Aardbeienjam zonder suiker is helemaal niet moeilijk om te maken en kun je zelfs in de vriezer bewaren voor later!
Het seizoen van overdaad komt er weer aan! Nog even en je komt om in de aardbeien, kersen en ander mooi rood fruit. Vaak heb je ook een overvloed aan druiven, mocht je zo een mooie struik hebben staan. Hier kun je een heerlijke zelfgemaakte druivenjam van maken! Het meeste verdwijnt hier direct in diverse (kinder-) monden, maar af en toe is het lekker om er iets anders mee te doen. Deze aardbeienjam bevat geen suiker en geen gelatine, maar is toch heerlijk zoet en stevig zoals je dat van jam gewend bent.
De truc met deze aardbeienjam zonder suiker is om fruit uit te kiezen dat van nature al lekker zoet is. Zure kas-aardbeien zullen dus geen succes opleveren. Wat ook goed werkt, is bevroren rood fruit. Dus als je vorig jaar helemaal los bent gegaan tijdens het bramenplukken en een deel hebt ingevroren, kun je daar nu ook mooie jam van maken.
Bekijk hier of aardbeien wel gezond voor je zijn!
Aardbeienjam zonder suiker
400 ml
2 doosjes aardbeien
2 el chiazaadjes
1 el vanille extract
Snufje zout
Optioneel: rasp van 1/2 biologische citroen
- Doe de aardbeien in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en roer voorzichtig door.
- Zodra er wat sap vrij komt, voeg je de chiazaadjes toe.
- Laat nog 15 minuten pruttelen en voeg dan de vanille, het zout en eventueel de rasp toe.
- Druk met een vork wat fijn, of gebruik een staafmixer voor een nog fijnere structuur.
- Doe in een pot, draai de deksel stevig dicht en zet op de kop om af te koelen.
- Als het eenmaal afgekoeld is, hebben de chiazaadjes ervoor gezorgd dat de jam mooi stevig is.
- Bewaar ongeveer 1 week in de koelkast.
Tip: Vries in!
Tip 2: Erg lekker over ijs 😉