Weekmenu Begin

Deze week luidt voor mij iets compleet nieuws in: Van te voren al weten wat we gaan eten en de benodigde spullen al in huis hebben. Tot dit moment deden we sporadisch groot boodschappen en het merendeel werd gedaan in kleine beetjes gedurende de week. Hierdoor spendeerde ik veel tijd met het bedenken van gezonde maaltijden om er vaak op het laatste moment achter te komen dat ik nog een onderdeel miste.

Verre van ideaal. En met het oog op kostenbesparing en gezonde voeding, is een menuplan wel aan te raden als je hier altijd mee geworsteld hebt of nooit een tevreden gevoel er aan overhield. Ik verklaarde gisteren aan Echtgenoot dat ik de laatste paar dagen een continu tevreden en georganiseerd gevoel heb. Ik kijk op mijn lijstje om te zien wat ik bedacht heb dat we zullen eten, ik weet dat ik de spullen er voor in huis heb, omdat dit lijstje ook het boodschappenlijstje bevat.

Dit is mijn plan voor de komende week!

Ontbijt
Maandag: Smoothies en crackers
Dinsdag: Gekookte eieren
Woensdag: Smoothies en crackers
Donderdag: Gebakken eieren
Vrijdag: Yoghurt van rauwe melk met zelfgemaakte granola (recept volgt)
Zaterdag: Full English (gebakken eieren, baked beans, spek, champignons, gegrilde tomaat)
Zondag: Yoghurt van rauwe melk met zelfgemaakte granola

Lunch
Maandag: Gebakken zalmstukjes met doperwtjes en worteltjes
Dinsdag: Amandelmeelbrood met kaas, notenpasta, komkommer en sla
Woensdag: Groentensoep (recept volgt)
Donderdag: Amandelmeelbrood met kaas, eieren, komkommer en sla
Vrijdag: Gebakken zalm of kabeljauw
Zaterdag: Macaroni en Kaas
Zondag: Leftovers

Avondeten
Maandag: Balti en rijst
Dinsdag: Salade, zelfgemaakte patat en hamburgers
Woensdag: Curry
Donderdag: Kip uit de oven met groenten en aardappelen
Vrijdag: Mexicaanse kip met salade, avocado, tomaat en bonensalade
Zaterdag: Eisalade en koude kip
Zondag: Roast Dinner

Verder zal ik teruggrijpen op verschillende trucs om dingen als geroosterde kip, gekookte eieren en groente uit zak langer mee te laten gaan. Op deze manier hoop ik geen eten te verspillen en toch iedere keer op een heel eenvoudige manier (lees: binnen een half uur) een goeie maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Op maandag heeft onze knul zwemles en ben ik niet voor half zes thuis. De balti maak ik voor 14:00 klaar en hoef ik zo alleen maar op te warmen. Door de zilvervliesrijst alvast in een pannetje met ruim water te zetten, is de rijst al lekker zacht en hoeft het maar een kwartiertje te koken. Rauwkost is zo gesneden natuurlijk! Erg chloordamp-hoofd vriendelijk!

Op woensdag help ik voor het laatst op de peuter van mijn dochter. Daarna gaat zij naar de basisschool! Dit betekent trakteren en na een ochtend met schreeuwende kinderen, moe en met hoofdpijn thuiskomen. De groentesoep zal ik de avond ervoor klaarmaken van de kippenbouillon die ik afgelopen week getrokken heb. Wat over was (3 liter) heb ik in drie aparte liters ingevroren. Zo heb ik een rijke en smakelijke groentesoep.

Vanwege het trakteren (mini cupcakes), wil ik dinsdag wat tijd besteden om ook weer wat koekjes te bakken. Ik zit te denken om de sesamkoekjes weer te maken. Ook zal ik dan een kom met noot-dadel mengsel maken. Ook altijd erg lekker voor de zoete trek. Hiermee kan de rest van de week toe voor zoete tussendoortjes.

Donderdag help ik op de overblijf. Dat is elke donderdag en om de twee weken op dinsdag. Dit kan best intensief wezen, daarom dat ik dan eenvoudig een broodje klaarmaak en niet ga staan koken.

Verder heb ik plenty fruit in huis, hoewel dat rond woensdag, net al de eieren, op zal zijn. Dat gaat vrij snel, omdat de kinderen altijd fruit mee naar school krijgen en thuis ook wel een mandarijn of een appel lusten. Andere tussendoortjes zal ik gedurende de week hier kenbaar maken.

Ik hoop echt dat ik het hiermee red, hoewel het wel er op lijkt. En ik hoop dat het dus bij extra fruit en eieren inkopen blijft. Wish me luck!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

9 reacties

  1. Jeannet schreef:

    Vandaag heb ik de havermout zonder agave geprobeerd en met alleen kaneel en rozijnen. Inderdaad is het dan ook zoet genoeg. Zo zie je maar dat het een kwestie is van proberen. Het is vaak een gewoonte om ergens suiker oid aan toe te voegen, merk ik bij mezelf. Als ik kook of bak volgens een recept en ik gebruik de helft minder zoet dan aangegeven, mis ik het ook helemaal niet. Volgende week is mijn man jarig. Ik ga proberen om alles te bakken met weinig/geen suiker. Ben benieuwd of iemand het merkt/mist:-)

  2. @Jeannet: Ik ben inderdaad steeds minder onder de indruk van agave, hoewel ik wel vind dat het als alternatief voor suiker nog altijd prima voldoet, mits met mate genomen. Vandaar mijn uitprobeersels met stevia of totaal zonder zoet. Maar een theelepel hier of daar is niet schadelijk.
    @Garnalen Hobby: Ik kook ook wel rozijnen mee en vind het dan ook zoet genoeg! Het is maar net wat je gewend bent. Ik vond vandaag nog een lekker koekje in mijn reisrugzak en dacht die op te smikkelen met een kop koffie. Alle gruwels wat was dat zoet! Ik kreeg er spontaan buikpijn van!

  3. Garnalen Hobby schreef:

    Havermout is ook heerlijk zonder suiker. Je lacht je eigenlijk slap dat ik dat schrijf, want ik moest altijd overal suiker in. Maar het is echt gewoon heel lekker, met alleen wat kaneel. Zelf maak ik altijd een combi: havermout, brinta met kaneel. En smullen maar. Als er perse wat zoets in moet: een paar drupjes stevia misschien? of wat palmsuiker? of een beetje rauwe honing?

  4. Jeannet schreef:

    Volgens mij las ik het op deze site, maar ik ben sinds kort verslingerd aan de havermoutpap met een theelepel agavesiroop, handje rozijnen en een flinke lepel kaneel. Heerlijk! Voor de kids roer ik er nog een klont roomboter doorheen. Maarre…inderdaad, als ik even google, zie ik dat ik de agavesiroop beter in de prullenbak kan gooien…??
    Ik had vanavond een heerlijk recept voor een toetje: Puddinkjes van yoghurt, slagroom, gelatine, honing en citroen. Heerlijk! We hadden de 7 puddinkjes met z’n 5-en zo op:-)

  5. Als t kon, leefden ze hier op havermout. Ik gebruik idd ook die geplette vlokken. Ik haal een grote zak bij de natuurwinkel en doe daar gerust een maand mee. ’s Avonds maken of weken en het is zo klaar op de drukke ochtend. Ik zoet de pap dan eigenlijk altijd met diksap. Ik doe er vaak kaneel en rozijnen bij en dan smaakt appeldiksap prima. Dit haal ik niet per se biologisch, dus dan is het ook niet vreselijk prijzig. Leuk jij de pap nog wel eens op, of eten jullie het puur?

  6. Teunie schreef:

    Soms gooi ik er rozijnen door of leg ik er een schep appelmoes op. Meestal eten we hem puur met een klontje roomboter. Mmm

  7. Hey Teunie,

    Ik heb ook hoge verwachtingen hier van. Ik heb echt het gevoel meer in controle te zijn over wat er in de keuken gebeurd. Die havermout uit de oven is echt een succes hier en echt heel eenvoudig te maken. Ik heb het recept van een blog uit Amerika waar ik vaak op lees. En zij doet het weer anders dan ik het doe. Zo gaat dat. Ik vries het ook wel eens in. Erg handig als je over hebt!
    Vwb agavesiroop is het een beetje een dubbel verhaal. Eigenlijk is het met alle zoet zo dat het met mate gegeten moet worden. Daar tegenover staat dat als je agave van een gecertificeerd biologisch merk koopt dat het op een natuurlijke manier verwerkt, het niet direct schadelijk is.
    Tegenwoordig maak ik veel gebruik van stevia of zoet ik met diksap. Is wat goedkoper ook.
    Voortschrijdende inzichten!

  8. Teunie schreef:

    Goed idee. Ik ga het denk ik eens met diksap proberen. Stevia heb ik ook wel, maar alleen de druppels. Ik kan er niet zo heel goed mee uit de voeten. Vooral omdat het volume van je baksels gelijk niet meer klopt. Jij gebruikt zeker ook gewoon geplette havervlokken? Lekker he. Wij eten zaterdags altijd havermoutpap als ontbijt. Ik kook het ´s avond en zet de pan in de hooikist. De volgende morgen is het meteen klaar voor gebruik.

  9. Teunie schreef:

    Leuk om naar jouw eetplan te kijken! Ik denk dat het je vooral tijd, maar ook geld gaat besparen, door een planning te maken.
    Ik keek ook even naar jouw havermout uit de oven recept. Wij zijn dol op havermout. Ik maak er ook regelmatig een koek van. Dat lijkt wel een beetje op jouw recept. Ik wist alleen niet goed wat je met Agave bedoelt. Bedoel je dan Agavesiroop? Ik heb gegoogled en kwam daar nu meteen niet zo heel veel goeds over tegen. Het werd zelfs een wolf in schaapskleren genoemd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »