Bespaar op je Boodschappen Dag #21: Gastblog Puur Eten en Zo

Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op je Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Yvon van Puur Eten en Zo.


Budget tips
Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat ik de opmerking krijg ‘ Ja maar biologisch eten is voor rijke mensen’. Alsof ik in de Quote 500 sta! Laat ik jullie uit de droom helpen bij lange na niet (maar dus wel als ik die euro zou krijgen ☺).

Is biologisch eten duurder?
Mijn ervaring is dat biologisch eten ook met een beperkt budget kan. Door slim boodschappen te doen en vleesgebruik te beperken hoef je echt niet veel duurder uit te zijn.
Het is logisch  dat biologisch vlees duurder is omdat het dier in kwestie een beter leven  en een intensievere verzorging heeft gehad. Een biologische kip heeft heerlijk kunnen rond scharrelen in de frisse lucht in tegenstelling tot de welbekende plofkippen. Hetzelfde geld voor bio- of bio-dynamische groenten en fruit. Er zit veel meer arbeid en tijd in de productie van biologische groenten en fruit dus zijn de kosten inderdaad hoger dan niet biologische groenten. Laat je niet verleiden door de zogenaamde goedkope kiloknallers want uiteindelijk betalen we daar allemaal de rekening voor. De vervuiling die deze manier van het produceren van voeding met zich meebrengt zorgt voor hoge kosten denk aan waterzuivering en kosten voor bescherming van het milieu.  Je kan de stelling dus ook heel mooi omdraaien niet de biologische producten zijn te duur maar de gangbare producten zijn te goedkoop!

Zelf eet ik nu al twee jaar zoveel mogelijk volgens de principes van natuurvoeding (vers,puur,eerlijk en biologisch) en ik kan nog steeds prima rondkomen. Ik wil mijn geheim over hoe ik de kosten beheersbaar hou graag met jullie delen want tenslotte gun ik iedereen de beste voeding die er is.

Tips
Eet met de seizoenen mee
Iedere donderdag mag ik een heerlijk vers groentepakket ophalen van een biologische boerderij bij mij in de buurt. Op deze manier eet ik met de seizoenen mee en dat is natuurlijk altijd goedkoper.
Op maandag krijg ik een e-mail wat ik die donderdag in het pakket kan verwachten op die manier kan ik rekening houden met de rest van mijn boodschappen.

Week menu
Op maandag krijg ik een email  met de inhoud van mijn groentepakket dan kan ik heel makkelijk een week menu maken. Dit is wel heel persoonlijk en het moet je echt wel aanspreken. Om de waarheid te spreken het week menu is een idee van mijn vriend hij is erg gestructureerd en ik de chaoot maar ook deze chaoot is erg te spreken over het week menu. Het scheelt mij een fiks aantal ritten naar de winkel en onnodige aankopen want ja ook in natuurvoedingswinkels ligt heerlijke chocolade).

Wees creatief! 
Hergebruik kliekjes! Je kunt eten van de vorige avond meenemen als lunch of groenten die je over houdt kun je verwerken in een ander gerecht.

Verbouw je eigen kruiden
En ja dit kan ook op een dakterras mijn basilicum plant is echt heel groot en vol met blaadjes.
Tegenwoordig heb je hele leuke zakken waar je kruiden in kan verbouwen die je aan de schutting kan hangen. Ik heb gekozen voor de kruiden die ik veel gebruik zoals basilicum, peterselie, tijm en bieslook.

Let op aanbiedingen
Ook natuurvoedingswinkels en Eko supermarkten werken met aanbiedingen en spaarkaarten en dergelijke. Klinkt heel ouderwets maar door zegeltjes te plakken heb ik al mooi gratis boodschappen bij elkaar gespaard.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben maar uiteindelijk weet iedereen zelf het beste hoe vol of leeg zijn portemonnee is. Iedereen moet zelf beslissen waar het geld naar toe gaat. Voor mij is goede voeding heel belangrijk en ik ben bereid om daar meer geld aan uit te geven en die leuke paar schoenen te laten staan.

Maar het belangrijkste is doe waar jij je goed bij voelt!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »