Begin je dag goed met een prebiotisch ontbijt op basis van glutenvrije muesli, kokos en yoghurt.
Je leest veel over probiotica en de gezondheidsvoordelen voor je darmen. Probiotica in bijvoorbeeld (zelfgemaakte) yoghurt, kombucha, kefir en andere probiotische voedingsmiddelen zorgen voor een gezonde darmflora wat weer goed is voor een algehele gezondheid.
Prebiotica & Probiotica
Maar om die probiotica goed ‘aan te laten slaan’ hebben ze een voedingsbodem nodig. En dat zijn PREbiotica. Ik heb hier al eerder over geschreven, dus ik zal er nu niet te diep op in gaan. Prebiotica vind je in bepaalde wateroplosbare vezels die je darmen niet verteren en zodoende dienen als voedingsbodem voor probiotica die je eet of als supplement neemt.
Een evenwichtige voeding bestaat dus ook uit het toevoegen van die voedingsmiddelen die als prebiotica dienen. Denk hierbij aan prei, knoflook en knolgewassen. Maar ook havermout en lijnzaad zijn prima bronnen van prebiotische vezels. Ik ben zelf erg gek op een zoet begin van de dag (natuurlijk zoet, welteverstaan) en nu dat het weer opwarmt, is een variant op de overnight oats weer terug van weggeweest.
Prebiotisch Ontbijt – De basis
Je kunt zelf eindeloos variëren met dit recept, afhankelijk van wat je in huis hebt. Maar om dit ontbijtje prebiotisch te maken, is het dus goed om te kiezen voor haver- of boekweitvlokken, een schepje lijnzaad en banaan. De kokos zorgt voor extra vezels in het algemeen en de yoghurt zorgt dat de muesli lekker zacht wordt en kan probiotisch zijn als je hem zelfgemaakt hebt.
Liever lactosevrij en tóch probiotische yoghurt? Maak hem zelf! Lees hier hoe je dat doet.
Lees hier hoe gezond frambozen nou eigenlijk zijn!
Prebiotische Muesli met Frambozen, Kokos en Yoghurt
Ingrediënten
- 30 gram havervlokken of boekweitvlokken
- 150 ml probiotische yoghurt
- 1 el lijnzaad
- ½ banaan
- 1 el kokosrasp
- handje frambozen
- honing optioneel
Instructies
- Prak de banaan en voeg de overige ingrediënten behalve de frambozen toe in een kom en roer goed door.
- Laat minstens een half uur staan om te weken. Dit hoeft niet per sé in de koelkast als je het daarna direct opeet. Zet het wel in de koelkast als je dit de avond ervoor klaarmaakt.
- Serveer met wat extra yoghurt (of kokosroom!) en verse frambozen voor die natuurlijk zoete smaak. Toch niet zoet genoeg? Een beetje honing maakt het dan af.
Eén reactie
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.