Pasen! Recepten en Vieren.

Pasen heeft voor ons als gezin altijd een belangrijke plek ingenomen. De opstanding van Christus is de basis van ons geloof en daarom vieren we het altijd heel bewust. Dit jaar vieren we Pasen voor het eerst in lange tijd weer samen met mijn ouders. Met de kleinkinderen er bij, dus we willen er een hele happening van maken. Samen eten, Bijbellezen, spelletjes doen en bewust bezig zijn met het nieuwe leven zal centraal staan. Nu heb ik wat zitten kijken op het internet, as one does, en daar vond ik een aantal hele leuke recepten met een prachtige symbolische betekenis waar je de kinderen heel goed bij kan betrekken.
Dus naast heel veel eitjes en lamsvlees, kunnen we ook het een en ander aan (zoete) dingen maken die prachtig bij het feest passen. Niet allemaal graanvrij, maar zeker wel de moeite waard om uit te proberen.

Pretzels
De ‘strik’ van pretzels doet denken aan gekruiste armen in gebed en was een populair brood bij vroege Christenen. Omdat het ook wel gemaakt wordt van alleen meel, water en zout, werd/ wordt het gegeten tijdens de vastenperiode. Het deeg is heel eenvoudig te maken en de kinderen kunnen zelf aan de slag hiermee.

Hot Cross Buns
Een typisch Engels krentenbolletje waar met een mes een kruis in gesneden is, dat vervolgens met glazuur opgevuld wordt. Lekker zoet en heel symbolisch! Dit bolletje wordt op Goede Vrijdag gegeten.

Soep der zeven smarten
Deze soep op basis van zeven bittere kruiden en groenten is niet alleen heel gezond (werkt zuiverend op de lever), het staat ook symbool voor de smarten van Maria, de moeder van Jezus. Je kan elke groene en bittere groente of kruid hiervoor gebruiken. Net wat er in seizoen is. Denk bijvoorbeeld ook eens aan zevenblad of jonge paardebloembladeren. Hoewel de soep vegetarisch is, kun je er een krachtige smaak aan geven door soepbotten  of een soepkip mee te koken.

Paasverhaal koekjes
Deze koekjes zijn heel bijzonder omdat bij elk ingredient dat toegevoegd wordt aan het mengsel er een deel van het paasverhaal voorgelezen kan worden. Het uiteindelijke resultaat is een hol koekje (het graf is leeg!) en ze ‘moeten’ daarom op Paasochtend gegeten worden 😉 Wederom een ontzettend leuke en leerzame activiteit om met de kinderen te doen.

Natuurlijk gekleurde eieren
Gekleurde eitjes wekken bij mij ook het kind van binnen op. Vraag me niet waarom, maar ik vind het gewoon erg gezellig. We hebben ook bedacht om dit jaar eieren te gaan zoeken. Een ei is natuurlijk een fantastisch symbool voor nieuw leven en mag daarom niet ontbreken! Waar ik minder van gecharmeerd ben, zijn de (vaak) chemische kleuren waar je een ei mee kan beschilderen. Ik vind dat altijd een beetje jammer van heerlijke biologische eitjes. Kiezen voor natuurlijke verfstoffen elimineert dat probleem en is erg leuk om te doen.

Waterkers
Waterkers is niet alleen erg lekker bij gekookt ei, het groeit ook ontzettend snel. Zeker met dit mooie weer! Zaai op een bedje van vochtige watten en zie het groeien!

Wie doet er nog meer iets extra’s met Pasen? Wie heeft er bepaalde tradities die elk jaar terugkomen en wat zijn die? Nog andere suggesties voor heerlijke Paasgerechten? Ik hou me aanbevolen!

Ik heb niet echt veel op Nederlandse websites kunnen vinden, maar als je iets leuk lijkt en je worstelt met het Engels, laat het me dan weten, dan vertaal ik het voor je. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

16 reacties

  1. Bedankt voor dit stukje! Zeker dat recept met de ingrediënten voor de ‘holle koekjes’ ga ik doen met de kinderen. Ik krijg er gewoon kippevel van 😉 groetjes Esther

    1. Dat is ook een heel leuk en eigenlijk heel eenvoudig recept. Toen ik het voor het eerst las, was ik ook zeer onder de indruk. Het is niet vaak dat je iets hebt qua voeding dat zoveel symboliek kan omvatten!

      Groetjes en gezegend Pasen!

    2. ROGIER schreef:

      Erg leuk om te lezen, ook de reacties. Het geeft toch veel voldoening om iets speciaals op tafel te zetten met Pasen. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze paasrecepten http://www.culi-blog.nl/themas/paasrecepten. Er komen de komende tijd nog meer recepten bij. Groeten, Rogier

  2. Christen met een groen hart schreef:

    Heel leuk om te lezen!
    Ik ben al verschillende recepten van de hot cross buns tegengekomen, dus misschien toch maar eens proberen of ze lekker zijn.
    In het Jamie magazine stond ook nog een simnelcake, moet typisch engels zijn met 11 marsepeinen balletjes voor de apostelen minus judas.

    1. Klopt helemaal. Eigenlijk is het een soort fruit cake maar dan met symbolische decoratie. Heel erg lekker in ieder geval! 😉

  3. Vroeg me af of je geen tuinkers bedoelde in plaats van waterkers. Die paasbroodjes lijken me erg lekker.

  4. Corina schreef:

    P.S. mijn engels is best goed, maar recepten lezen vergt nog enige oefening merk ik…

  5. Corina schreef:

    Leuk om te lezen Heleen! Ik heb er inderdaad wel over zitten denken, maar nog niet de moeite gedaan om iets te zoeken. Bij ons wordt er traditioneel op 2e Paasdag gekookte eieren gegeten, gevolgd door dikke rijstepap met rozijnen en dan een sinaasappel. Schijnt in deze streek wel van oudsher gebruikelijk te zijn.

  6. Anonymous schreef:

    pff weet iemand iets leuks om te eten op 2de paasdag (avondeten)

    x alvast bedankt

    1. Anonymous schreef:

      Wij aten vroeger altijd spinazie taart met verstopte eieren. Het heeft volgens mij ooit in de allerhande gestaan, maar ik kan het nu niet op internet vinden. Het was een hartige taart met bladerdeeg bodem en rand en er zal ook wel iets van kaas of losgeklopt ei in hebben gezeten om de spinazie smaak te geven aan elkaar te plakken, maar dat kan ik me niet meer herinneren en je bent er als kind ook niet mee bezig. Tussen de spinazie in de taart gaan gekookte eieren en alles wordt afgedekt met bladerdeeg. Het bladerdeeg is natuurlijk ook door iets anders te vervangen, maar het is er wel lekker bij.

  7. Anonymous schreef:

    Mooi om zo bewust bezig te zijn met eten rond het pasen!, wel wat anders dan een gedachteloos (vr)eetfestijn..;-)
    heb je ook recepten van die holle koekjes?, lijkt me leuk om samen met de kinderen te maken

    groet Hanneke

    1. Bij deze de vertaling van alleen het recept van de holle koekjes. Op de webpagina waar ik naar link (klik op Paasverhaal koekjes) vind je de Bijbelteksten en uitleg over wat je met de kinderen kan doen. Ik neem aan dat dit redelijk duidelijk is. Mocht je toch knel komen te zitten, dan hoor ik het graag!

      200 gram pecannoten
      1 tl azijn
      3 eiwitten
      Snuf zout
      225 gram suiker
      Aflsuitbare plastic zak (van Zip-Loc)
      Houten lepel
      Plakband
      Bijbel

      Verwarm de oven op 170 graden.
      Doe de pecannoten in de plastic zak en laat de kinderen ze kapot slaan met de houten lepel.
      Doe de azijn in een kom en laat de kinderen het ruiken.
      Voeg de eiwitten toe.
      Voeg zout toe.
      Voeg nu suiker toe.
      Klopt de eiwitten tot ze stijf zijn.
      Roer hier voorzichtig de gebroken noten door en verdeel het mengsel in kleine hoopjes (1 tl) op een bakplaat met bakpapier.
      Zet dit in de oven, doe de deur dicht en zet de oven uit.
      Naar bed! 😉
      Op Paasmorgen open je de oven en kan iedereen een koekje krijgen. Rond het verhaal af.

    2. Ik ben zelf niet gelovig, mijn man wel. Het is dus altijd een beetje schipperen. Voor de 2e keer al valt het vieren van verjaardag van dochter en mijzelf samen met Pasen. Mijn man man, zijnde organist, is nauwelijks thuis is deze week. Zo komt er van het bewust vieren van het paasfeest niet zo veel terecht. Wel verfen en zoeken we altijd eitjes. Alvast fijne paasdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
Chocolade Amandel Koekjes
Koek en gebak

Chocolade Amandel Koekjes

Ben je op zoek naar een gezonder alternatief voor gewone koekjes? Zoek niet verder! Ik ben al een tijd fan van amandelmeel en gebruik het vaak in mijn recepten. Het is niet alleen voedzaam, maar ook heel makkelijk te gebruiken. Vandaag besloot ik het te verwerken in een koekjesrecept, en

Lees verder »