Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat iemand mij vroeg: Wat eten jouw kinderen nu je geen brood meer eet, dan zou ik nu miljonair zijn! 😉 En hoewel ik wel zo vaak mogelijk probeer uit te leggen wat we ongeveer eten gedurende de dag, is er eigenlijk een heel kort antwoord mogelijk: Mijn kinderen eten wat ik maak. Ik heb geen brood in huis, dus kunnen ze er ook niet om zeuren. Net als koek, chips en snoepjes. Wie mijn kastdeuren opentrekt zal zien dat er een scala aan noten, gedroogd fruit, gedroogde worst en verse producten ligt.
Wat ik hiermee bedoel is dat je het jezelf een stuk makkelijker maakt als het gaat om het te eten geven van je kinderen als je dingen in huis hebt waar ze onbezorgd van kunnen eten en die ze voeden in plaats van vullen.
En wat ik dan zo jammer vind, zijn de aanbevelingen die je in tijdschriften ziet als het gaat om ‘gezonde snacks voor kinderen’. Negen van de tien keer bevelen ze groenten aan of een koek waar ‘weinig suikers inzitten’ (is het jullie ook opgevallen hoe ze tegenwoordig refereren aan suikerS ipv suiker?). Deze opties zijn vetarm en saai. Je kinderen zullen deze niet met veel plezier opeten. Behalve de Liga of Kapitein Koek dan, want die smaken lekker zoet. Resultaat: Hongerige kinderen en gefrustreerde moeders.
Een recente studie toonde aan dat nutriënten van een salade (rauwkost) beter opgenomen worden in het lichaam als ze samen met een volvette dressing gegeten worden. En wat is er nou lekkerder dan groenten dippen in mayonaise of een heerlijke dressing van eidooiers, mosterd en olijfolie?
Mijn punt? Geef je kinderen vet! Het smaakt niet alleen lekkerder, ze hebben het nog nodig ook. En dan niet het soort vet dat blootgesteld is aan licht of kunstmatig gefabriceerd, maar natuurlijke gezonde vetten als boter, kokosolie en biologische eidooiers. Goed voor de hersenfunctie en goed voor volle maagjes!
Dus, wat geef je je kinderen (en wat geef ik mijn kinderen) ’s ochtends en mee naar school dat zowel voedend als vullend is?
1. Amandelmeelbrood
Ik weet het, dit is een beetje mijn stokpaardje, maar gemaakt van zeer gezonde amandelen, kokosolie en biologische eieren, is elk plakje van dit broodje niet alleen erg voedzaam, het vult ook nog eens ontzettend. De neutrale versie is erg lekker met kaas, vlees, groenten en notenpasta. Maar ook fruit en honing zijn hier erg lekker op. Of maak je eigen Nutella! Bak een broodje in het weekend, vries de plakjes in en geef ze mee in de trommeltjes.
2. Amandelmeelpannenkoekjes
Eigenlijk een variant op nummer 1, maar erg leuk voor de variatie. Neem twee pannenkoekjes en beleg ze met kaas, vlees, notenpasta en wat niet al, snij doormidden en je hebt een heerlijke sandwich!
3. Gekookte eieren
Een ei is een maaltijd op zichzelf. Vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten, alles wat een kinderlichaam nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Als je kind gek is op eieren, geef je ze mee naar school! Wikkel ze in een blaadje sla om er een leuk hapje van te maken. En wees niet bang voor de zgn slechte cholesterol die eieren zouden bevatten. Biologische eieren bevatten juist het soort cholesterol dat goed is voor het lichaam. Onderzoeken die het tegendeel beweren zouden er goed aan doen om duidelijk te maken WAT voor soort eieren ze gebruiken (kooikip eieren zijn erg ongezond!).
4. Fruit en Room
Een echte traktatie in ons huis is vers fruit met slagroom of kokosroom. Het vult goed en het vet zorgt voor een goede opname van de vitaminen in het fruit.
5. Smoothies
Neem de combi van punt vier, voeg een lepel proteinepoeder toe, even blenderen en klaar. Heerlijke smoothies als ontbijt of om mee te geven in een flesje naar school.
6. Noten en Gedroogd fruit
Iets waar ik in dit huis niet buiten kan, naast gekookte eieren, zijn noten en gedroogd fruit. De kinderen zijn gek op rozijnen en noten en ik maak onze eigen ’trail-mix’, een combinatie van die twee plus extra’s om een heerlijke snack te maken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde kokos, pure chocola, alle soorten noten (pinda’s zijn geen noten!) en gedroogd fruit als het maar ongezoet is. Ook zaden zijn een leuke aanvulling, hoewel wij hier daar niet bijzonder warm voor lopen, maar wellicht bij jullie juist wel!
Tip: Maak notenrotsjes door pure chocolade te smelten en noten en/ of gedroogd fruit erdoor te roeren. Verdeel in hoopjes op een velletje bakpapier en laat afkoelen in de koelkast.
7. Al het andere
Wat je maar over hebt! De avond ervoor een heerlijke kippensoep gemaakt genoeg voor een weeshuis? Warm het even op en eet dat als ontbijt. Een ovenschotel of hamburgers gemaakt? Met een beetje kaas er over of wat rauwkost, kan het zo weer gegeten worden. Hoewel wij wel min of meer vaste momenten hebben waarop we eten, is de invulling daarvan helemaal vrij. Er zijn bij ons geen specifieke ontbijtmaaltijden of snacks of lunchgerechten. Als het in de koelkast ligt, kan het gegeten worden.
Dus mijn grootste tip is: Zorg dat je kasten gevuld zijn! En denk vers, onbewerkt en veel. Laat al die bewerkte ontbijtgranen en crackers en melk en fruit dranken voor wat ze zijn: belastend en vol suiker. Door dat soort producten niet meer in huis te halen, maar wel te zorgen voor dingen die gezond, lekker en goed vullend zijn, grijp je zelf niet mis en kunnen je kinderen pakken wat ze willen zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken.
En mijn aanvulling daarop is: Denk vetten en proteïne eerst, in plaats van koolhydraten uit granen. De eerste twee zijn ESSENTIEEL voor de ontwikkeling van je kinderen, ongeacht hun leeftijd, en de laatste vult niet goed en plaveit de weg voor een leven lang worstelen met gewicht, bloedsuikerschommelingen, darmklachten en vermoeidheid.
Dus voor jullie met kinderen: Je kan het! Ga er niet over zitten stressen, maar wees sterk en besef dat al het eten dat het huis inkomt, daar gekomen is vanwege jouw beslissing. Ik plak ook geen etiket op mijn kinderen als ze naar een feestje gaan dat ze geen graan en suiker eten (lactose-intolerant doe ik wel, heb geen zin aan dunne poep episodes!), omdat ik weet dat ze 90% van de tijd gezond en voedzaam eten! En dat is te zien aan ze…
… want welk kind van vier leest nou over epigenetica? 😉
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.