Voor iedereen die met Sinterklaas graag de hoeveelheid suiker (en gluten) in de hand wil houden, is zelf speculaas, pepernoten en amandelspijs maken een prima mogelijkheid. Enige voorbereiding is dan wel gewenst. Koop nu je amandelmeel, potjes speculaaskruiden zonder zout en koud geslingerde honing om te zoeten. Hiermee heb je de basis ingrediënten in huis en kun je aan de slag wanneer het jou uitkomt.
Amandelspijs is heel eenvoudig te maken. Het bestaat immers uit niets meer dan amandelmeel en suiker! Het enige met spijs is dat het wel even moet rusten of rijpen. Maak het daarom deze week nog en leg het in plastic folie in de koelkast. Op deze manier kun je nog voor het heerlijk avondje gevulde speculaas maken!
Recept Amandelspijs met Honing
250 gram geblancheerd amandelmeel
200 ml koud geslingerde honing
Klein beetje water
- Neem een keukenmachine met messen en doe alle ingrediënten hier in.
- Maal goed, schraap de randen van de kom even na met een pannenlikker en maal nog een keer. In totaal zo’n drie minuten.
- Doe het water er bij en maal nog een minuutje ofzo.
- Wikkel de klomp amandelspijs in plastic folie en dan in aluminiumfolie en leg het in de koelkast.
- Maak een herinnering aan in je online agenda dat je over een week heerlijke amandelspijs in de koelkast hebt liggen!
- Als je er aan toe bent om het te gebruiken, kluts je een klein eitje los en roer je dit er eerst doorheen. Op deze manier wordt de amandelspijs zacht en makkelijk te verdelen. Op het moment dat je gaat bakken, verhit je het ei ook.
- Gebruik je de spijs rauw en gebruik je liever geen ei? Voeg dan een beetje extra water of room toe om het los te kloppen.
Variaties
Wil je een extra smaak aan je spijs toevoegen? Goed idee! Meng dit aan het begin er doorheen, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Wees terughoudend overigens. Omdat er weinig ingrediënten aan te pas komen, komt elke smaak goed naar voren. Je kan als het moet achteraf altijd nog een beetje extra toevoegen.
- Rozen- of Oranjebloesemwater Neem een goede, liefst biologische kwaliteit
- Biologische schil-rasp: mandarijn-, sinaasappel- of grapefruitschil
- Kruiden: Lavendelbloemetjes of Citroenmelisse (vermalen tot poeder)
- Specerijen: Kardemon, Piment, Gember of Vanillepoeder
- Drank: Madeira, Tia Maria of Port
Op zoek naar een lekker recept voor glutenvrije kruidnoten? Dat heb ik ook! Combineer de twee voor een smakelijk, glutenvrij speculaaskoekje met spijs!
Mieke. zegt
Ik vraag me toch af hoe amandelmeel wordt gemaakt.
Als ik het zelf probeer te malen wordt het al gauw amandelpuree.
Het klont ook erg aan elkaar.
Dat is veel vetter dan het meel.
Wordt het soms ontvet??
De medewerkers van de biologische winkel wisten dit ook niet.
Heleen Quantrill zegt
De machines die ze gebruiken om amandelmeel te maken werken veel efficienter dan onze keukenmachines. Ze hebben sneller resultaat waardoor de vetten niet direct vrijkomen zoals wij dat hebben in de keukenmachine.
Groet
Heleen
Clarinda zegt
ik maak ook wel eens zelf amandelmeel, ik hak de amandelen eerst grof en laat ze dan even drogen in de oven op lage temperatuur, waarna ik ze fijn maal. Dit scheelt al heel veel.
marco zegt
Je kan kleine hoeveelheden van de amandelen in de keuken machine verwerken, dan klontert het niet.
Anonymous zegt
Bij de laatste stap gaat er een klein eitje door de amandelspijs. Is dacht dat het slecht is om rauwe eieren te eten? Weet iemand mij duidelijkheid te geven? Alvast dank voor de reactie. Overigens een ontzettende leuke site met nuttige info en mooie recepten. Groetjes, Lucienne
Heleen Quantrill zegt
Rauwe eieren zijn niet gevaarlijk als ze van biologische kippen komen. Deze dieren leven in gezonde omstandigheden en krijgen goed voer. Salmonella wordt voornamelijk gevonden op bio-industrie eitjes. Koop dus biologische eitjes (met een 0 er op gestempeld) en vermijd eieren met een 2 of 3 gestempeld.
Groeten
Heleen
Lis Verhoef zegt
I.p.v. Een ei doe ik er een klein scheutje room doorheen ik houd niet van het gebruik van rauwe eieren.
La maison avec des volets bleus zegt
Ik heb zojuist dit recept gemaakt, maar mijn amandelspijs is erg vloeibaar gebleven. Heb ik nu iets verkeerd gedaan?
Groetjes sandra
Heleen Quantrill zegt
Als het vloeibaar blijft kun je meer amandelmeel toevoegen tot het steviger wordt.
Succes!
YOXOMO zegt
Maak al een paar jaar zelf amandel spijs, volgens ons familie recept, maar nu dat ik Primaleo (een combinatie van Primal en Paleo) ben wil ik het anders aanpakken en honing is dan het beste alternatief (zo maak ik ook marshmallows met honing!) maar om dit recept nu suikervrij te noemen nee dat kan niet 🙂
Heleen Quantrill zegt
Ik denk dat je de strekking niet helemaal duidelijk is. Over het algemeen als ik iets suikervrij noem op mijn website, en dit zie je ook bij andere Paleo gerelateerde websites, betekent dit dat het gemaakt wordt met natuurlijke, onbewerkte suikers. Suikervrij neem je dan letterlijk: Geen witte suiker en zijn cohorten.
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
HEERLIJK!
groet, Bella
Silent Lucidity zegt
Ik heb gister pepernoten gemaakt 🙂 Waarbij ik je amandelkoekjes als basis heb gebruikt en daar wat aanpassingen op gemaakt heb. Ben benieuwd naar jouw Sinterklaasrecepten!
Dzoli zegt
Dankjewel voor deze zeker nuttige recept en niet alleen vanwege Sinterklaas;)