11 Klusjes die je met een Deegschraper kunt doen

Heb jij toevallig een deegschraper in huis? (Klik hier om te zien wat ik bedoel) Zo ja, dan durf ik te wedden dat je hem niet heel vaak ter hand neemt. De naam beperkt een deegschraper misschien meer dan nodig is, want hij is echt ontzettend handig om voor veel verschillende keukenklusjes te gebruiken dan alleen het schrapen van deeg. Sowieso die naam… Die van mij lag in ieder geval erg lang in de keuken totdat hij met onze verhuizing weer boven kwam drijven. Iemand vroeg me wat het was en dat prompte mij om hem eens wat vaker ter hand te nemen.

Hoewel een deegschraper er niet heel indrukwekkend uit ziet (vaak een plat en rechthoekig stuk plastic of RVS), is het echt ont-zet-tend handig om te gebruiken. Sterker, sinds ik hem wat vaker ben gaan gebruiken, pak ik mijn deegschraper bijna steeds er bij als een soort verlengstuk van mijn handen. Daarom vandaag mijn 11 top tips voor het gebruik van een deegschraper!

Deegschraper Tips

  1. Knoflook kapotdrukken – Gebruik de platte kant van een schraper om een teentje knoflook (Tip: meerdere teentjes knoflook!) plat te drukken om zo het velletje makkelijk te verwijderen.
  2. Groenten Schuiven – Gebruik de deegschraper om gesneden groenten van je snijplank in de pan te navigeren. Handiger dan het mes omdat er geen scherpe rand aan zit.
  3. Deeg portioneren – Glutenvrij of regulier deeg, dat maakt niet uit. Om een homp deeg in gelijke delen te krijgen, is een deegschraper erg handig. Wederom handiger dan een mes omdat het niet scherp is. Tip: dit kan je kind ook doen!
  4. Brownies Snijden – Doordat je met een deegschraper van bovenaf insnijdt, kun je op een bakplaat met bijvoorbeeld brownies gemakkelijk in gelijke stukken snijden.
  5. Maatbeker Afstrijken – Of een eetlepel, dat kan ook. Wanneer je geen ‘kop’ op je meel wilt hebben, kun je je deegschraper gebruiken om het overtollige deel af te schrapen.
  6. Crackers Voorsnijden – Lijnzaadcrackers snijd je vooraf in zodat ze na het bakken makkelijker zijn om door te snijden. Handig met een… precies 🙂
  7. Zachte of halfzachte kaas Snijden – Een plastic variant is hier handig voor.
  8. Aanrecht Schoon Schrapen – Steeds als er wat rommel op mijn aanrecht ligt, gebruik ik een deegschraper in plaats van mijn handen om het in het groene bakje te deponeren.
  9. Bakplaat Schoonschrapen – Met een RVS deegschraper kun je je bakplaat schoon schrapen als bijvoorbeeld de ovenschotel over loopt en er saus op de bakplaat of binnenkant van de oven terecht komt.
  10. Spuitzak Vullen – Alles wat je in een spuitzak wilt doen, aardappelpuree, saus of wat dan ook, kun je met een deegschraper er in doen en goed toe drukken.
  11. Boter in stukjes snijden – Wanneer je boter of kokosolie in meel of bloem moet ‘snijden’ kun je daar ook zo’n schraper voor gebruiken. Veiliger dan met een mes en wederom: ook een leuk klusje voor je bak-grage kind!

Conclusie

Je ziet het! Een deegschraper, hoe nederig ook, is onmisbaar in de keuken! Klik hier voor verschillende soorten en mijn favoriete RVS met handvat.

Welke tip zou jij hier aan toe voegen?

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »