De Koelkast en de Vriezer Schoonmaken en Bevoorraden

Koelkast en Vriezer Schoonmaken en Bevoorraden

 

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met de voorjaarsschoonmaak in de keuken en hebben al heel wat aangepakt.

De hele bovenkant pakte we aan in week 1,

daarna waren de bovenkastjes aan de beurt en hebben we het serviesgoed eens goed uitgezocht.

De werkbladen zijn weer schoon en opgeruimd inclusief de gootsteen en het fornuis

en vorige week hebben we de oven en de vaatwasser eens grondig aangepakt.

 

Voorraden in de Koelkast en Vriezer

We zijn er echter nog niet! Deze week gaan we de koelkast en de vriezer aanpakken en omdat daar een deel van de voorraden zich bevinden, is het meteen een mooie gelegenheid daar ook eens naar te kijken. Dan doen we volgende week de voorraadkasten.

 

De Vriezer Ontdooien & Schoonmaken

Omdat de vriezer wat meer tijd nodig heeft omdat deze eerst ontdooid moet worden, beginnen we daarmee. Tenzij je natuurlijk een anti-frost vriezer hebt, dan heb je geluk!

Het is handig om wat kunststof bakken met deksel bij de hand te hebben, oude kranten en een stel handdoeken.
Je kunt ervoor kiezen om je vriezer ’s avonds leeg te halen en ’s nachts te laten ontdooien.

Wil je er liever bij zijn om bijvoorbeeld het dooiwater beter op te kunnen vangen, dan kun je het ontdooien versnellen door steeds pannen met kokend water in je vriezer te plaatsen, wel eerst de kunststof lades eruit halen dan natuurlijk!

Op de bodem van de vriezer kun je een paar handdoeken leggen om het water op te vangen.
Haal eerst alles uit de vriezer wat erin zit en leg dit bijvoorbeeld op het aanrecht of op de grond. Pak vervolgens alles 1 voor 1 in kranten en leg alles in de kunststof kratten, maar niet voordat je naar de datum hebt gekeken!

Doe alles weg wat al tijden in je vriezer rondzwerft en toch niet meer gebruikt gaat worden of dat wat al langer dan een (half) jaar, afhankelijk van het product in je vriezer ligt.

Sluit de kratten en zet deze op een een koele plaats. Zelf zet ik ze, nu het toch nog zo koud is, gewoon buiten in de tuin.

De lades van de vriezer kun je vervolgens schoonmaken met een sopje van warm water met wat soda of natrium bicarbonaat (baking soda) en als de vriezer ontdooid is, kun je die daar ook mee afnemen. Vergeet vooral niet de deur en de sluitranden mee te nemen.

 

Inventarisatie Vriezer

Alles weer spic & span, dan kun je je voorraad weer terugdoen in de vriezer, maar niet voordat je een inventarisatie hebt gemaakt van wat er allemaal weer ingaat!

Deze inventarisatie kun je op je vriezer hangen en iedere keer als je er iets uitneemt, turf je de hoeveelheden af. Zo heb je altijd een handig overzicht van wat er zich nog in je vriezer bevindt!

Nu heeft natuurlijk iedereen weer andere dingen in de vriezer en dus is het lastig om een standaardlijst daarvoor op te geven. Een aantal zaken die over het algemeen handig zijn om als voorraad in je vriezer te hebben zijn:

 

Vlees

  • Gehakt
  • Spekblokjes
  • Verschillende soorten grasgevoerd vlees, denk aan biefstuk, tartaar, karbonaadjes, kipfilet, bieflap etc.

Vis, schaal- en schelpdieren

  • Garnalen
  • Mosselen
  • Inktvisringen
  • Wilde zalm
  • Kabeljauw of andere witte vis

Groenten

  • Doperwten
  • Sperziebonen, snijbonen, peultjes
  • Boerenkool
  • Broccoli en bloemkoolroosjes
  • Spinazie
  • Prei in ringen

Verse kruiden (als je die niet op je vensterbank hebt staan)

  • Peterselie (fijn gehakt)
  • Kervel
  • Bosuitjes in ringetjes
  • Dille

Fruit

  • Verschillende soorten kleinfruit (frambozen, aardbeien, blauwe bessen, rode bessen etc.
  • Banaan
  • Pruimen

Overigen

  • Zelfgetrokken bouillons
  • Botten, schenkels, mergpijpen, soepkip etc. om bouillons te kunnen trekken
  • Pesto (in blokjes)
  • Zelfgemaakte pastasaus
  • Zelfgemaakte soep, pizza, muffins etc.
  • Brood

 

Schrijf alles wat je in je vriezer stopt op een lijst en ook de hoeveelheden. Stop deze lijst in een plastic hoesje, dan kun je met een white board stift turven als je iets uit de vriezer neemt en gebruikt. Vul je het weer aan, dan kun je de turven weer wegvegen.

 

Wekelijks Onderhoud van De Koelkast en Inventarisatie

Iedere week, voordat we de grote bulk aan boodschappen halen, kijk ik de koelkast even na op etenswaren die in een vergeten hoekje terecht gekomen zijn en daar langzaamaan tot onherkenbare groen, pluizige massa aan het vergaan zijn.

Omdat de koelkast op de dag van de boodschappen nogal leeg is, heb ik meteen de ruimte om er even snel een doekje met wat allesreiniger doorheen te halen.

Tegen nare luchtjes in de koelkast kun je een bakje gevuld met wat natrium bicarbonaat plaatsen, dat neemt de vervelende luchtjes op. Iedere week even verversen.

Aan de hand van een lijst met standaard voorraad die ook weer op de koelkastdeur hangt, controleer ik welke voorraden aangevuld moeten worden.

Turven doe ik hier niet, dat is te lastig met veel spullen als flessen melk en pakken yoghurt en bovendien moet ik het hele gezin dan instrueren dat ook consequent te doen en dat vooral is nog niet zo makkelijk…

Als er iets opgemaakt wordt of bíjna op is, dan strepen ze dat product door op de lijst. Net als op de vriezer zit deze lijst in een plastic hoesje en kan dat mooi met een white board stift die je later weer weg kunt vegen.

 

Grote Schoonmaak Koelkast

  1. Voor de grote schoonmaak in de koelkast, halen we deze helemaal leeg. Zet alle spullen op het aanrecht, de rekjes in de gootsteen.
  2. Maak de koelkast schoon met warmwater met soda. Soda ontsmet en neemt ook nare luchtjes weg.
  3. Prik ook meteen even het gaatje door waar het dooiwater in afloopt, dat wil nog wel eens verstopt raken.
  4. Vergeet vooral de deur en de sluitrubbers niet! Maak de rekken schoon met warm soda water en plaats ze weer terug in de koelkast.
  5. Bekijk elk item dat je uit de koelkast hebt gehaald kritisch. Is het (ver) over datum:? Weg ermee! Staat het al weet ik veel hoelang ongebruikt in een vergeten hoekje? Weg ermee! Plaats alles wat je wilt houden weer terug en maak meteen een boodschappenlijst van de spullen die je moet aanvullen.
  6. Als alles is teruggezet, maak je ook nog even de deur en de greep schoon met bijvoorbeeld een zelfgemaakte allesreiniger.

 

Wat ik zo’n beetje standaard in mijn koelkast heb staan is het volgende:

  • Rauwe melk
  • Boter
  • Yoghurt
  • Kefir
  • Kaas (boeren belegen en vaak ook parmezaan)
  • Slagroom
  • Verschillende Groenten
  • Wortelen
  • Verschillende gefermenteerde groenten zoals zuurkool
  • Aangebroken flessen zonnebloemolie, lijnzaadolie en soms walnotenolie
  • Levertraan (aangebroken)
  • Zelfgemaakte mayonaise
  • Mosterd (aangebroken)
  • Aangebroken oestersaus/vissaus

 

Wat mag er in jouw koelkast en vriezer niet ontbreken? Laat me weten in de reacties hieronder!

 

Fotocredits: Naika Lieva

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »