Oké, ik denk dat de titel jullie aandacht wel heeft zo vlak voor het weekend. 😉 Maar voordat we verdergaan eerst een waarschuwing. Als je namelijk bang bent voor verzadigde vetten, rauwe eieren en denkt dat je van vet dik wordt… Lees dan niet verder!
Maar wees je er dan wel van bewust dat je dan een kans uit duizenden misloopt…. 😉
Chocolademousse is niet vreemd op deze blog. Hoewel ik niet zo ver zou gaan en mezelf een chocoholic te noemen, er gaan soms weken voorbij eer ik weer een stukje chocolade in mijn mond stop, staat chocolade voor mij wel voor decadentie en echt genieten. En ja, dat heb je van tijd tot tijd gewoon nodig! Maar dan wel zoals het hoort: Met gezonde ingrediënten als biologische eieren en boter. Dus waar wacht je nog op? Haal gauw de benodigdheden in huis, maak deze chocolademousse en geniet dit weekend.
Geloof me, deze is 10 keer beter dan zijn voorgangers.
Traditionele Chocolademousse
Heel veel porties, want het is ontzettend machtig
100 gram pure, gehakte chocolade, minstens 70%, liefst meer (zie opmerking 1)
5 el kokend heet water
1 el vanille extract
60 gram zachte boter
4 biologische eieren, gesplitst (zie opmerking 2)
Extra zoet naar behoefte
- Neem een keukenmachine met messen of een krachtige blender en doe hier de chocolade, het water, vanille, boter en de eidooiers in.
- Meng dit grondig tot het een mooi geheel is. Stukjes chocolade zijn toegestaan.
- Klop in een ruime, schone kom de eiwitten tot ze stijve pieken vormen.
- Vouw het chocolademengsel hier voorzichtig in.
- Verdeel de mousse over kommetjes en laat in de koelkast opstijven.
Opmerking 1: De pure chocolade bevat inderdaad suiker. Maar hoe donkerder de chocolade, oftewel, des te hoger het cacaogehalte in de reep chocolade is, des te minder suiker bevat het. Ik heb deze mousse gemaakt met 83% cacao chocolade en vond dit prima. Ik kan hier echt niet veel van eten, dus ik denk dat een portie al met al erg weinig suiker bevat. De romige smaak en heerlijke textuur maken veel goed!
Opmerking 2: Als je het toch niet prettig vindt om rauwe eieren te gebruiken, kun je de eidooiers eerst kort koken nadat je de eieren hebt gesplitst. Breng daarvoor een pannetje met water aan de kook en doe de eidooiers hier 2 minuten in. Dit is voldoende om de meeste pathogenen te doden en toch de romige textuur van eidooier te behouden.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Sami zegt
Heleen? Je hebt over eidooiers koken als je geen rauw wilt maar de eiwitten dan. Die zijn toch ook rauw?
Ik denk zelfs dat de eidooiers veiliger zijn om rauw te eten dan de eiwitten toch?
Ik ben zo iemand die ‘bang’ is voor rauwe eieren..heb al eens zo een bacterie gehad in mijn darmen:-(
me, myself and I zegt
wat is vanille extract dan precies en waar koop je dat?
Anonymous zegt
Als je vet ook niet erg vindt kan ja ook een pakje slagroom bijna stijf kloppen en een flinke reep pure chocola (85%) au bain marie (?) smelten en er langzaam doorheen mengen, even een uurtje in de koelkast en mmmm, ook supermachtig
Fropsel zegt
Heleen, ik maak altijd mousse zo… ik zie niet in waarom zoiets room moet hebben. Indien je wil kan je gerust de boter en het water weglaten en de eierdooiers met de chocolade opkloppen en onder de opgeklopte eiwitten mengen.
Heleen Quantrill zegt
Ik heb het ook wel een tijd gemaakt zoals jij beschrijft, maar ik vind de smaak en textuur van deze mousse toch een stuk lekkerder. Maar dat is persoonlijke voorkeur uiteraard en soms heb je niet alles in huis. Bedankt dus voor je tip!
Groetjes
Heleen
Ester Kramer zegt
vorige week gemaakt, was verrukkelijk!!