De Give-Away is Gesloten
Zelf thuis kwark maken is iets dat ik sinds kort ontdekt heb en waar ik eigenlijk niet meer mee wil stoppen. We zijn hier groot fan van gefermenteerde voeding als gefermenteerde worteltjes en yoghurt. Maar ook waterkefir en kombucha vind je bij ons in de koelkast. Yoghurt maak ik bijna wekelijks omdat de kinderen het erg lekker vinden om ’s ochtends als ontbijt met muesli te eten. En als er ‘klirtjes’ over zijn, maak ik de honden er ook blij mee. En als ik een moment voor mijzelf heb, maak ik er een heerlijk kurkuma en honing masker van. Yoghurt is bij ons dus een hardwerkende all-rounder!
Maar we zijn ook erg gek op kwark en dat kocht ik dan in tonnetjes bij de Lidl. Lekker om zo te eten, maar ook lekker als groentendip met verse kruiden en zout en peper. Zo klaargemaakt. Toen Bert van Yoghurt.nl mij benaderde of ik zijn kwark wilde uitproberen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk! Graag zelfs! En zo kwam het dat een paar weken geleden er een pakketje arriveerde met daarin de startersculturen voor thuis kwark maken.
Ik ging direct aan de slag want weet je wat zo makkelijk aan zelf thuis kwark maken is? Je hoeft het niet in een yoghurtmaker te doen! Het kan gewoon op je aanrecht in een glazen pot ofzo fermenteren. Fluitje van een cent. Toen het vorige week zo warm was, zette ik het eind van de middag klaar, voordat ik met de kost bezig ging. De volgende ochtend was het eigenlijk al klaar. Dan heeft het ruim 15 uur kunnen fermenteren. Nu dat het weer wat koeler is, heeft het 24 nodig om lekker dik en romig te worden.
Zelf thuis Kwark maken Voordelen
Inmiddels heb ik het gemaakt met reguliere volle koemelk, rauwe koemelk en geitenmelk. Alledrie gaven ge-wel-dig resultaat. Heerlijk lobbig en vol en romig van smaak. Echt ontzettend lekker. Bijkomend voordeel is dat met één zakje kwark culturen met gemak 14 liter kwark kunt maken. In één verpakking zitten drie zakjes, dus dat is 42 liter kwark. Een zakje kost €9,95 en een tonnetje kwark bij Lidl, hoewel niet duur daaro, kost €0,69 voor 500 ml. Zelf kwark maken kost dus krap €0,25 cent aan culturen en dan de prijs per liter voor de melk die je graag wilt. Al met al per liter zelfgemaakte kwark, komt je ongeveer op de prijs uit die kwark per liter bij de Lidl kost. Aangezien dit de goedkoopste supermarkt is (ik ga er voor het gemak van uit dat het bij Aldi niet veel goedkoper of duurder is), is dit dus geen gekke prijs! Maar de kwark die je zelf maakt is probiotisch en daarom ook goed voor je darmen. Plus, als je dat zou willen, kun je hem met rauwe melk maken bijvoorbeeld, of juist magere melk of zelfs schapenmelk! De mogelijkheden om de kwark helemaal naar jouw zin te maken, zijn bij thuis kwark maken uiteraard veel ruimer.
Kwark Winactie
Daarom vond ik het een erg leuk idee toen Bert voorstelde om ook een pakketje zelf thuis kwark maken in het te winnen pakket te doen. De winnaar die ik overmorgen bekend maak, kan met dit pakket dus zelf heerlijke probiotische groenten en kwark maken. Allemaal zonder extra apparaten of iets dergelijks. Het enige dat je nodig hebt, is een paar ruime, glazen potten. Tip: Kijk eens bij je lokale kringloop en was die potten in de vaatwasser of een heet soda sopje af om ze goed schoon te maken.
Enthousiast geworden? Het is echt ontzettend lekker, hoor, dus ik zou ’t erg vreemd vinden als jouw reactie nu evengoed nog ‘meh’ is 😉 Hoe dan ook, meedoen met de give-away kan dus vandaag en morgen tot middernacht nog. Klik hier om naar het desbetreffende artikel te gaan en daar een reactie achter te laten. Veel succes!
18 reacties
Klopt het dat het zuur is?
Hoe weet ik dat het nu niet over datum is.
Ik heb rauwe melk gebruikt
Een mooi idee om mee aan de slag te gaan. Maar als ik kwark maak van koemelk dan krijg ik toch niet meer eiwitten uiteindelijk , of hoe zit dat. Ik pak vooral ook kwark voor de eiwitten en dus caseïne wat veel in kwark zit.
Dit is voor mij van belang voor het sporten namelijk.
Weet je hoe de verhouding zijn van koemelk naar kwark dan?
Mvg jeroen
Wat je moet bedenken is dat de kwark die je in de supermarkt koopt een tijd heeft staan uitlekken. Ik verwacht dat dat vergelijkbaar zal zijn met yoghurt uit laten lekken, dat kan zomaar de helft aan weivocht schelen, zo niet meer. Het zou me niet verbazen als de kilobak kwark uit de supermarkt uiteindelijk begon als 4 tot 5 liter melk.
Wauw, handig! Ga dit zeker proberen, thanks voor de inspiratie:)
Heb je hem zelf met rauwe melk gemaakt? Werkt dit op dezelfde manier?
Hoi Dianne,
Ja dat werkt precies hetzelfde 🙂
Ha Heleen,
Kun je omschrijven hoe je het precies maak?
Ik lees op yoghurt.nl dat je een notenmelkzak nodig hebt, klopt dat|?
Ben heel benieuwd. maak elke week 10 liter yoghurt.
Kwark ooit wel eens gemaakt met stremsel, erg lekker, maar vond het nogal een gedoe, omdat je dan in theedoek heel lang uit moest laten lekken.
Ha Rita,
Het smaakt lekker zuur en omdat ik volle melk gebruik, is het erg romig. De notenmelkzak heb je nodig als je de kwark uit wil laten lekker zodat het wat dikker wordt. Ik vind zo’n zak echt een uitkomt.
Groetjes!
Ben al heel enthousiast over het zelf yoghurt Maken. Wil dolgraag gaan experimenteren met zelf kwark maken. Dus graaaaaaaag!!!!!!!!
Van mijn arts moet ik elke dag kwark eten voor mijn longen. Voorheen heb ik Kefir gemaakt, maar inmiddels al mijn bloemetjes weggeven, ik wil graag eens zelf kwark maken.
Hoi Heleen,
Ik heb het idee dat ik steken in mijn buik krijg als ik kwark heb gegeten. Is er een kans dat dat bij zelfgemaakte kwark niet zo zal zijn?
Groetjes, Christine
Hallo Heleen,
Ik heb nog nooit iets gefermenteerd maar het lijkt mij erg leuk om te proberen. Helemaal na het lezen van al jouw probeersels.
Ik ben benieuwd.
Met vriendelijke groet,
Erna
Hier is de kwark ook niet aan te slepen, dus dat wil ik graag gaan proberen !
Groeten, Lia
Heerlijk, hier verdragen we geen koemelk, dus zelf kunnen maken is een uitkomst
Oh super zeg. Ik word nog enthiousiaster na het lezen hiervan. Ik eet elke ochtend geiten yoghurt met zelfgemaakte granola. Maar probiotica kwark is nog beter. Wat zou dat gezellig staan naast mijn waterkefir!
Groetjes, Monique