Gelatine vormt de basis van deze heerlijke chocoladepudding. Hij staat in een handomdraai in de koelkast, klaar om op te stijven. Ideaal als toetje voor een etentje of om mee te nemen naar een feestje. Alles wat je nodig hebt, is een mooie puddingvorm. Tip: sneup eens in de kringloopwinkel of vraag oma. Je vindt daar vaak de mooiste retrovormen.
Gelatine = gezond
Zoals je misschien nog weet, schreef ik al eerder over gelatine en de voordelen ervan. Gelatine zit boordevol aminozuren zoals glycine, lysine en proline. Deze stoffen ondersteunen onder andere je huid, gewrichten en darmen. Regelmatig iets met gelatine eten is dus helemaal geen gek idee.
Wist je dat 30 tot 40% van de eiwitten in je lichaam uit collageen bestaat? En dat de aanmaak daarvan na je 25e steeds trager gaat? Vroeger at men het hele dier: organen, pezen, botten, noem maar op. Precies de delen waar veel collageen in zit. Tegenwoordig kiezen we vooral spiervlees, waardoor we minder collageen binnenkrijgen. Het gevolg: een tekort aan deze belangrijke bouwstof.
Nu verwacht ik echt niet dat je ineens aan orgaanvlees of bottenbouillon gaat. Al zou dat best mogen, natuurlijk . Een makkelijkere manier is om gelatine toe te voegen aan je smoothie, koffie , thee of… deze pudding!
Gelatine kopen
Bij de supermarkt vind je gelatine, maar meestal is die gemaakt van varkensbotten. Niet echt smakelijk, vind ik persoonlijk. Zelf gebruik ik de gelatine van Ergomax: gemaakt van grasgevoerde Europese koeien, vrij van antibiotica, soja en hormonen.
Het poeder is geur- en smaakloos, en lost gemakkelijk op in warme vloeistof. Eerst even weken in koud water, daarna door je warme mengsel roeren. Echt, het is zo gepiept.
De pudding zelf
De basis voor deze chocolade gelatinepudding is simpel:
Gelatine
Kokosmelk
Pure chocolade
De kokosmelk geeft een zachte kokossmaak. Vind je dat niet zo lekker? Dan kun je het vervangen door een andere melksoort. Of ga voor de luxe versie: volle melk met een scheut room.
Top tip: Gebruik een staafmixer of blender nadat je het mengsel van het vuur hebt gehaald. Daardoor wordt de textuur luchtiger – bijna als mousse!

Chocolade Gelatine Pudding
Equipment
- 1 puddingvorm met 1 liter inhoud
Ingrediënten
- 2 el gelatinepoeder
- 25 gram suiker naar smaak en voorkeur
- 500 ml melk kokos, amandel, rijst of koe
- 100 gram pure chocolade
Instructies
- Doe de gelatinepoeder in een kommetje met wat water en laat even wellen.
- Smelt in een steelpan de chocolade met helft van de melk en het suiker.
- Roer de gelatine hier doorheen en schenk de rest van de melk er bij.
- Zet de staafmixer er in om het een mooi glad geheel te maken.
- Schenk het in de puddingvorm en zet in de koelkast. Laat minstens 4 uur opstijven.
- Lekker met geschaafde chocola, rood fruit of slagroom!