Zelf thuis kwark maken is iets dat ik sinds kort ontdekt heb en waar ik eigenlijk niet meer mee wil stoppen. We zijn hier groot fan van gefermenteerde voeding als gefermenteerde worteltjes en yoghurt. Maar ook waterkefir en kombucha vind je bij ons in de koelkast. Yoghurt maak ik bijna wekelijks omdat de kinderen het erg lekker vinden om ’s ochtends als ontbijt met muesli te eten. En als er ‘klirtjes’ over zijn, maak ik de honden er ook blij mee. En als ik een moment voor mijzelf heb, maak ik er een heerlijk kurkuma en honing masker van. Yoghurt is bij ons dus een hardwerkende all-rounder!
Maar we zijn ook erg gek op kwark en dat kocht ik dan in tonnetjes bij de Lidl. Lekker om zo te eten, maar ook lekker als groentendip met verse kruiden en zout en peper. Zo klaargemaakt. Toen Bert mij benaderde of ik zijn kwark wilde uitproberen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk! Graag zelfs! En zo kwam het dat een paar weken geleden er een pakketje arriveerde met daarin de startersculturen voor thuis kwark maken.
Ik ging direct aan de slag want weet je wat zo makkelijk aan zelf thuis kwark maken is? Je hoeft het niet in een yoghurtmaker te doen! Het kan gewoon op je aanrecht in een glazen pot ofzo fermenteren. Fluitje van een cent. Toen het vorige week zo warm was, zette ik het eind van de middag klaar, voordat ik met de kost bezig ging. De volgende ochtend was het eigenlijk al klaar. Dan heeft het ruim 15 uur kunnen fermenteren. Nu dat het weer wat koeler is, heeft het 24 nodig om lekker dik en romig te worden.
Zelf thuis Kwark maken Voordelen
Inmiddels heb ik het gemaakt met reguliere volle koemelk, rauwe koemelk en geitenmelk. Alledrie gaven ge-wel-dig resultaat. Heerlijk lobbig en vol en romig van smaak. Echt ontzettend lekker. Bijkomend voordeel is dat met één zakje kwark culturen met gemak 14 liter kwark kunt maken. In één verpakking zitten drie zakjes, dus dat is 42 liter kwark. Een zakje kost €9,95 en een tonnetje kwark bij Lidl, hoewel niet duur daaro, kost €0,69 voor 500 ml. Zelf kwark maken kost dus krap €0,25 cent aan culturen en dan de prijs per liter voor de melk die je graag wilt. Al met al per liter zelfgemaakte kwark, komt je ongeveer op de prijs uit die kwark per liter bij de Lidl kost. Aangezien dit de goedkoopste supermarkt is (ik ga er voor het gemak van uit dat het bij Aldi niet veel goedkoper of duurder is), is dit dus geen gekke prijs! Maar de kwark die je zelf maakt is probiotisch en daarom ook goed voor je darmen. Plus, als je dat zou willen, kun je hem met rauwe melk maken bijvoorbeeld, of juist magere melk of zelfs schapenmelk! De mogelijkheden om de kwark helemaal naar jouw zin te maken, zijn bij thuis kwark maken uiteraard veel ruimer.
Kwark Winactie
Daarom vond ik het een erg leuk idee toen Bert voorstelde om ook een pakketje zelf thuis kwark maken in het te winnen pakket te doen. De winnaar die ik overmorgen bekend maak, kan met dit pakket dus zelf heerlijke probiotische groenten en kwark maken. Allemaal zonder extra apparaten of iets dergelijks. Het enige dat je nodig hebt, is een paar ruime, glazen potten. Tip: Kijk eens bij je lokale kringloop en was die potten in de vaatwasser of een heet soda sopje af om ze goed schoon te maken.
Enthousiast geworden? Het is echt ontzettend lekker, hoor, dus ik zou ’t erg vreemd vinden als jouw reactie nu evengoed nog ‘meh’ is 😉 Hoe dan ook, meedoen met de give-away kan dus vandaag en morgen tot middernacht nog. Klik hier om naar het desbetreffende artikel te gaan en daar een reactie achter te laten. Veel succes!