17 Dingen die je kan invriezen om geld en tijd te besparen

Dingen die je kan invriezen om geld en tijd te besparen

Wist je dat je veel meer kan invriezen dan dat je (hoogstwaarschijnlijk) dacht? Door dingen in te vriezen heb je er niet alleen langer plezier van, want wat denk je van aardbeien in de winter, maar bespaar je je ook geld door in seizoen en in de aanbieding te kopen en het vervolgens te kunnen opslaan voor later gebruik. Die vriezer is echt een uitkomst! Als je nog niet eentje van een redelijk formaat hebt, stel ik voor dat je dat zo snel mogelijk oplost!

1. Kaas
Kaas kun je heel goed invriezen. Voordat je het gebruikt, moet je zorgen dat het goed ontdooid is op je keukenblad. Als je kaas wilt raspen om in te vriezen, voeg je een lepel maiszetmeel of gewone meel toe. Dit voorkomt dat de kaas gaat klonteren wanneer het ontdooit.

Tip: Als je ergens de echte Parmezaanse kaas op de kop kan tikken, rasp je het thuis heel fijn en vries het vervolgens in. Deze kaas kun je dan zo uit de vriezer doseren. Ideaal omdat je van Parmezaanse kaas vaak niet heel veel nodig hebt.

Tip 2: Roomkaas kun je ook invriezen!

2. Boter
Ook boter kun je heel goed invriezen. Dus de volgende keer dat een duur merk flink in de aanbieding is, of bijna over de datum is (wat heel relatief is, maar het wel een stuk goedkoper maakt), sla je flink in en druk je ze direct in de vriezer. Laat wel ontdooien voor gebruik, of gebruik een kaasschaaf!

3. Melk
We blijven nog even in de lactose-hoek. Maar melk kun je ook invriezen als je maar genoeg ruimte in de fles laat om het uit te laten zetten.

4. Sap
Hetzelfde geldt voor sap. Vriest makkelijk in, als je maar ruimte laat voor het uitzetten. Eigenlijk maak je zo lekkere ijsjes natuurlijk. Gewoon een pak goeie sap verdelen over vormpjes, invriezen en klaar! Maar voor wie bijvoorbeeld sap overheeft van een feest en het zelf erg weinig drinkt, kan dit een oplossing zijn. Gewoon bewaren voor een volgende visite.

5. Soep, bouillon
Ik noem het geregeld op mijn blog, maar soep en (kippen-)bouillon laat zich ook heel mooi invriezen. Ontdooien doe ik in een pan op heel laag vuur. Gewoon het doosje even onder de hete kraan houden zodat de soep los komt van de zijkanten en in de pan doen. Af en toe even omroeren en het is klaar voor gebruik.

Tip: Als je veel soep of bouillon maakt, vries het dan in voor jou handige hoeveelheden in. Ik gebruik in bijna alle recepten 1 liter bouillon. Dus zorg ik dat ik een aantal plastic doosjes van 1 liter heb.

6. Groenten en fruit
Niet alle groente en fruit is geschikt. Bananen, rood fruit en druiven vriezen mooi in en ontdooien ook goed. Ik vries ook wel citroen- en limoenparten in, erg lekker in de zomer. Ik denk niet dat je appels en peren zo kan invriezen, dan zou je er eerst puree ofzo van moeten maken denk ik.

Groenten laten zich ook goed invriezen. Kijk maar naar het vriesvak in de supermarkt om je een idee te geven. Als je twijfels hebt bij de versheid van die producten of gewoon 100% zeker wil zijn van waar de groente vandaan komt, kun je ervoor kiezen je eigen groenten in te vriezen. Snijd de groente in stukken, blancheer ze kort in heet water, snel afkoelen onder een koude kraan, uit laten lekken en dan invriezen. Wederom in hoeveelheden die voor jou het handigst zijn.

7. Avocado
Soms komt er gewoon een ontzettend mooi aanbod voor avocado’s voorbij en dan MOET je inslaan. Maar ja, wat dan? Invriezen dus! Haal het vruchtvlees er uit, pureer het met wat citroensap en vries in zip-loc zakken in.

Tip: Als het nog half bevroren is, maak ‘geultjes’ in de zak met je hand of een liniaal om zo breekpunten te maken. Handig om te doseren.

Je schijnt avocado ook in parten te kunnen invriezen, maar avocado ontdooit niet mooi. Denk snot – sorry. Maar omdat ik avocado’s eigenlijk altijd ergens in verwerk en niet zo opeet, heb ik meer aan puree en dan maakt mij die snot niet uit. Ik ben moeder, ik kan wel wat hebben 😉

8. Pesto
Als straks weer overal basilicum, rucola en spinazie te krijgen is, is pesto maken een ontzettend handige en lekkere manier om in de winter toch nog verse en gezonde pesto in huis te hebben. Maak pesto volgens een favoriet recept en vries het in ijsblokvormpjes in. Zo heb je mooie porties.

Tip: Als je de pesto in de vormpjes verdeelt hebt, laat wat ruimte over en vul het aan met olijfolie. Dit voorkomt uitdrogen in de vriezer.

9. Kruiden
Niet alle kruiden zijn zo los in te vriezen. Ik heb menig verkruimeld bosje salie of peterselie op moeten ruimen. Beter is het om de kruiden eerst fijn te snijden en dan in een leeg supplementen potje of iets van dien aard te doen. Dit vries je in en na wat schudden kun je heel eenvoudig verse kruiden doseren.

Tip: Maak kruidenboter en vries dat in porties in!

10. Pannenkoekjes, wafels en brood
Ongeacht welk meel je gebruikt, invriezen gaat altijd goed. Snijd een brood eerst aan plakjes om niet een heel brood te hoeven ontdooien voordat je een boterham kan smeren. Pannenkoekjes en wafels vries ik per twee in. Let wel op: Ze kunnen in stukken breken als ze scheef neergelegd worden en klem komen te zitten in de vriezer. Zal aan de smaak niets afdoen, maar het ziet er dan niet meer zo mooi uit.

11. Gemarineerd vlees
Doe je vlees met de gewenste marinade in een zip-loc zak en doe in de vriezer. Wanneer je het uit de vriezer haalt om te laten ontdooien, marineert het vlees goed door zodat het perfect is tegen de tijd dat je toe bent aan bakken.

12. Tomatenpuree
Doe hetzelfde als met de pesto. Vries tomatenpuree in porties in zodat je precies datgene gebruikt wat je nodig hebt en niet een halfvol blikje weg hoeft te gooien.

13. Amandelmeel
Dat wist je niet hè? Amandelmeel kun je heel goed invriezen zodat je alleen datgene gebruikt dat je op dat moment nodig hebt. Plus het voorkomt mogelijk bederf door schimmel. Dus als je geen goeie plek hebt om amandelmeel (of elk ander notenmeel) te bewaren, overweeg dan eens de vriezer.

14. Smoothies
Eigenlijk heel logisch. Je hebt dan ook lekkere ijsjes, maar zo kun je ook meerdere smoothies maken om ’s ochtends mee naar werk te nemen en tijdens de ochtendkoffie op te drinken. Scheelt een hoop bederf.

15. Koffie
Gemalen koffie en koffiebonen kun je invriezen. Ik hoorde dit van mijn schoonmoeder die dat deed omdat koffie in Engeland erg duur was. Als je dan een pakje goeie kwaliteit koffie kreeg of kocht, vroor je het in om het langer te bewaren.

16. Fudge
Zelfgemaakte fudge van notenpasta, chocola en honing kun je heel goed invriezen. Eigenlijk vries ik al mijn zelfgemaakte snoepjes in om er langer van te kunnen genieten en omdat ze niet allemaal mooi vast van vorm blijven want ja, er zitten geen mooi-maak-toevoegingen in! 😉

17. Jouw tip
Er zullen vast nog veel meer voedingsmiddelen zijn waarvan je niet wist die je in kon vriezen. Deel ze hieronder! Als je er een leuk verhaal bij hebt, vertel het!

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

104 reacties

  1. Hoi mijn moeder deed zelfs gemberbolletjes op siroop in een ziplock zakje bij de (tamme) doornloze bramen en ook bij peren die ze gekookt had en gepureerd en dat ging de vriezer in.

    Ik doe nu vaak groenten blancheren en in de vriezer, maar lente ui / bosui doe ik wassen uitlekken en in een bakje de vriezer in.

    Ik heb van een bakker gehoord dat hun de slagroomtaarten in de vriezers doen

  2. Patricia schreef:

    Jeannet,

    Ik dacht dat producten met mayonaise niet ingevroren konden worden, maar dat kan dus wel? Zou dat met caesar dressing dan ook kunnen?

    Patricia

  3. Anneke schreef:

    Ik vries kokosmelk in en gebruik het een andere keer in soep of een curry .
    Plantaardige room is vaak ook teveel en de helft vries ik in en gebruik het in soep of een groentetaart.
    Een teveel aan ongeslagen slagroom doe ik in een zak voor ijsblokjes. Ook weer voor soep of saus.
    Ook blikjes met crossantdeeg kun je invriezen. In de koelkast ontdooien en gewoon gebruiken
    Gepureerde mango’s,kiwi,paprika gaat ook goed. Ik vries ook schoongemaakte knoflook {heel} en spaanse pepers [heel} in

  4. Marjan,

    Dat doe ik ook met bramen. Ooit had ik 5 kilo bramen van één struik. Na ontdooien niet meer om zo te eten, maar heerlijk in gebak of saus.

  5. Marjan schreef:

    karen,

    Tijdens het aardbeiseizoen, worden (bijna) alle aardbeien gewassen en van kroontje ontdaan. Dan per kilo in zakjes de diepvries in om later confituur van te maken. Heel handig! Bij het ontdooien: direct in de grote ketel zodat het sap niet verloren gaat! Dit jaar hebben we wel 15 kg aardbeien in de vriezer zitten, goed voor wel 60 bokaaltjes lekkere confituur! Je kan ze ook gebruiken voor aardbeisaus (op ijsje!)

  6. Claudia schreef:

    Maartje,

    Pizzadeeg maken wij altijd in grote hoeveelheden. Invriezen in porties en je hebt snel een lekkere verse en vaak gezondere pizza op tafel.

  7. Ja, ook hele citroenen en limoenen kun je goed invriezen. Niet om zo te eten, maar na ontdooien kun je er meer sap uit persen dan uit verse vruchten.

  8. Maartje schreef:

    LEUKE TIPS! Ik vries vaak tomatensap in in ijsklontvorm. Dat gebruik ik als basis voor jus om te binden. Of om mijn spaghettisaus op smaak te brengen.

    Je schijnt ook pizzadeeg te kunnen invriezen, voordat je het hebt laten rijzen. Dat heb ik nog nooit gedaan zelf. Maar ik vries wel de pizzasaus in. Dat blijft altijd over bij ons.
    Verder groot voorstander van kruiden inderdaad. En pesto. En jus. Leuke blog.
    Kijk ook eens op pinterest onder ‘meal prep freezer’.

  9. Welk zoet beleg kun je invriezen?? Wil de lunchpakketjes van de kinderen (4…) vooraf gaan maken om zo tijd te besparen in de ochtend.

    Pindakaas, hagelslag, appelstroop, schuddebuikjes

    Hoop op tips 🙂

    1. meeste beleg wat ik getest heb (zoet en hartig) ging wel prima. ik denk dat schuddenbuikjes misschien hun knapperigheid verliezen maar zou zeggen, probeer het met 1 boterham per belegsoort en kijk wat er wel en niet werkt.

  10. Kan je augurken eerst invriezen en later opleggen? Ik heb er niet genoeg om een portie op te leggen…

    1. Hmmm, dat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Mijn eerste reactie is: nee, vanwege het hoge watergehalte. Ik zou denken dat ze qua structuur na het ontdooien niet lekker meer zullen zijn. Komkommers en tomaten kun je om die reden ook niet rauw invriezen.

      Groetjes
      Heleen

      1. ikzelf vries wel (gesneden) tomaat in. Voor de soep. De smaak blijft wel goed.

  11. Bij punt 2 bovenaan deze pagina staat dat je boter kunt invriezen.

    Dit geldt ook voor kruidenboter!

    Die maak ik graag zelf, maar van een portie kruidenboter van één pakje houd je met 4 personen altijd over.
    Tegenwoordig maak ik in één keer 2 of 3 verschillende variaties en vries ze daarna in in kleinere porties van 100 à 150 gram.
    Ze blijven maandenlang goed en als ik ze uit de vriezer haal op het moment dat de barbecue aangestoken wordt, zijn ze ontdooid als het eerste vlees gaar is.

  12. Sterre schreef:

    Hoe lang kun je verschillende producten bewaren in de vriezer?

    Sterre

  13. Sterre schreef:

    Hoe lang kun je alles in de vriezer bewaren?

    Sterre

  14. -) Ik vries mijn restjes rijst telkens in. Zo kan ik eens wokken als ik genoeg restjes bijeen heb.
    -) Restjes brood gaan in de vriezer en spaar ik op om zo eens broodpudding te maken.
    -) allerhande verse kruiden en groenten
    -) als ik bijvoorbeeld lasagne maak maak in een extra schotel en deze wikkel ik (ongebakken!) dubbel in in plasticfolie en dan de vriezer in. Nadien rustig laten ontdooien en gewoon in de oven.
    -) verse lookboter
    -) pannekoeken
    -) wafels
    … eigenlijk bijna alles gaat in de vriezer bij mij.

    1. Versgemaakte lasagne doe ik met schaal en al de vriezer in. Ik bak hem eerst half af, omdat een vorige keer, als ik hem ‘rauw’ invroor, de deeg niet meer mooi/lekker was. Halfafgebakken wel en handig om klaar te maken. Bevroren de oven in en met de oven mee laten opwarmen.

  15. Naast allerlei andere zaken, zijn ook verse specerijen goed in te vriezen.
    Verse gember, laos, sereh (citroengras) en kurkuma koop je vaak in grotere hoeveelheden dan je per keer nodig hebt.
    Snijd ze in plakjes of stukjes, schil ze indien nodig en vries in in een ziplockzakje. Geraspt is ook mogelijk, maar dan moet je wel zorgen voor kleine porties (half gevulde ijsblokjes).
    En zoals al eerder vermeld; Spaanse pepers kun je in zijn geheel invriezen. Zelf doe ik dat met de pepers die vindt in nasi- en bamipakketten, zo kom je aan een ‘gratis’ voorraad.
    Als de specerijen lang in de vriezer zitten kunnen er ijskristallen ontstaan. NIET WEGGOOIEN! Hier zit ook heel veel smaak van het specerij in. Handig voor een klein accent in je maaltijd.

  16. Mathilde schreef:

    Kan je appelazijn invriezen? Want deze (biologische zonder sulfiet) is maar 5 dagen houdbaar.

    1. Ik heb het nooit geprobeerd, maar ik denk dat het moet kunnen. Je kunt het in ieder geval proberen. In ijsblokjes lijkt me de beste manier. Dan kun je gemakkelijk uitproberen of het over een langere tijd ook goed gaat. Laat even weten of het lekker blijft.

  17. Hallo allemaal,

    Heeft er iemand al eens zure eiersaus ingevroren?

    Alvast bedankt

  18. Voor alles dat vloeibaar/puree is en je in (porties) in moet vriezen is de vorm voor eisblokjes je beste vriend. Sausen, marinades, jus het werkt allemaal.

  19. Leen van Stijn schreef:

    Ik vries ook altijd alle soorten broodbeleg in.
    Gewoon in de verpakking in de vriezer stoppen en in de koelkast laten ontdooien.
    Het ontdooien kost minstens een halve dag, maar het resultaat is perfect.
    Geen smaakverschil tussen ver en ontdooid!

    1. Kan je in olijfolie gemarineerde en/of opgelegde inktvisjes en/of ansjovis invriezen?

      1. Ik denk dat dat heel snel ranzig word. Meestal geldt, hoe vetter het product, hoe korter het in de vriezer bewaard kan worden. Het inleggen onder (olijf-)olie is op zichzelf al een vorm van conserveren.

        1. Je kunt ansjovis met de olie in het blik prima invriezen. Ik wikkel er zelf ook wat huishoudfolie omheen. Denk wel aan de dosering. Wat je invriest moet je ook gebruiken, je kunt niet 1 visje uit het blijk halen.

  20. Valerie schreef:

    Spruitjes, broccoli, bloemkool, bonen.. Schoonmaken, 5 min koken. In vergiet of handdoek koel laten worden (niet waterig, voor vit.behoud doe ik ze ook altijd stomen). In ziplock of bakjes invriezen. Verdeel in porties wat je gebruikt.

    Maaltijden
    Heb je weinig tijd? Maak dan mealpreps. Je kan zoals meeste sporters doen: kip, rijst en broccoli. Waarvoor je de kip moet bakken tot hij gaar is, broccoli 5 a 10 minuutjes en rijst (naar de soort koken)

    Dit gaat ook voor spaghetti. Maar ik ben geen voorstander van ingevroren (gekookte rijst, pasta..) aardappelen kan gerust, maar doe ze dan apart!

    Deegwaren, brood tot pasta. Zelfgemaakte pasta kan je na bereiden in de vriezer doen (max 3 maanden) daarna wordt het minder lekker! Het kost je meestal maar 10 minuutjes om rijst of pasta te koken. Terwijl je de rest van je ingevroren voedsel opwarmd is het tegelijkertijd klaar.

    Last but not least
    Wecken.
    Als je je groenten/sauzen wekt denk dan aan: NOOIT vermicelli, rijst, andere ‘meel/deegmiddelen’ mee weckt in sauzen en soepen. Het kan wel.. maar na paar weken wordt het papperig en niet meer zo lekker. En zoals ik al zei, pasta etc in mum van tijdje klaar.

  21. Ingeborg schreef:

    Hier nog een paar tips:

    Als je vlees jus over hebt kan je die ook invriezen (ijsblokjes vorm) Heb je een keer geen jus bij je stamppot dan is die zo ontdooit. En lekker dan jus uit een pakje.

    Heb je nog rode wijn over? Vries die dan ook in in een ijsblokjes vorm. Altijd lekker om te gebruiken in sausen enzo.

    Zijn de citroenen een keer in de aanbieding? Pers het sap en doe deze ook weer in ijsblokjes vorm…..heerlijk in een glas water op een mooie zomerdag . En gezond! !!

    Succes allemaal!!!

    1. Ik heb zelf altijd enkele hele limoenen in de vriezer. Als ze ontdooid zijn komt er meer sap uit dan bij verse limoenen.
      Als je meer sap uit citrusvruchten wilt halen, is even in de magnetron ook een hulpmiddel. De velletjes om elke druppel sap barsten dan gedeeltelijk open, wat het persen ook makkelijker maakt.

  22. Deeske schreef:

    Weet er iemand of je vers gemaakte eiersalade en zalmsalade in kunt vriezen?

    1. Iets met mayonaise kun je niet invriezen(heb ik gehoord).Zou het eens proberen met een restant !!

      1. Neen, dingen met mayo gaan schiften bij ontdooien.. Jammer

  23. Anonymous,

    Sommige groenten zijn zelfs heel makkelijk.
    Prei alleen schoonmaken en in ringen snijden. Ingevroren in porties is dat ideal voor soep, pasta, bami en nasi.
    Tomaten kun je heel invriezen. Als ze net ontdooien kun je het velletje er zo afpellen. Ideal voor soep en saus, nooit meer kliederen met kokend water.
    Paprika alleen zaad en zaadlijsten eruit snijden en direct in stukken, reepjes of blokjes invriezen. Als ze goed rijp zijn kun je bij stukken paprika vaak het velletje bij het ontdooien eraf trekken.

  24. Dolf van Beek,

    Mijn schoonouder kregen vroeger altijd afgekeurde paprika’s (lees: kromme) en tomaten (lees: overrijp) van tuinders in hun omgeving. Deze zijn heel goed in te vriezen.
    Paprika”s alleen zaad en zaadlijsten eruit snijden en in stukken snijden.
    Tomaten kun je heel invriezen. Na ontdooien zijn ze niet stevig meer, maar ideaal voor soep en saus. Als ze net beginnen te ontdooien kun je het velletje er zo afstropen.

  25. Ine,

    Vleeswaren in plakken (ham, worst e.d.) kun je invriezen in diepvries- of ziplockzakjes in porties naar wens. Wil je ze er per stuk uit kunnen halen doe er dan velletjes cellofaan tussen.

  26. Leuk om te lezen en handige ideeën! Ik heb pas nog een enorme pompoen van bijna 10 kilo geschild en in blokjes gesneden, deze dan per kilo in zakken ingevroren. Ideaal als ik pompoensoep wil gaan maken, hoef ik alleen een zak pompoenblokjes eruit te halen.

  27. Geblancheerde groenten mag je juist niet snel afkoelen, dat is de fout die de meesten maken. Je spoelt heel veel smaak weg. Het hoort langzaam af te koelen door de groenten op een handdoek uiteen te laten afkoelen, dan invriezen. Tip uit de oudheid.

  28. Hoe kun je mooi vleeswaren invriezen. Ben op dieet en heb niet alles gelijk nodig.

    1. wij kopen het en vriezen het dan gewoon in de verpakking in. Zo hebben we altijd wat in huis. Je kunt de verpakking natuurlijk ook openmaken en per 2 of 3 plakjes invriezen. Leg ze dan wel plat in de vriezer, zodat ze mooi blijven.

    1. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan. Ik vries yoghurtculturen en kefirkorrels ook in en dat gaat eigenlijk altijd goed.

    2. Brigitte schreef:

      Appels snijd ik in schijfjes en vries ze zo in.
      Makkelijk voor de appeltaart, maar ook oor smoothies, appelmoes e.d.
      Creme Fraiche, zure room en slagroom kun je ook makkelijk invriezen, eventueel in ijsblokvormpjes of kleine bakjes.
      Avocado vries ik in helften in in kleine bakjes en gooi die zo in de blender of andere gerechten en van pompoen maak ik vaak puree, die ik dan weer zo kan gebruiken.
      Bananen vries ik som ook met schil in, omdat de schillen heel gezond zijn(maar alleen bij biologische bananen) en deze kunnen ook zo in een milkshake of smoothie.
      Je proeft er niets van.
      Ook heb ik altijd smoothies en milkshakes in de diepvries voor als we ”s morgens weinig tijd hebben. Gewoon meenemen en na een tijdje zijn ze ontdooit. Net zo met de ontbijtkoekjes.
      Meestal kook ik veel te veel en vries de rest in voor voedzame maaltijden op dage, dat je weinig tijd hebt.

  29. Rose Marie schreef:

    Hoe vries ik een banaan in? Met schil, zonder schil?

  30. Fred Spekvet schreef:

    Ik heb het niet zo op aardbeien invriezen. Bepaalde producten met veel water zijn makkelijk in te vriezen maar komen er uit alsof ze verlept zijn.

    Heb in de zomer van 2013 aardbeien ingevroren omdat ik erg graag in de winter aardbeien wilde eten. Toen ik ze uit de vriezer haalde en liet ontdooien liep al het smakelijk water uit de aardbeien en zat ik met smakeloze pulp. Alles wat erg veel water bevat is in te vriezen, maar de smaak wordt weggespoelt als het ontdooit

    1. Klopt wel hoor Fred! Na invriezen zijn het niet meer de mooie stevige aardbeien van daarvoor, helaas. Evengoed zijn ze goed te verwerken in allerlei recepten waarvoor je aardbeien kunt gebruiken, zoals shakes, ijs etc. De ene aardbeiensoort schijnt ook weer beter geschikt te zijn voor invriezen dan de andere. Vraag Jan Robben van de Aardbeienacademie er maar naar!

    2. Als je aardbeien in de diepvries wil, wat ideaal is voor smoothies bijvoorbeeld, koop je best aardbeien die al ingevroren zijn, omdat dat een stUk scheelt in prijs en plaats, want ja, voor die smoothies voor een hele winter invriezen, ik heb dat ook es gedaan, maar dan ben je al snel een vriesvak kwijt en het is idd zonde van de verse aardbeien. In den A (;)), vind ik die altijd voor enkele euro’s per zak, net als blauwe bessen! Enjoy!

  31. Anoniem schreef:

    Weet iemand of je zoetzure augurken uit een pot in kunt vriezen en of ze er niet slap en slechter van smaak weer uitkomen? Ik heb een pot van een paar kilo gekregen en krijg ze na opening niet binnen een maand op … vandaar mijn vraag.

    1. Brigitte schreef:

      Zolang je er niet met een vuile vork in gaat zou ik me van de datum weinig aan trekken, als het niet meer goed is ligt er schimmel op!

  32. Trudy Breunissen schreef:

    Koekjes kun je ook heel goed invriezen.
    Gewoon bij elkaar in een zakje doen, en als je er dan een paar nodig hebt, 20 min. voor die tijd dat je ze gebruikt er uit halen, en ze smaken dan nog net zo vers.

    1. Dat is ook een goede inderdaad. Hier gaat het zo hard met de koekjes, dat ik nooit overhoud om in te vriezen. Mijn oven is helaas maar klein, dus extra porties maken doe ik ook niet zo gauw.

  33. Koekjesdeeg is ook prima in te vriezen. Omdat kleine hoeveelheden al voor een enorme deegbal zorgt; kun je een gedeelte invriezen. Het deeg kan tot 3 maanden in de diepvries blijven.

  34. Anonymous schreef:

    Slagroom, 100 ml in een ziplockzakje, invriezen en doordat het een plat pakketje is, is het snel weer ontdooid.

  35. Ik koop altijd paprikamix als deze goedkoop is en snij dan een sh*tlading in een keer, bevries ze in het vriezertje v/d koelkast en doe ze daarna in een diepvrieszak in de diepvrieskist.

  36. Selma Jans-Blackman schreef:

    Uien fijn snijd een en dan in vriezen gaat heel goed en maar 1 x tranende ogen tijdens het snijden

  37. Hallo allemaal, fijn om zoveel tips te lezen over wat je kunt invriezen. Wat ik ook altijd invries is american filet. in kleine porties omdat ik al gauw vind dat het niet meer lekker smaakt als het een paar dagen in de koelkast staat. Wat ik ook invries zijn vleeswaren zelf zoals ham salami worst. Neemt niet veel ruimte in.

  38. Anonymous schreef:

    Volgens vele kennissen zou je melk ni kunne invriezen?ivm bevriezen/kristalliseren?

    1. Anonymous schreef:

      Ik weet via mijn werk als kraamverzorgster dat moedermelk wel heel goed is in te vriezen. Misschien dat volle melk beter gaat dan halfvolle ivm vetpercentage?

  39. Noortje schreef:

    Appel en peer vries ik in kleine blokjes in, om lekkere toetjes te maken.
    Voor een toetje:
    neem 100 gram bevroren kleingesneden fruit uit de vriezer, ca 50 ml volle bioyoghurt en 50 ml slagroom.
    Alles bij elkaar, staafmixer erop, eventueel wat kaneel en stevia erdoor.
    Feestelijk afmaken met wat rozijntjes als topping of gojibesjes.
    Smullen maar 🙂

  40. Corina schreef:

    Dank je wel voor de tips, dat boter en melk ook kunnen wist ik niet. hummus maak ik zelf en vries ik in kleine porties in, sommige groenten kunnen ongeblancheerd, zoals snijbonen en doperwten. Kaassaus maken we vaak ook een heel pannetje vol en doen dat dan ook in de vriezer, gaat prima

    1. Brigitte schreef:

      Ik vries eigenlijk alle groenten gewoon rauw in, even wassen en goed droogmaken.
      Boontjes, bloemkool, broccoli enz…ik stoom daarna mijn groenten wel dus weet niet of dat anders is?

  41. Anonymous schreef:

    Sommige groenten hoef je niet eerst te blancheren: courgette, paprika, groenlof, andijvie en boerenkool maak ik schoon en snij ik in plakjes of reepjes/stukjes. Dan vries ik ze in in het ondiepste laatje of de lade van de koelelementen. Bladgroenten op een schone theedoek. Als het bevroren is snel in plastic zakjes scheppen of gieten. Niet laten ontdooien voor gebruik, maar rechtstreeks in de hete pan erbij. Zijn sneller gaar dan helemaal verse groenten.
    Boerenkool kun je, na de grote nerven verwijderd te hebben in een grote (brood) zak invriezen en bevroren in de dichte zak verkruimelen. Scheelt veel snijwerk!
    Chili pepers vries ik zo heel in. Makkelijk om altijd te hebben. Een restant laat ik op de verwarming drogen, dat vermaal ik af en toe tot chili vlokken.
    Marjolijn.

  42. Anonymous schreef:

    – Vries zelf ook altijd soep in per portie in een plastic zakje. Zet hem in een boterbakje en wanneer hij is ingevroren, bakje er om weg en klaar. Hierdoor kun je meer in je vriezer kwijt.

    – Appel is ook heel goed in te vriezen. Wordt lichtbruin, maar nog goed te verwerken in smoothies, appelflappen of taart.

    – Maak ook vaak verse pastasaus. Deze is ook goed in te vriezen. Je hoeft de volgende keer alleen de saus maar op te warmen en pasta te koken, snel een gezonde maaltijd op tafel!

  43. Ik vries soep graag in kleinere hoeveelheden in, bijvoorbeeld genoeg voor een mok of een kleine kom. Zo heb ik mijn eigen Cup-a-Soup wanneer ik maar wil. Als je een zakje in een mok doet en daar de soep in kun je de mok er na een dag in de vriezer weer vanaf halen. Zo houd je een blok soep over dat compact is en vaak ook nog makkelijk stapelt.

  44. Mieke. schreef:

    Verse kruiden zoals basilicum, peterselie o.i.d. knip ik fijn met een schaar en doe ze daarna in een druk-en-sluit zakje.
    Dan in de vriezer en er hoeft niets bij.
    Gewoon met een lepel eruit scheppen.

  45. Candy in Wonderland schreef:

    Bedankt voor de tips, heb net 3 rijpe bananen ingevroren (ik mag ze momenteel niet eten wegens 21 Day Sugar Detox en de kinderen lusten ze niet meer zo rijp).
    Pannenkoeken en wafels vries ik in met een stukje bakpapier tussen elke wafel/pannenkoek: hierdoor kan ik makkelijk 1 wafel of pannenkoek uit het zakje halen zonder breken. Die stukjes papier laat ik dan drogen en gebruik ik de volgende keer weer.

    1. Candy in Wonderland schreef:

      Oh ja, en witte wijn vries ik ook in ijsblokjesvormpjes in (eigenlijk van die ijsblokjeszakjes). Ideaal om mee te koken. Wij drinken nl. geen witte wijn (enkel rode) en als we dan een halve fles over hebben na een feestje (of een kooksessie) hoef ik de rest niet meer weg te gooien 🙂 .

      1. Brigitte schreef:

        En vaak willen mensen witte wijn echt koud, dan kan je ook die wijn ijsblokjes erbij doen!

        1. Restjes wijn invriezen is daar idd heel geschikt voor! Zeker als het warm weer is, vind ik een wijn-slushi (bevroren wijn in de blender) erg lekker! 😉

          Groetjes!

  46. Anonymous schreef:

    Ik gebruik regelmatig kokosmelk in smoothies. Ik vries de kokosmelk in een ijsblokvormpje in, dan kan ik het makkelijk doseren.

  47. Sandra schreef:

    Veel dingen van hierboven zitten bij mij ook in de vriezer en daarnaast ook eierschalen. Voor in de tuin..! Geen keukentip dus, maar voor mensen met een moestuin wellicht handig. Elke keer als ik een eitje breek, gooi ik de schalen in een open emmertje in de vriezer. Is het emmertje vol, dan laat ik ze op de kachel drogen en breek ze fijn ( evt. in de keukenmachine) Dan strooi ik ze bijv. bij de tomaten of kruiden of op de composthoop.

    1. Candy in Wonderland schreef:

      Eierschalen kan je ook mee in de pot doen als je bouillon trekt! Extra calcium in je bouillon 🙂 .

  48. Peren heb ik in partjes ook ingevroren en gebruik ik in een cake of op een laagje amandel-ei-roommengsel in taartvorm.

    Gember heb ik ook altijd in plakjes ingevroren liggen en toevallig kwam ik pickled ginger tegen, eerst 1 zak (2 euro/kilo) gekocht en geproefd en nu 2 erbij gehaald en die vries ik in per 250 gr.

    Restjes wijn zijn handig in stoofschotels.

  49. Anonymous schreef:

    En nu echt een grotere vriezer, hier kunnen er net drie broden in en wat groente en vlees. En ik tel regelmatig tot tien als het laatje er weer uitvalt. Dus op zoek naar een nieuwe tweedehands.

    1. Lang leve Marktplaats 😉

      Trouwens, wij hebben toendertijd deze vrieskast overgenomen van vrienden die gingen emigreren, zo kom je ook nog eens ergens aan. En een kennis van me vraagt altijd naar modellen waar een schoonheidsfoutje aan zit zoals een deukje of een kras. Niks mis met het apparaat zelf, maar toch aanzienlijk goedkoper. Gewoon vragen kennelijk!

  50. Jeannet schreef:

    Ik wist werkelijk niet dat je bijv. melk en kaas kon invriezen. Als ik een stuk oude kaas heb, verwerk ik het meestal in de warme maaltijd, of ik bak het in een pannetje, zodat de kids een lekker hartig tussendoortje hebben. Pasta invriezen is dus ook mogelijk. Ik had pas een aangebroken pot waar de schimmel op stond. Voortaan dus een gedeelte invriezen:-)
    Ik maak zelf vaak grote hoeveelheden salades (kip-kerrie, kip-sate, eiersalade, huzarensalade bijv.) en vries die in kleine bakjes in, zodat ik altijd lekker en vers broodbeleg bij de hand heb.

    1. Sandra schreef:

      Ik wist niet dat die broodsalade mooi en fris bleven in de vriezer. Dat ga ik eens proberen!

    2. Anonymous schreef:

      Bij mij gaan dingen die met mayonaise gemaakt zijn altijd schiften in de vriezer??? Wat doe ik fout? Of gebruik je geen mayonaise? Wat dan wel? Het is altijd lastig om kleine beetjes te maken, dat vind ik net zoveel werk als een flinke bak vol, dus wil ik graag veel invriezen om in tijden van verminderde energie (vaak dus, hihi) alleen maar in de vriezer te hoeven duiken!
      Marjolijn

      1. kaas invriezen was niet zo fijn. Het kwam er korrelig uit en het smaakte ook anders naar kaasfondue. Hoe kan dit?

        1. Beste Roos, Heleen schrijft niet meer voor dit blog, ik heb het van haar overgenomen. Ik heb zelf geen ervaring met het invriezen van kaas. Ik kan me voorstellen dat er wel iets verandert als je het invriest en dat het wellicht ook uitdroogt en misschien daarom korrelig wordt. Ik vroor in het verleden ook wel melk in en dat smaakte ook anders uit de vriezer, maar hoe dat precies komt, geen idee….

          1. restjes kaas zijn prima in te vriezen: in de keukenmachine raspen en kleine porties maken. Wel soorten als oude, jonge, parmezaanse etc. apart houden
            Wijn vries ik in een ijsblokjeszak in.

    3. mary lupker schreef:

      Ik las dat je aardappel/zalm salade niet kom in vriezen .ben alleen en halve liter blik rode zalm .hoe zal ik dat dan doen .?wie helpt mij eens aan een tip .het is best moeilijk om als je alleen ben te koken ,en lekker vries ook al veel in per portie
      Mary

      1. Ik weet uiteraard niet precies hoe jij je zalmsalade maakt, maar je kan het niet invriezen vanwege de mayonaise/ zure room die er in gaat. Wat je wel kan doen is de ingredienten apart invriezen. Dus apart gekookte aardappeltjes, apart porties gekookte zalm en dan pas samenvoegen met een dressing wanneer je er zin aan hebt. Een ander idee is wellicht die zakjes zalm die je bij de conserven vindt. Volgens mij zijn dat kleinere porties (hou me te goede, hoor) en kun je daar wel in 1 keer van eten. Hopelijk kun je hier wat mee!

        Groetjes
        Heleen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »