Wie vindt kerststol lekker? En wie ziet ze liever zonder mega hoeveelheden suiker, geharde (of twijfelachtige) vetten en verbeteraars? Ik ook. En daarom heb ik een Feestbrood bedacht. Want, wat zijn de feest-ochtenden zonder een feest-ontbijt? Dit Feestbrood is gebaseerd op het Volkoren Amandelmeelbrood met wat extra’s om het ja, feestelijk te maken! Ik was zaterdag even in de Albert Heijn en daar hadden ze al verschillende versies van feestbroden liggen. Normaliter laat ik ze links liggen, maar nu wilde ik toch wel graag weten wat er in zit. Bij 1 brood telde ik wel 32 ingrediënten! En heel veel daarvan waren E-nummers en aroma’s… Nou, dank je feestelijk! 😉
Dit Amandelmeel brood heeft een stuk minder toevoegingen nodig om lekker te smaken. En het is ook nog eens super voedzaam door het gebruik van amandelmeel, kokosolie, eieren en gedroogde vruchten. Door je dag op deze manier te beginnen, blijft je bloedsuiker stabiel en zul je veel minder behoefte hebben aan zoet of de welbekende dip (‘ik heb trek!’) meemaken. En met al dat lekkers waar we mee geconfronteerd worden, is dat haast een vereiste!
Maar het moet natuurlijk vooral heel lekker zijn. Gezond eten willen we allemaal, maar alleen als het erg lekker is en kan concurreren met het origineel (lees: bomvol suiker en geraffineerde kh)! Wie wil deze uitdaging aangaan? Maak dan dit/ jou versie van dit feestbrood en laat een bericht achter om te vertellen hoe het smaakte en eventueel wat je anders hebt gedaan!
Amandelmeel Feestbrood
200 gram geblancheerd amandelmeel
2 el kokosmeel
50 gram gebroken lijnzaad (zelf breken)
1/4 tl Keltisch zeezout
1/2 tl baking soda/ bakpoeder
5 eieren
50 ml zachte kokosolie
1 el vanille extract
1 el honing
1 el appelcider azijn
Rasp van 1/2 sinaasappel
50 gram abrikozen, geweld en in stukjes gesneden
100 gram gedroogde cranberries en rozijnen
25 gram amandelschaafsel
- Doe het amandelmeel, kokosmeel, lijnzaad, zout en baking soda of bakpoeder in een keukenmachine met messen en pulseer dit even tot het gemengd is.
- Voeg de eieren, kokosolie, vanille, honing en appelcider toe en meng dit tot er een homogene massa ontstaat.
- Vervolgens doe je de rasp en het gedroogde fruit er bij en pulseer dit tot het gemengd is. Niet te lang laten draaien.
- Neem een bakblik van 8,5x19cm (1 pond inhoud) en doe hier een stukje bakpapier in.
- Stort het deeg in de pan en verdeel het gelijkmatig.
- Strooi een rijkelijke hoeveelheid amandelschaafsel over de bovenkant.
- Dek het af met een stukje aluminiumfolie en bak op 180 graden, 30 minuten lang.
- Haal het folie er vanaf. Bij mij was het brood nog niet gaar, en dus heb ik het, zonder folie nog 20 minuten in de oven gezet. Controleer dit bij jezelf!
- Als jou brood wel gaar is, kun je het nog een minuut onder de grill zetten zodat het amandelschaafsel een licht goudbruine kleur krijgt.
- Laat helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte doos.
Serveer dit brood in plakken met een laagje Amandelspijs! Het heeft nu ruim twee weken in de koelkast gelegen om te rijpen, dus de smaken zullen goed ontwikkeld zijn. Als het stijf geworden is, doe je het even in de keukenmachine met de messen en voeg je een klein eitje en 1 el citroensap toe. Meng dit goed door elkaar en je hebt heerlijk smeerbare amandelspijs. Bewaar dit weer in een luchtdichte doos, in de koelkast.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.