Eet je Kast leeg Uitdaging: Finish!

Eet je Kast Leeg Uitdaging voorraadNou mensen, de uitdaging zit er alweer bijna op! En omdat Simon in Engeland zat, heb ik flink meters kunnen maken met opruimen en herschikken. Afgelopen vrijdag ben ik lekker met een doek door de kasten heen gegaan en… ben daarna boodschappen gaan doen! Want werkelijk waar, de kasten waren leeg. Wat er nog lag was niet direct te gebruiken (kruiden, rijstvellen, havermeel) zonder dat er iets bij moest. De koelkast was ook leeg op het plankje waar ik de jam en notenpasta bewaar. Geen boter, geen kaas, geen groenten, zelfs geen diepvriesgroenten. Vlees was op, vis ging op, ik heb zelfs macaroni gemaakt om zo de laatste restjes diepvriesgroenten en een verloren zakje Italiaanse kruiden op te maken. De kinderen vonden het ge-wel-dig!

Ik heb al met al €78,95 gespendeerd om toch af en toe verse groenten en fruit te kunnen halen. Dus voor mij betekent dat een besparing van ruim €220 over een periode van ruim drie weken. Niet slecht! Dat geld heb ik net overgemaakt op mijn spaarrekening. Het plannen van de verjaardagen kan beginnen!

Maar de maat was vol. Nadat de kasten lekker fris waren, was het tijd om naar de winkel te gaan. Dit keer met een aangepast boodschappenlijstje. Ik had namelijk wel erg veel noedels en pasta in huis. Door de tijd heen is dit er in geslopen, met name omdat Simon het wel lekker vindt, maar uiteindelijk eten we het veel te weinig om er een voorraad van aan te moeten leggen. Wat ik had, heb ik grotendeels opgemaakt, een deel heb ik weggegeven. Voorlopig maar even geen nieuwe in huis halen!

Wat ik wel weer meer in huis wil halen, zijn peulvruchten. We eten vaker zonder vlees en dan zijn peulvruchten een prima alternatief. Lekker in curry, soep of stoofschotel. Maar dan moet je wel een voorraad hebben! Ik koop peulvruchten online en bij mijn lokale Jumbo.

Ook qua kruiden en specerijen wil ik het voorlopig even rustig aan doen, want daar zijn wel wat slachtoffers gevallen. Een aantal potjes en zakjes met specerijen waren zodanig over de datum dat ze alleen maar stoffig roken! En ik weet zeker dat een aantal van jullie dit zal herkennen! Deels komt dit omdat ik een hele tijd terug veel kruiden en specerijen in bulk heb aangeschaft. Achteraf bleek dit dus helemaal niet nodig en zelfs zonde van mijn geld, aangezien ik nu aardig wat weg heb moeten gooien. Daar komt bij dat ik lang niet alle kruiden en specerijen echt regelmatig gebruik.

Mijn ‘nieuwe’ voorraad ziet er dus min of meer zo uit:

Bakbenodigdheden

Pak of Glas

  • Tomatenblokjes en Passata
  • Kokosmelk
  • Voorgeweekte kikkererwten en bonen (van Bio+)

Overige droogwaar

  • Appelcider azijn (koop ik in de aanbieding bij De Tuinen)
  • Balsamico azijn
  • Kokosolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Peulvruchten als linzen, zwarte bonen, lima bonen, kikkererwten
  • Rijst
  • Havermout en havervlokken
  • Gelatine
  • Arrowroot
  • Gedroogd fruit als rozijnen, abrikozen, vijgen en dadels
  • Noten
  • Notenpasta
  • 100% fruit jam

Kruiden en Specerijen

  • Italiaanse mix
  • Curry Madras en Bombay kruidenmengsel
  • Losse specerijen als gemberpoeder, kaneel, komijn, kurkuma, nootmuskaat en chilipoeder
  • Losse kruiden als gedroogde koriander, oregano en dille
  • Vanille

Ongebruikelijke voorraad items

  • Zeewier vellen
  • Rijstazijn
  • Melasse
  • Anchovis

Smaakmakers

  • Kikkoman sojasaus
  • Hete chilisaus
  • Mayonaise
  • Sesamolie en sesamzaad
  • Mosterd
  • Chutney en augurken

Uiteraard ga ik ook de koelkast en vriezer aanvullen. Melkproducten, eieren en diepvriesgroenten en -vis zullen het gros van dat gedeelte beslaan. Sinds afgelopen maand hebben we besloten om de hoeveelheid vlees dat we eten tot 2 à 3 keer per week te beperken en dan ook te proberen om bijvoorbeeld twee keer van een stoofschotel te eten. Op die manier wil ik nog meer ruimte in mijn budget maken en als ik vlees haal, dat het alleen van gezonde, grasgevoerde beesten komt. De afgelopen maand heeft dat wel duidelijk gemaakt en ook Simon staat hier helemaal achter. Dat is wel eens anders geweest!

Hoe dan ook, ik ben erg blij met deze uitdaging. Het heeft een aantal pijnlijke punten in mijn voorraadbeheer duidelijk gemaakt, maar het heeft ook zeker een flink aantal erg leuke verrassingen opgeleverd! Mijn doel is nu om de nieuwe voorraad consequenter te gebruiken en meer moeite ervoor te doen om creatief te zijn met wat ik al heb. Gemak dient de mens, maar ik wil geen slaaf van de supermarkt worden!

Oké, beetje dramatisch. 😉

En jullie? Wat nemen jullie mee van deze uitdaging? Wat viel op, wat gaan jullie anders doen, wat werkt juist heel goed? Deel het hieronder!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »
2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »