Als je echt geld wilt besparen op boodschappen zijn twee dingen essentieel: dieet en timing. Dieet omdat je daarmee (ongezonde) voedingsmiddelen elimineert en over het algemeen zuiniger aan doet met je eten en timing omdat je op de juiste momenten fantastische koopjes kan ‘scoren’ die je budget doen glimlachen en je voorraadkast laten uitpuilen. Zoals bij ons op dit moment. Dat dieet doen we al een tijdje, zo’n vier jaar over drie weken, en dat betekent dat er al standaard geen pakjes of zakjes, brood, koek en snoep in huis komt. Ook frisdrank, chips met smaak en frituurkost wordt niet gekocht. Althans, niet door mij 😉 Dit scheelt natuurlijk een slok op een borrel en stelt mij in staat om duurdere aankopen als diksap, amandelmeel en kokosolie te kunnen veroorloven.
Timing is iets dat mij van nature niet ligt. Vraag het aan iedereen in mijn omgeving en je zult horen dat ik redelijk impulsief en mogelijk iets te enthousiast en/ of ondoordacht ben. Ik hou van opschieten en aanpakken. Zitten en nadenken horen daar, naar mijn idee, niet per se bij. Dit betekende o.a. dat ik op mijn eigen momenten naar de winkels ging om boodschappen. Tot afgelopen donderdag…
Op aanraden van een juf bij ons op school ben ik toen namelijk niet om half negen ’s ochtends, maar om twee uur ’s middags naar de markt gegaan. Dit is iets dat ik voorheen nooit deed omdat ik er wel van hield om zodra de kinderen op school zaten, naar mijn vriendin te fietsen om al om half negen op de markt te zijn. Lekker rustig en makkelijk parkeren. Maar dit betekent gewoon dat je de volle mep betaalt voor groenten en fruit. Ga je op het moment dat de markt bijna afgelopen is, dan krijg je dozen met mango’s, bananen, appels en sla mee voor een fractie van de prijs. Zo kwam het dus dat wij afgelopen donderdag o.a. 5 kilo bananen, 4 dozen aardbeien,
7 kilo appels, een zak vol sla, komkommers en snijbonen en twee doosjes meiknolletjes meekregen. Normaal heb ik vier zakken met spul, deze keer hadden we negen zakken met groenten en fruit. En dit allemaal voor 25 euro! Bij de kippenboer was ik voor 15 euro klaar en met twee flessen diksap, koffie en vlees voor de honden was ik in totaal voor 60 euro klaar!
Uiteraard moet je al dat goeds wel snel opmaken of verwerken. Het is natuurlijk ‘valse economie’ als je vervolgens een groot deel in de compostbak moet laten verdwijnen! Dus Simon heeft ons afgelopen zaterdag al getrakteerd op heerlijk wortel-citroensap, vers geperst uiteraard en zondag hadden we kiprollade met snijbonen en komkommer. Heerlijk! Maar er bleef een groot deel aardbeien, bananen en appels over. Zelfs als ik de kinderen elke dag van de schoolweek drie stuks fruit mee zou geven, komt het niet op. Daar komt bij dat ik aankomende donderdag weer heen wil naar de markt, omdat de groenteboer vergeten was mijn mango’s mee te geven! 😉
Gelukkig leent rood fruit zich er uitstekend voor om in te vriezen. Ik maak graag een soort bavarois van bevroren aardbeien met kokosmelk in de keukenmachine. Maar ook als ik amandelmeelpannenkoekjes heb, is het heerlijk om hier verse aardbeien bij te eten! Invriezen dus! De kunst is om ze eerst apart in te vriezen op een plaat en ze dan pas in zip-loc zakjes te verdelen. Zo blijven ze los van elkaar en kun je goed porties maken.
Ook heb ik nog altijd een voedseldroger in bruikleen van eerdergenoemde juf. Appelstukjes met kaneel of appeltaartkruiden van Ewald zijn erg lekker en blijven lang goed! Gewoon een krap uurtje appels schillen en snijden en vervolgens een nacht in de droger. Als de droger vol zit kun je ook een deel appels tot moes maken door de geschilde appels met een klein beetje water en wederom flink kaneel of appeltaartkruiden zachtjes gaar te laten worden en dan met de staafmixer fijn te malen.
De bananen verwerk ik graag in baksels. Ze geven een heerlijk zoete smaak zodat andere zoetmiddelen overbodig zijn. Banaan met amandelmeel is een succescombinatie in
cupcakes en brood. Lekker om mee te geven aan het grut naar school en naar werk. Wij eten dit op elk moment van de dag. Als de banaan nog niet heel erg rijp is, leg ik hem eerst een half uur in de oven op 200 graden. Als de schil helemaal zwart is, is de banaan zelf heerlijk zoet en makkelijk te mengen met amandelmeel. Ook kun je van dit mengsel met een ei erbij heerlijke pannenkoekjes maken. De mogelijkheden zijn haast eindeloos!
Een deel bananen vries ik ook in. Eerst de schil er af en dan apart in zakjes in de vriezer. Even een klus, maar zeker de moeite waard. De half ontdooide bananen maken de
heerlijkste smoothies en milkshakes! Wederom een superbegin van de dag of als oppepper ’s middags.
En ik weet dat dit toch wel wat tijd vergt, maar ik ben van mening dat het de moeite zeker waard is. Je bent zo gegarandeerd van lekkere snacks in huis plus scheelt het je geld op je boodschappenbudget. Door een middag of avond hiermee bezig te gaan, voel ik me ook echt heel erg georganiseerd en ‘frugal’. Een lekker gevoel kan ik je zeggen 😉
Mijn plan is om mijn repertoire hiervan uit te breiden naar de groenten. Ik zou graag bijvoorbeeld komkommers en bietjes op het zuur willen zetten, maar tot nu toe is dat steeds mislukt bij mij doordat er schimmel ontstond en het vies rook. Ik ben erg gek op zure groenten, dus ik weet hoe het wel moet ruiken! In het boek van Mary Enig en Sally Fallon, Nourishing Traditions, staan hier veel recepten voor in, maar het is me nog niet gelukt om dit tot een succes te maken. Toch wil ik me dit wel graag eigen maken! Tips en ervaringen, iemand?
Wat doen jullie om groenten en fruit te bewaren? Succesrecepten? Deel ze! Net als leuke websites trouwens, vind ik ook altijd erg interessant om te lezen. Dankjulliewel alvast!