Ja, wat geef je je kinderen mee naar school? Ben je een beetje door de ideeën heen? Kun je wel wat inspiratie gebruiken of wil je graag eens iets anders meegeven? Want verandering van spijs doet eten! Misschien kan ik helpen 😉
Denk buiten de boterham…
Geef eens iets anders dan een boterham mee. Maar dan wel met beleg!
1. Tortilla’s
Beleg zelfgemaakte tortilla’s (recept onderaan bericht) met:
- 100% fruit jam
- Boter en pure hagelslag (hoe meer cacao, des te minder suiker!)
- Zelfgemaakte nutella
- Kaas
- Notenpasta of zonnebloempit-pasta bij de reformzaak (lekker met jam)
- Roomkaas en dunne reepjes komkommer
- Julienne wortel, paprika, lente-ui en komkommer (of welke groente jullie lekker vinden) met een drupje sesamolie
- Eisalade (geprakte, gekookte eieren met mayonaise, snufje zout en kerrie en bieslook)
- Rol er een banaan in
- Vergeet niet om leuke tandenstokers te gebruiken!
2. Appelrondjes (zie foto)
Neem een appelboor en verwijder het klokhuis, snij in plakjes en besprenkel met een beetje citroensap. Ook dit kan je besmeren met wat notenpasta of bestrooien met kaneel.
3. Volkoren Roggecrackers van Wasa
Deze bevatten niks anders dan roggemeel en zout. Beleg met het gebruikelijke broodbeleg of doe er twee op elkaar om een soort sandwich te maken.
4. Amandelbroodjes
Deze broodjes zijn eigenlijk een soort cakeje en je kan ze vullen met wat je wil. Denk aan banaan of bessen, maar ook hartig met geraspte courgette en Italiaanse kruiden zijn ze erg lekker.
5. Volkoren Muffins
Uiteraard kun je in plaats van amandelmeel ook volkoren speltmeel (of een ander volkoren meel naar keuze) gebruiken.
Andere Lunch Ideeën
6. Fruit Sate
Neem een sate-prikker en doe hier stukjes fruit naar keuze aan. Wie heeft die rups van druiven op Pinterest gezien? Of denk hartig en ga voor kaas en groenten waarvan je weet dat je kind die erg lekker vindt. Tip: Bevroren bessen en druiven zijn heerlijk fris!
7. Potjes naturel yoghurt
Bij Lidl verkopen ze potjes yoghurt zonder enige toevoeging. Geef zoiets mee met een bakje met fruit om er in te doen. Het zelf-doen gehalte is erg hoog bij jongere kinderen en op deze manier maken ze hun eigen lunch! Vergeet de lepel en een servetje niet!
8. Noten
In plaats van fruit, kun je ook eens lekkere, ongezouten noten meegeven. Paranoten, walnoten en amandelen zijn mineralen-bommetjes en bevatten essentiële vetten nodig voor hersenfunctie.
9. Smoothies
Met smoothies kun je een hoop ongebruikt fruit opmaken. Als je kinderen een banaan met bruine vlekjes op de schil bijvoorbeeld niet zullen aanraken, of er regelmatig appels terugkomen met een zacht plekjes er in, kun je dit toch gebruiken (en ze zullen niet beter weten!). Verdun met met yoghurt of kokosmelk en geef het liefst mee in een RVS of glazen fles vanwege de BPA in (goedkope) plastic flessen en bekers.
10. Pannenkoekjes
Gemaakt van amandelmeel vullen deze pannenkoekjes enorm en zijn prima als lunch, omdat ze je de energie geven om de rest van de middag toe te kunnen.
Tortilla
16 stuks
500 gram volkoren meel naar keuze (ik gebruik volkoren speltmeel)
60 ml olijfolie of vloeibare kokosolie
250 ml warm water
1 tl zeezout
- Kneed alle ingrediënten goed door elkaar.
- Bestuif je werkoppervlak met wat meel en kneed het nog even goed door.
- Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en maak er balletjes van.
- Rol elk balletje uit tot een platte, ronde vorm met een deegroller.
- Gebruik iets meer meel om plakken te voorkomen.
- Verwarm in de tussen tijd een koekenpan (twee gaat sneller) op een laag vuur.
- Gebruik geen olie of vet.
- Als de koekenpan heet is, leg je een tortilla in de pan en bak je hem tot hij droog is. Ongeveer 2 minuten per kant.
- Bewaar de tortilla’s op een bord en gebruik direct of vries in voor later gebruik.
- Verwarm eventueel voor gebruik weer even in een droge koekenpan.
Als jullie zelf ook leuke lunchtrommel suggesties hebben, hoor ik die graag!
Wil jij ook zo’n mooie RVS lunchtrommel? Kijk eens bij Puur Mieke voor meer inspiratie!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Marieke zegt
Ik vind het allemaal super ideeën en mijn zoontje zou het ook heel graag mee naar school nemen, maar het mag allemaal niet op school. Alleen brood, want anders is het niet eerlijk tegenover de andere kinderen… Tja, wat moet je dan zeggen. Vandaag heeft hij 2 volkorenboterhammen mee met kaas en rauwe ham. En een ei, die hij hopelijk op mag eten (komt regelmatig mee terug). Worteltjes of komkommer of zo mag dan weer wel, maar een opgerolde omelet o.i.d. niet. Bakjes yoghurt hoef ik denk ik al helemaal niet mee aan te komen… hoe graag ik het ook zou willen. De druifspies ga ik morgen eens proberen! Heb net 2 bakken druiven gekocht.
Heleen Quantrill zegt
He bah, wat vervelend! Dus ongeacht of het nou gezond is of niet, een alternatief voor het bammetje is ongewenst? Gelukkig kun je in ieder geval met wat groente en fruit nog wat doen!
karins knutsels zegt
Ik denk als je roggeckrackers belegt, ze tegen lunchtijd niet meer te eten zijn, want slap. 😉
Voor mijn hubbie doe ik er alleen hartig beleg op met een stukje bakpapier ertussen, zo blijven ze knapperig. Verder maak ik vaak rolletjes van rauwe ham of gerookte zalm met reepjes rauwkost en wat moncou erin opgerold. Naast tomaatjes, radijsjes, komkommer, stukjes gekruide gegrilde kipfilet en mini gehaktballetjes een welgevulde lunchtrommel.
Heleen Quantrill zegt
Die geef ik onbelegd mee. Mogen ze zelf er iets op doen of zo opeten. Die truc met bakpapier ga ik van je jatten 😉 dat is inderdaad een goed idee!
Polleke zegt
Wat ik wel grappig vond overigens: Ik maak ook met enige regelmaat wafeltjes of muffins oid om mee te nemen ipv brood. Alleemaal uiteraard met gezonde ingredienten. Nu liet het overblijf team weten dat dat toch niet de bedoeling was. Kinderen moesten iets gezonds eten, niet alleen maar lekkers. Ik ervaarde dat als een enorme pluim! Kennelijk ziet zijn lunch er overheerlijk uit!!
(met wat overleg is het ‘probleem’ overigens opgelost hoor)
Nogmaals een groet,
Pauline
Heleen Quantrill zegt
Ha! Ik heb precies hetzelfde meegemaakt! Mijn kinderen kregen twee dagen achtereen brownies mee naar school (waar overigens bietjes in verwerkt zaten) en de juf vroeg of dat wel een goed alternatief voor brood zou zijn. Ik had/ heb het geluk dat een van de juffen enthousiast Paleo aanhanger is, dus die wist het nog een keer haarfijn uit te leggen. Sindsdien nooit meer rare blikken of vragen. Vaak is enige uitleg het enige dat nodig is inderdaad. Plus onze kinderen krijgen dus ‘lekkers’ mee naar school! Dat is inderdaad een dikke pluim 😉
Groetjes!
Heleen
Polleke zegt
Mijn zoon is dol op sushi. Die maak ik dus van van bijna alles (meestal zonder rijst overigens)
Bijv. Een dunne omelet waar ik komkommer en paprika in rol, zalm (evt. met zachte geitenkaas) met kiemen en komkommer daarin gerold, maar ook norivellen die ik besmeer met zachte geitenkaas en wederom kiemen, komkommer, paprika (of wat voor handen is) dicht rol. Ik heb ook geprobeerd de nori vellen met humus te besmeren, maar dat werd te vochtig in de trommel. Verder geef ik ook wel eens gedroogd fruit mee. Of gewwon wat groente met een dipsausje (bijv. humus of een soort tapenade, zelfgemaakt uiteraard) in een apart bakje. Dit alles voor in tijdens de lunch (vervanging van brood) Hij is er erg blij mee.
Hartelijke groet,
Pauline
Heleen Quantrill zegt
Hummus is hier ook favoriet. Ik besmeer er de tortilla’s mee die ik dan maak. Het wordt inderdaad wat vochtig, maar aangezien zelfgemaakte baksels wel eens wat droog uit kunnen vallen, is dat in dit geval geen probleem. Ik doe een soort salade met kleine garnaaltjes in norivellen, dipsaus ernaast. Dat werkt wel erg goed. Dipsausjes in het algemeen werken inderdaad erg goed. Onze kinderen wilden een tijd geen notenpasta (wel pindakaas, maar dat wil ik niet), dus had ik soldaatjes gemaakt van amandelmeelbrood, brood in reepjes dus, en daar de notenpasta en jam apart bij gegeven. Om te dippen. Resultaat? Alles op.
😉
Maiko en Debby Rummens zegt
Sinds een paar weken heb ik ook suprise lunches voor mijn dochters. De fruitspies, worst/kaas spies, of tomaat/druif spies doen het erg goed. Vaak een fruitje erbij , wat nootjes en hun buikjes zijn gevuld. Stukjes paprika of wortel doen het ook prima. Ik probeer zoveel mogelijk al voor te snijden en in bakjes in de koelkast te bewaren, dat scheelt ’s ochtends weer werk. De enige keren dat ze brood eten is als ze thuis zijn. Die yoghurtbakjes is een goed idee, die ga ik opzoeken. Dat zullen ze ook lekker vinden.
Heleen Quantrill zegt
Al het eten is lekker als het op een spiesje komt, lijkt het wel. Onze dochter heeft heel lang geen vork gebruikt om te eten, maar gebruikte wel een sateprikker. Tsja….
Kim zegt
Goede ideeën! Hier heb ik idd wat aan 😉 Die tortilla’s zou ik zelf mee naar het werk willen nemen, lekker!