Nou mensen, de uitdaging zit er alweer bijna op! En omdat Simon in Engeland zat, heb ik flink meters kunnen maken met opruimen en herschikken. Afgelopen vrijdag ben ik lekker met een doek door de kasten heen gegaan en… ben daarna boodschappen gaan doen! Want werkelijk waar, de kasten waren leeg. Wat er nog lag was niet direct te gebruiken (kruiden, rijstvellen, havermeel) zonder dat er iets bij moest. De koelkast was ook leeg op het plankje waar ik de jam en notenpasta bewaar. Geen boter, geen kaas, geen groenten, zelfs geen diepvriesgroenten. Vlees was op, vis ging op, ik heb zelfs macaroni gemaakt om zo de laatste restjes diepvriesgroenten en een verloren zakje Italiaanse kruiden op te maken. De kinderen vonden het ge-wel-dig!
Ik heb al met al €78,95 gespendeerd om toch af en toe verse groenten en fruit te kunnen halen. Dus voor mij betekent dat een besparing van ruim €220 over een periode van ruim drie weken. Niet slecht! Dat geld heb ik net overgemaakt op mijn spaarrekening. Het plannen van de verjaardagen kan beginnen!
Maar de maat was vol. Nadat de kasten lekker fris waren, was het tijd om naar de winkel te gaan. Dit keer met een aangepast boodschappenlijstje. Ik had namelijk wel erg veel noedels en pasta in huis. Door de tijd heen is dit er in geslopen, met name omdat Simon het wel lekker vindt, maar uiteindelijk eten we het veel te weinig om er een voorraad van aan te moeten leggen. Wat ik had, heb ik grotendeels opgemaakt, een deel heb ik weggegeven. Voorlopig maar even geen nieuwe in huis halen!
Wat ik wel weer meer in huis wil halen, zijn peulvruchten. We eten vaker zonder vlees en dan zijn peulvruchten een prima alternatief. Lekker in curry, soep of stoofschotel. Maar dan moet je wel een voorraad hebben! Ik koop peulvruchten online en bij mijn lokale Jumbo.
Ook qua kruiden en specerijen wil ik het voorlopig even rustig aan doen, want daar zijn wel wat slachtoffers gevallen. Een aantal potjes en zakjes met specerijen waren zodanig over de datum dat ze alleen maar stoffig roken! En ik weet zeker dat een aantal van jullie dit zal herkennen! Deels komt dit omdat ik een hele tijd terug veel kruiden en specerijen in bulk heb aangeschaft. Achteraf bleek dit dus helemaal niet nodig en zelfs zonde van mijn geld, aangezien ik nu aardig wat weg heb moeten gooien. Daar komt bij dat ik lang niet alle kruiden en specerijen echt regelmatig gebruik.
Mijn ‘nieuwe’ voorraad ziet er dus min of meer zo uit:
Bakbenodigdheden
- Bicarbonaat
- Bakpoeder
- Cacaopoeder
- Koud geslingerde honing (lees hier waarom)
- Oerzoet
- Keltisch zeezout (lees hier waarom)
- Meel: Spelt, rogge, haver, boekweit, amandel
Pak of Glas
- Tomatenblokjes en Passata
- Kokosmelk
- Voorgeweekte kikkererwten en bonen (van Bio+)
Overige droogwaar
- Appelcider azijn (koop ik in de aanbieding bij De Tuinen)
- Balsamico azijn
- Kokosolie
- Extra vergine olijfolie
- Peulvruchten als linzen, zwarte bonen, lima bonen, kikkererwten
- Rijst
- Havermout en havervlokken
- Gelatine
- Arrowroot
- Gedroogd fruit als rozijnen, abrikozen, vijgen en dadels
- Noten
- Notenpasta
- 100% fruit jam
Kruiden en Specerijen
- Italiaanse mix
- Curry Madras en Bombay kruidenmengsel
- Losse specerijen als gemberpoeder, kaneel, komijn, kurkuma, nootmuskaat en chilipoeder
- Losse kruiden als gedroogde koriander, oregano en dille
- Vanille
Ongebruikelijke voorraad items
- Zeewier vellen
- Rijstazijn
- Melasse
- Anchovis
Smaakmakers
- Kikkoman sojasaus
- Hete chilisaus
- Mayonaise
- Sesamolie en sesamzaad
- Mosterd
- Chutney en augurken
Uiteraard ga ik ook de koelkast en vriezer aanvullen. Melkproducten, eieren en diepvriesgroenten en -vis zullen het gros van dat gedeelte beslaan. Sinds afgelopen maand hebben we besloten om de hoeveelheid vlees dat we eten tot 2 à 3 keer per week te beperken en dan ook te proberen om bijvoorbeeld twee keer van een stoofschotel te eten. Op die manier wil ik nog meer ruimte in mijn budget maken en als ik vlees haal, dat het alleen van gezonde, grasgevoerde beesten komt. De afgelopen maand heeft dat wel duidelijk gemaakt en ook Simon staat hier helemaal achter. Dat is wel eens anders geweest!
Hoe dan ook, ik ben erg blij met deze uitdaging. Het heeft een aantal pijnlijke punten in mijn voorraadbeheer duidelijk gemaakt, maar het heeft ook zeker een flink aantal erg leuke verrassingen opgeleverd! Mijn doel is nu om de nieuwe voorraad consequenter te gebruiken en meer moeite ervoor te doen om creatief te zijn met wat ik al heb. Gemak dient de mens, maar ik wil geen slaaf van de supermarkt worden!
Oké, beetje dramatisch. 😉
En jullie? Wat nemen jullie mee van deze uitdaging? Wat viel op, wat gaan jullie anders doen, wat werkt juist heel goed? Deel het hieronder!
3 reacties
Hoi Heleen, klinkt goed die voorraad. Ik vraag me zo eens af, heb je nu je de nieuwe voorraad weer hebt aangeschaft niet bijna weer dat bespaarde geld uit moeten geven? Hihi..jouw nieuwe voorraad is mijn normale voorraad, alleen ik heb enkel kokos boekweit en havermeel in huis.. Verder heeft mijn man een hobby met authentieke graansoorten zuurdesembrood te bakken.. Dus daarvoor hebben we ook bloem en meel in huis als kamut ed.
Nee hoor 😉 Ik had 100 euro opzij gelegd voor dit doel.
En leuk, een kijkje in de voorraadkast van een ander! Waar haal jij die bijzondere melen?
Bij de molen hier in santpoort noord.. En anders bestellen we op internet..
En alle dingetjes die gekruid verkoopt halen we daar.. Behalve amandelmeel.. Daarmee zijn ze niet echt voordelig