mee gaan. Een pan van Morsø is met recht een pan voor het leven. De pan zoals je hierboven ziet heeft geen extra handgrepen of knoppen. Hierdoor is het deksel bijvoorbeeld ook te gebruiken als koekenpan. De gietijzeren pannen zijn geschikt voor elke warmtebron en kunnen zelfs gebruikt worden in open vuur! Door de pan in de hete kolen te zetten en zelfs hete kolen op de deksel te leggen, creëer je een oven in je barbecue!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

twee wraps op elkaar
Gezond eten

Wat zijn de gezondste wraps?

Wraps zijn enorm populair: makkelijk, veelzijdig en heerlijk als lunch of avondeten. Maar welke wraps kun je het best kiezen als je op je gezondheid let? Ik krijg deze vraag regelmatig. En terecht, want er zijn veel soorten wraps in de supermarkt te vinden. In dit artikel geef ik je

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel vetten
Gezond eten

Alles over vetten en je gezondheid

Vetten hebben jarenlang een slechte naam gehad. Onterecht, als je het mij vraagt. Ik zie nog steeds mensen die bang zijn om vet te eten. Dat is zonde, want vetten zijn juist cruciaal voor een gezond lichaam. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier uit hoe het

Lees verder »
nasi op een bord
Gezond eten

Is nasi gezond of ongezond?

Nasi is een populair gerecht uit de Indonesische keuken dat inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken is. Maar hoe gezond is nasi eigenlijk? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag vaak. Het eerlijke antwoord: het hangt volledig af van hoe je het maakt. Wat zit er in traditionele

Lees verder »