Rabarber Clafoutis zonder Granen {Glutenvrij, Paleo- & GAPS-proof}

Rabarber Clafoutis

Een van mijn favorieten seizoensproducten in deze tijd van het jaar is toch wel rabarber. Op iedere tuin die ik heb, heb ik wel een plant staan, zelfs in mijn voortuin staan twee rabarberplanten en dus kan ik er volop van oogsten.

Ieder jaar probeer ik weer andere dingen uit om ermee te maken, want hoewel ik het heerlijk vind om de rabarber met wat kaneel en honing te koken en zo op te eten, eventueel met zelfgemaakte custard of yoghurt, wil ik toch ook altijd graag nieuwe dingen uitproberen.

En zo was ik van de week lekker in de keuken bezig geweest en heb ik een aantal dingen uitgeprobeerd. Sterker nog, terwijl ik dit schrijf, loop ik regelmatig even naar de keuken om te roeren in een pan met rabarber chutney! Goed voor de noodzakelijke lichaamsbeweging, zullen we maar zeggen 🙂

 

Graan- en Zuivelvrije Rabarber ‘Clafoutis’

Een van de dingen die ik, of eigenlijk moet ik zeggen: die mijn dóchter deze week maakte, wil ik nu graag met jullie wil delen en dat is de clafoutis. Eigenlijk een laugnarde, want een clafoutis die niet met kersen maar met ander fruit is gemaakt, wordt zo genoemd. Nu is rabarber natuurlijk geen fruit, maar zo wordt het wel vaak gezien vanwege zijn toepassingen natuurlijk.

Het recept vond ik op deze Amerikaanse site en sprak me meteen aan. Wel een beetje typisch van het recept is dat je de rabarber door het beslag roert. Bij een echte clafoutis, leg je het fruit (de kersen) heel in de schaal en giet je er het beslag overheen. De volgende keer zal ik dat ook eens proberen en ik laat je mijn bevindingen natuurlijk weten!

Het leuke van deze clafoutis is dat deze geheel graan- en zuivelvrij is, en daarom ook nog eens geschikt voor wie paleo eet, het GAPS-dieet volgt of voor wie glutenvrij en/of zuivelvrij wil of moet eten!

 

Geen Schoonheidsprijs…

Eerlijk is eerlijk, de taart verdient geen schoonheidsprijs, het is niet bepaald moeders mooiste en hoewel het oog ook wel wat wil, vind ik zelf dat de smaak een hoop goedmaakt!

Misschien kun je ‘m mooi afmaken door er aardbeien op te doen. Ik heb nog geen aardbeien, dus kon het niet uitproberen, maar je zou het kunnen uitproberen. Aardbeien en rabarber is doorgaans een goede combi! Ik zou zeggen, experimenteer er eens mee en wie weet tot wat voor interessante smaken je komt!

 

Rabarber Clafoutis zonder Granen {Glutenvrij, Paleo- & GAPS-proof}

Iris Maier

Ingrediënten
  

  • 500 gr. rabarber
  • klein stukje verse gemberwortel
  • 5 el. ghee of kokosolie
  • 4 eieren
  • 100-120 ml. honing of +/- 85 gr.
  • 35 gr. amandelmeel
  • 100 ml. kokosmelk
  • snufje Keltisch zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukken van zo'n 2 à 3 cm.
  • Schil en rasp de gember.
  • Verhit een pan met een dikke bodem, smelt daarin de ghee of kokosolie en bak hierin de rabarber met de gember tot deze zacht begint te worden. Laat zoveel mogelijk het vocht verdampen. Blijf wel regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen!
  • Ondertussen kun je het beslag klaarmaken. Klop de eieren los met de honing en de kokosmelk.
  • Mix vervolgens het amandelmeel en het zout goed door het mengsel.
  • Laat de rabarber iets afkoelen en roer er een lepel van door het beslag.
  • Mix vervolgens goed de rest van het beslag door de rabarber.
  • Vet een ovenschaal, bijvoorbeeld een kleine quichevorm in met ghee of kokosolie en giet daarin het beslag.
  • Plaats de vorm in de voorverwarmde oven en bak de clafoutis in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Dien de clafoutis op als deze lauwwarm is en smullen maar!

 

Wat is jouw favoriete rabarberrecept? Laat me weten in de reacties hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »