Gastblog – De meest onderschatte succesfactor bij het volhouden van een gezond eetpatroon

Dit is een gastartikel van voedingspsycholoog Anouk Möller van Vitamin Me. Vorige maand schreef zij een artikel over emotie-eten. Deze keer is het onderwerp hoe je een gezond eetpatroon het beste vol kunt houden. Veel leesplezier!

Vandaag weer een lesje van de voedingspsycholoog. Wisten jullie namelijk dat een van de grootste succesfactoren voor een gezond eetpatroon een goede voorbereiding is? Ja ja, zo simpel ligt het, maar is dat zo simpel?

Als je supergemotiveerd begint met je nieuwe voornemens gaat een dieet je makkelijk af. Echter is er niks zo veranderlijk als de mens. Daarom is het slim om je voor te bereiden op de momenten dat je minder gemotiveerd bent.

Wat gebeurt er als je niet zo gemotiveerd bent?

Motivatie die afneemt heeft vaak te maken met vermoeidheid (mentaal of fysiek), waardoor je makkelijker terugvalt in oude gewoontes. Je hoofd begint allemaal excuusen te bedenken waarom het oké is om af te wijken van je gezonde voornemens. Bijvoorbeeld, ‘Je hebt nu al een week gezond gegeten dus je mag wel een keer iets lekkers’, of ‘je bent nu zo moe dus een pizza in de oven kan wel voor een keertje’. (Prima als je hier echt achter staat natuurlijk hè) Ik zie in mijn werk als voedingspsycholoog echter vaak dat klanten zich hierover rot voelen achteraf. Vaak gebeurt het snoepen in een impuls, maar ben jij, met je rationele brein het hier niet mee eens.

Juist voor deze momenten van zwakte gaat een goede voorbereiding jou redden!

Door op momenten dat je je goed voelt de voorbereidingen te treffen voor je gezonde eetpatroon, kan je hier op terugvallen als je een zwak moment hebt.

Daarnaast zet je bewust een intentie neer over de gezonde jij wanneer je bezig bent met de voorbereiding. Onbewust doet dit ook iets met je hersenen, waardoor je hier minder snel van afwijkt.

Een aantal voorbereiding tips: (en misschien is het leuk om jullie tips ook hieronder te delen!)

  • Haal de boodschappen van te voren in huis. Nu weet ik niet hoe jullie dit doen maar ik haalde vroeger altijd gewoon op de dag zelf de boodschappen waar ik die dag zin in heb. Hierdoor heb je echter 7 keer keuzemomenten over je eetpatroon en dus ook 7 keer de kans om af te wijken van je gezonde eetpatroon. Als je vooruit plant wat je de komende week gaat eten en meteen de boodschappen hiervoor in huis haalt is de drempel alweer een stuk hoger en geniet je de hele week van het verstandige besluit die je genomen hebt.
  • Maak de avond van te voren al jouw eten klaar. Alles? Ja, alles! Ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten alleen als je daar de volgende dag weinig tijd voor hebt. Ook als ik de hele dag thuis ben? Ja, juist dan is het makkelijk om af te wijken van je voornemens dus kan het klaarzetten jou redden! Als het eenmaal een gewoonte is geworden om een gezond eetpatroon te hebben kun je dit weer wat meer loslaten.
  • Bak of kook op je vrije dag een gezonde snack voor de hele week. Jezelf verwennen kan ook gewoon gezond. Er zijn genoeg lekkere zoete of hartige tussendoortjes te maken die toch gezond zijn! Dan heb je al iets klaar leggen voor wanneer je een craving hebt. Je vindt ze op deze website onder andere hier en hier  gezonde snacks.

Is dit alles wat er nodig is om gezond te eten? Nee, zo zwart wit is het niet maar het vergroot je kans op succes wel enorm! Er zijn nog meer factoren die je gaan helpen om een eetpatroon te blijven volgen waar jij achter staat. Lees hierover verder bij de voedingspsycholoog op www.vitaminme.nl.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »