Voor veel mensen zijn eierschalen afval. Iets dat direct in de groene bak wordt gegooid (of op de composthoop, hoewel dat geen verkeerd iets is). Maar wist je dat er legio andere mogelijkheden voor eierschalen zijn? Een aantal ben ik nu aan het toepassen in mijn eigen huis en tuin en een aantal wil ik graag gaan gebruiken en in ieder geval delen met jullie. Uiteraard hoor ik graag wat jullie met overgebleven eierschalen doen!
1. Anti-Slak
Wij hebben elk jaar wel sla en hostas in de tuin en die worden ook eigenlijk elk jaar belaagd door slakken. Nu ben ik geen fan van chemische bestrijding. Deels vanwege de honden en kinderen die actief in de tuin rondlopen en deels vanwege de gevaren voor bijen hiermee. Klik hier voor een mooi artikel van Jelle van de Makkelijke Moestuin over dit onderwerp. Ik moest dus op zoek naar een alternatief! Nu blijkt dus dat fijngemalen eierschalen in een kringetje rondom je belaagde plant strooien, heel effectief is tegen rupsen en slakken. Hun weke lijfjes vinden de scherpe eierschalen erg onaangenaam en kiezen het hazenpad!
2. Extraatje voor potplanten
Vermaal weer wat eierschalen en doe deze in de bodem van planten in potten. De eierschalen geven langzaam hun calcium af en zorgen zo voor extra voeding voor de planten. Dit werkt kennelijk voor zowel huisplanten als planten in pot buiten. Ook helpt het tomatenplanten gezond te houden. Ik heb wat toegevoegd aan wortels en de pompoen die bij mij in potten staan. Ik ben benieuwd!
3. Extraatje voor je hond
Als je een hond hebt, kun je die wat extra calcium geven door gemalen eierschalen aan het voer toe te voegen. Kennelijk helpt het ook diarree bij honden voorkomen. Voeg een theelepel of twee (afhankelijk van de grootte van de hond denk ik) toe aan het voer en dit zou de diarree op natuurlijke wijze stoppen.
4. Gebruik als zaailing potje
Een halve eierschaal vul je met wat aarde en een zaadje en deze zet je weer in een papieren eierdoos. Verzorg totdat het tijd is om het plantje over te zetten. Doe dit dan met ‘verpakking’ en al. Dus ook de eierdoos zelf. Dat van de eierdoos deed ik al. Het papier vergaat in de aarde en geeft zo ruimte aan de wortels om verder te groeien. Ook geeft het papier nog een beetje bescherming aan het plantje als het net buiten wordt gezet. Bonen, maïs, sla, bietjes en koolrabi kun je deze maand nog zaaien, dus probeer het uit!
5. Milde koffiesmaak
Het schijnt dat het toevoegen van gemalen eierschalen aan koffie in de koffiefilter er voor zorgt dat de koffie minder bitter smaakt. Ik vond dit zo’n apart idee, dat ik het gisteren uitgeprobeerd heb. Ik heb niets tegen mijn echtgenoot gezegd, want dan hoeft hij z’n koffie niet meer 😉 Ik gebruikte Douwe Egberts rood merk en die vind ik altijd een beetje aan de bittere kant. Ik heb 1 eetlepel eierschaal poeder aan de koffiefilter met koffie toegevoegd en daar koffie van gemaakt.
Resultaat: De koffie was inderdaad milder van smaak. Minder bitter, zonder minder naar koffie te smaken. Ik proefde geen eierschaal in ieder geval! En mijn lief had niks door 😉 Leuk experiment dus!
6. Kippenvoer
Dit is een bekende, maar ik wil hem toch noemen. Maal eierschalen fijn en voer ze aan de kippen. Zorg wel dat de eierschalen inderdaad fijngemalen zijn, want als de kip het nog als ei herkent, eten ze het kennelijk niet op.
Op diezelfde manier kun je het ook aan andere vogels geven. Gewoon op de voederplank strooien en ze pikken het op als voer.
7. Calcium soep
Kook een aantal eierschalen mee met soep of bouillon die je aan het maken bent. De extra calcium in de eierschalen komt zo in de soep, zodat jij er extra voordeel van hebt!
Gebruik
Ik koop altijd biologische eieren met het oog op voedingswaarde en gezonde eieren. Want, gezonde kippen leggen gezonde eieren. Ik was de eierschalen altijd met heet water en laat ze dan langdurig aan de lucht drogen.
Voor diegenen die zich zorgen maken over salmonella, verwijs ik graag naar dit onderzoek. Salmonella komt bij biologische eieren namelijk veel minder voor als bij eieren van bio-industrie. Doe uiteraard waar je je zelf het prettigst bij voelt, maar voor mij is dit genoeg reden om me geen zorgen te maken over het gebruik van rauwe eieren of de eierschalen.
Wat doe jij met eierschalen? Ik ben heel benieuwd naar jullie tips, want ik heb nog altijd een flinke hoeveelheid die ik wil gaan gebruiken!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Rob zegt
Anonymous,
Tot poeder in een blender.
Werkt perfect. Tot op heden doe ik het door t voer van de kippen.
Ook genoeg alternatieve gevonden hier.
Andrea zegt
Hoi! Wat een leuk artikel, ik ga zeker de eierschalen gebruiken voor mijn potplanten! Op m’n balkon niet zo’n last van slakken En een tip van mijn moeder: als he yoghurt of melk in een drinkbeker hebt gedaan (zoals ik die meeneem naar m’n werk, of voor ouders met kinderen): om het schoon te krijgen stukjes eierschaal in de Beker, deksel erop en schudden maar! Werkt heel goed!
Heleen Quantrill zegt
Hey Andrea,
Dankjewel voor je tips! Erg leuk om te lezen en praktisch 🙂
heidi zegt
ik gebruik het voor extra calcium voor me hond met botkanker (rottweiler) hij mag anderhalve ei met schil per dag door ze eten wat ik ook doe
heidi zegt
botkanker op ze voorpoot rechts onder bij ze pols
jolanda zegt
ik was eerst de eierschalen en dan kook ik ze voor 15 minuten in ruim heet water, dan spoel ik ze af en peuter de vlies uit de schaal die net lijkt op plastic. Dan droog ik de schalen in mijn droogmachine en dan maal ik ze fijn, en stop de poeder in een potje. Ik gebruik het in gerechten en mijn lieve labrador krijgt het s’morgens door zijn vers vlees ontbijt heen en hij smult er nog meer van sindsdien. Zal het ook eens voor de koffie gaan gebruiken bedankt voor de tip
Martine zegt
Spaarmoeder!,
Ja klopt, de reden van het fijnmalen voor kippen is dat ze het niet herkennen. Zodra ze door hebben dat een ei eetbaar is krijg je het ze moeilijk afgeleerd.
Isabelle zegt
Samonella zit in de ontlasting van kippen. Je kunt het dus alleen binnen krijgen als het nog aan de eierschaal zit. Eerst de eieren wassen dus! Maar doe dit niet te vroeg, maar vlak voor gebruik. Want aan de buitenkant van het ei zitten ook beschermende stoffen die zorgen dat het ei houdbaar blijft. Daarom hoef je eieren ook niet in de koelkast te bewaren. Dat hebben ze immers in de winkel ook niet.
H& HteVv zegt
Beste mensen.
Malen doe je in een koffie ( fijnmaler ) molen.,
zò lang , dat het goed verpulvert is.
Iedere morgen een theelepeltje met veel water innemen en je houd sterke botten.
Gelezen in blad van de Moerman stichting (alternative kankerbestrijding )
Pure gezondheid. Veel succes !
Eefje zegt
Dit doe ik ook al een paar jaar elke dag een theelepel gemalen eierschalen
Isabel zegt
Wat je ook kan doen is je lege eierschalen bijhouden zodat ze drogen en als je er wat hebt die goed droog zijn, ze blenden. Hierdoor heb je een soort poeder dat je kan uitstrooien in je tuin om zo extra ‘kalk’ op het gras te gooien dat er veel beter van zou worden! Dat bespaart je ook nog het kopen van kalk 🙂
Anonymous zegt
Beste Heleen,
Ik kwam toevallig op je site en heb bovenstaand bericht geplaatst.Het typen gaat nogal lastig op mijn tablet met automatische taal aanvuling maar ik zal later je blog nog via de PC bezoeken.mvg.Rene Hammel
Jara zegt
De automatische taalaanvulling kun je afzetten bij instellingen , algemeen, toetsenbord en aotocorrectie, tenminste wel op iPad
Anonymous zegt
Voor de tuin,voor kippen,honden….Eierschalen bestaan bijna volledig uit calcium carbonaat ,dit is een van de beste vormen van calcium,ook voor de mens.Zoals Annie vermeld wassen maar daarna wel 5 minuten koken om (salmonella) bacteriën te doden en drogen in bv.magnetron en zoals al is gezegd malen in een koffiemolen.Iedere dag een halve theelepel is meer dan voldoende om de botten sterk te houden.De soms prijzige tabletten tegen maagzuur bestaan overigens ook voornamelijk uit calciumcarbonaat,eierschalen !
Anonymous zegt
waar heeft u de informatie gevonden, dat het je botten sterk houdt? Dan zou je het ook bij osteoporose kunnen gaan gebruiken. Is er literatuur over?
Henk en Henny zegt
Stel je in verbinding met de Moerman stichting en je kunt nog veel meer gewaar worden over
gezonde natuurlijke voeding en het belang van gezond eten en alles er omheen.
Veel succes .
Henk en Henny te Veelerveen.
annie laumen zegt
De ongekookte eierschalen schoonmaken met water
Laten drogen en met een koffiemolen malen
Anonymous zegt
Wat leuk om te lezen, ik ga ook dingen uitproberen, maar…hebben jullie ook tips over hoe je die eierschalen nu het beste kan verpulveren en tot poeder krijgen?
Anonymous zegt
Tip eierschalen verpulveren: lege eierschalen in een plastic zak doen (ik wacht altijd tot ik er een flink aantal heb), dan met een fles of deegroller over de zak de schalen klein maken. Kind kan de was doen!
Anonymous zegt
Onze slakken trekken zich er niet zoveel van aan als dat ik hoopte, maar bij poes werkt het wel. Na 1x dabben had ze door dat het toch niet zo fijn onder de pootjes voelde en was mijn zaaigoed gespaard gebleven 🙂
Tolunay D zegt
Wat als je budget het niet toelaat? zijn vrije uitloop eieren ook goed?
Iris zegt
De meeste toepassingen die je hier noemt paste ik al toe, alleen heb ik geen hond en ook nog geen kippen, maar dat laatste lijkt er aan te komen:-) Die voor in de koffie kende ik nog niet, maar ik drink momenteel geen koffie en als ik het wel drink, vind ik bitter niet erg. Wel leuk om eens uit te proberen inderdaad! Tegen slakken helpt het echter geen zier helaas. Daar lijkt werkelijk helemaal niets tegen te helpen, eenden misschien, maar die mogen we op de volkstuinen niet houden…
Ria zegt
Vroeger had ik last van steenpuisten , m,n moeder gaf me fijngemaakte eierschalen ( wel even het velletje eruit halen )met een klein beetje suiker erdoor .
Dit moest ik opeten , de steenpuisten verdwenen als sneeuw voor de zon en bleven weg .
Monique zegt
Goh ik lees uw reactie en ik heb ook veel last van steenpuisten waar ik niet van afkom (chronisch) Hoeveel gepulverde eierschalen neem je dan per dag, ben zeer benieuwd???
Groeten Monique
Spaarmoeder! zegt
Kippen eten wel de eierschalen op als ze het door hun voer vinden en het herkennen. De reden dat je de schalen heel fijn moet malen is dat ze anders aan de eitjes beginnen die ze net gelegd hebben en dat wil je natuurlijk niet.
Anonymous zegt
Klopt, zeker te weten! 🙂
Corina zegt
Ik stooi mijn eierschalen inderdaad fijngemaakt in de tuin, omdat het goed heet te zijn voor de grond.
De Gulle Aarde zegt
Helaas trekken “onze” slakken zich niets aan van eierschalen op hun pad. ’t Zou een ideale oplossing zijn. Een enkele keer gebruik ik een eierdopje als trechtertje, het binneste witte velletje is een eerste hulp pleister (anti-bacterieel) en je kunt met gebroken schalen ook leuk knutselen.
Als je het leuk vindt kun je mijn blogpost lezen over hergebruik van de eierschaal.
http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2012/03/hergebruik-van-de-eierschaal.html